Laatste nieuws:
Hond aan de lijn, 't zal wel zijn!

Hond aan de lijn, ‘t zal wel zijn!

Met het mooie lenteweer trekken veel bezoekers opnieuw de natuur in. Fietsers, ruiters, spelende kinderen en ook heel wat wandelaars, al dan niet vergezeld van hun trouwe viervoeter. Het is heel belangrijk dat honden, hoe groot of klein ze ook zijn, aan de leiband blijven. Dit zowel voor de natuur, voor andere bezoekers als voor zichzelf.

Bescherm de natuur

Vooral in de lente is de natuur erg kwetsbaar. Ze is dan één grote kraamkliniek. Een groot deel van het leven in de natuur speelt zich laag tegen de grond af. Daar vind je broedende vogels, kleine zoogdieren… en ook reekalfjes. Rondsnuffelende honden die van het pad gaan, kunnen de dieren in hun rust opschrikken. Sommige dieren lopen zich uit angst letterlijk te pletter, raken gekwetst of worden zelfs gedood. Elk jaar sterven er bovendien verschillende dieren omdat ze doodgebeten worden door een loslopende hond. Soms is de schade die een loslopende hond aanricht niet zichtbaar. Het geurspoor dat een hond achterlaat, maakt dieren die er mee in aanraking komen angstig. Hierdoor keert een ouderdier soms niet (tijdig) terug naar het jong, waardoor het verhongert en sterft.

Bescherm andere bezoekers

Iedereen wil van de natuur genieten, met of zonder hond. Hondeneigenaars gaan er vaak van uit dat hun hond lief en trouw is en geen gevaar of bedreiging vormt. Wellicht is dat in vele gevallen ook zo, maar een dier is nooit 100% voorspelbaar. Een hond kan opschrikken en onverwacht reageren. Andere bezoekers appreciëren het meestal ook niet als ze besprongen, aangeraakt of achtervolgd worden door een hond.

Bescherm je hond

Wist je dat een loslopende hond zélf gevaar loopt? Hij kan aangevallen worden door een everzwijn of geïnfecteerd worden met parasieten die in het struikgewas schuilen. Denk maar aan teken. Of de straat op rennen met alle gevolgen van dien. Daarom, ook hier, in het belang van de veiligheid van je hond: ‘Hond aan de lijn, ’t zal wel zijn.’

Meer dan 500 inbreuken per jaar

De voorbije twee jaar stelden onze natuurinspecteurs en boswachters gevoelig meer inbreuken m.b.t. loslopende honden vast dan in eerdere jaren. In 2021 en 2020 noteerden ze respectievelijk 573 en 622 overtredingen, in 2019 waren dat er maar 235. Wellicht spelen de stijgende bezoekersaantallen in onze natuurgebieden tijdens de coronacrisis een rol, alsook de verscherpte aandacht van de handhavingsdiensten op de problematiek. Belangrijk: wie zijn hond niet aanlijnt riskeert een boete van €80,-. Een bedrag dat bij recidive verder kan oplopen. De volgende maanden zal Natuur en Bos opnieuw gerichte controleacties in zijn natuurgebieden uitvoeren.

20 seconden snuffelen staat gelijk aan een uurtje flink doorstappen

“Ja, maar mijn hond moet zich toch eens goed kunnen uitleven?” Een veelgehoorde bezorgdheid van hondeneigenaars. Maar ook aan de lijn kunnen een hond en het baasje zich uitleven. Laat je hond niet enkel uit omdat het moet voor een kakske, maar doe samen iets leuks. En wil je je hond toch vrij laten rondlopen, dan kan dat nog altijd in een van de hondenlosloopzones.

De natuur is er voor iedereen. Wees hoffelijk en hou je aan de afspraken!

In Vlaanderen wonen er veel mensen op een kleine oppervlakte. De natuur is er schaars en kwetsbaar, maar toch willen veel mensen ervan genieten. Wandelaars, ruiters, mountainbikers, geo-cachers, vogelspotters – allen willen ze hun hobby graag in onze natuur beoefenen. Dat is enkel mogelijk indien we ons aan bepaalde afspraken houden. Blijf op de paden, zo zorgen we voor enige rust voor alle planten en dieren in die natuur. Creëer als fietser of wandelaar geen extra sluikpaadjes. Afval neem je terug mee naar huis en maak geen overbodig lawaai. En vooral: wees hoffelijk voor elkaar. De natuur is er voor iedereen!

Meer info

www.natuurenbos.be/hondenaandeleiband

Bron: gemeente Wuustwezel
Foto: Pixabay

Facebook107
Twitter
Follow Me
Tweet