Laatste nieuws:
Wendy Adriaens - Kinderanimator - Hobby Struisvogels

De bijzondere hobby van… Wendy Adriaens!

Wendy Adriaens (37) is kinderanimator en organiseert feestjes voor kinderen. Hierbij wordt afgegaan op de vraag van het kind. Bij deze feestjes doet ze vintage spelen, zoals zaklopen, sjoelen, steltlopen, springtouw, … Maar sinds een aantal maanden is dit uitgebreid met wel iets heel bijzonders: struisvogels!

Dierenfluisteraar

“Het is ons grootste doel om mensen en kinderen een beetje ‘back to nature’ te brengen. Terug bij de natuur, terug naar buiten en daar bezig zijn”, vertelt Wendy. “Dat doe ik nu vijf jaar. Ik heb dit al eerder gedaan, maar ben er een poosje mee gestopt. Ik ben wel altijd met dieren bezig geweest en hebt zelfs mereltjes in de tuin tam gemaakt. Mijn man noemt mij een dierenfluisteraar.

Struisvogelboederij

“We gingen regelmatig naar een struisvogelboerderij, dat is echt heel imposant! Struisvogels houden altijd afstand, maar naar mij kwamen ze wel toe. Helaas zat er een omheining tussen. Iedereen zei altijd: ‘Ze zijn gevaarlijk, die kun je niet temmen.’ Niet volgens mijn man: ‘Als iemand ze tam kan krijgen, dan is het mijn vrouw.’ Ik ging de uitdaging aan en zou het me niet lukken om ze tam te maken, dan werden het kijkvogels. Ik ben uit gaan zoeken hoe het zit met vergunningen, in verband met geuroverlast bijvoorbeeld, milieuvergunningen, maar ook over de zorg. En natuurlijk een dierenarts vinden die er iets vanaf weet, al is dat automatisch duurder. Over struisvogels zelf is, heel apart, heel weinig te vinden.”

Kunnen ze gevaarlijk zijn?
“Als je niets van deze dieren af weet, kunnen ze inderdaad gevaarlijk zijn. Hun poten zijn zo krachtig, dat ze er leeuwen mee kunnen doden. We zijn naar een struisvogelboerderij gegaan, waar eieren werden uitgebroed en hebben er drie laten uitbroeden. Op het moment dat ze uitkwamen, zijn we ze gaan halen. Vanaf de eerste dag hebben we mensen uitgenodigd om effectief te komen knuffelen. zo werden ze niet eenkennig en raakten gewoon aan menselijk aanraking. Want dat aanraken, dat hebben ze normaal niet graag. Aan die uitnodiging werd heel enthousiast gehoor gegeven en nog komen mensen dagelijks langs.”
 

“Zodra ze me ’s morgens de eerste keer zien, gaan ze altijd dansen”

 

Samen onder de warmtelamp

“Ik kroop met de struisvogeltjes mee onder de warmtelamp, om ze het idee te geven dat ik een van hen ben. Als ik het dekentje nu buiten neerleg en ik ga er op zitten, dan komen ze meteen bij me liggen. Zodra ze me ’s morgens weer voor het eerst zagen, gingen ze altijd dansen.”

Dooierzak in de buik

“Nu ze groter zijn, doen ze dat nog steeds maar de bewegingen zijn wat trager. Elke dag opnieuw een vrolijke begroeting. De eerste tien dagen dat ze uit het ei zijn, mogen ze alleen maar drinken en niet eten. Ze hebben dan namelijk een dooierzak in hun buik, die eerst verteerd moet worden. Ze moeten die tijd ook op beton zitten, om te voorkomen dat ze iets op kunnen pikken. Tot acht weken heb ik ze binnengehouden bij de warmtelamp en ervoor gezorgd dat ze ook daar niets op konden pikken dat schadelijk voor ze zou kunnen zijn. Ik had wel de deur open met een plaat ervoor, zodat ze naar buiten konden kijken en frisse lucht hadden.”

177 Wendy Adriaens - Hobby Struisvogels - Noordernieuws.be - mH89UxJDREu26AIBUV84Dg

Groeien met een centimeter per dag

“Toen ze voor het eerst naar buiten kwamen, gingen ze meteen alles inspecteren. Ze waren toen zo’n dertig centimeter hoog, van voet tot kop. Ze zijn nu vier maanden oud en in de hoogte blijven ze een centimeter per dag doorgroeien, tot ze zes tot acht maanden oud zijn. Dan zijn de vrouwtjes 2.10m tot 2.55m en de mannetjes doorgaans 2.80m, al kunnen ze tot drie meter worden. Die hoogtes zijn met gestrekte nek. Na die tijd worden ze breder en krijgen ze hun uiteindelijke verendek. Vrouwtjes worden zo’n 90-120 kilo en mannetjes gemakkelijk 150 kilo. Ze zijn tussen de twee tot drie jaar geslachtsrijp en kunnen in gevangenschap zeventig jaar oud worden.”

Knuffelen met struisvogels

“De kinderanimatie heb ik meteen uitgebreid met de struisvogels en ik hoop dat dat nog steeds kan als ze volwassen zijn. Kinderen doen activiteiten in bijzijn van de vogels, knuffelen met ze en eten bij ze. Het volledige feest gaat door bij de struisvogels. Tot zover heb ik twee kindjes gehad die eerst schrik hadden, maar dat duurde niet lang. Het ontzag blijft, maar ze kunnen vertellen dat ze met struisvogels geknuffeld hebben. We hebben ook twee Deens Doggen en die hebben er vanaf het eerste moment geen moeite mee gehad. De oudste wil wel met ze spelen, maar dat vinden de struisvogels niet zo leuk.”

De bijzondere hobby van Wendy Adriaens

Jasmine

“De struisvogel is een heel oude vogelsoort en hun voorouders leefden al in de tijd dat er dinosaurussen waren. Hun poten, met twee tenen, lijken ook op dinopoten. Kinderen uit de buurt komen alle woensdagen om te helpen, zelfs in de regen, ze kibbelen er zelfs om wie aan de beurt is. Toen de vogels nog klein waren, heb ik ook een volwassen struisvogel geadopteerd. Die was vier jaar oud, niet tam en stond helemaal alleen. Dat is niet goed, want struisvogels zijn kuddedieren. Ze heette Jasmine en we hebben haar met speciaal vervoer opgehaald. Dat was in de periode dat de kuikens nog binnen zaten.”

Legnood

“Toen de kuikens naar buiten mochten, heb ik ze in een ander stuk tuin bij de kippen gezet. Ik heb geprobeerd er eentje bij Jasmine te zetten, maar die accepteerde dat niet. Dus heb ik ze gescheiden gehouden voor de veiligheid van onze kuikens. Na drie maanden wilde Jasmine haar eerste ei terug leggen. Voor ze bij ons was had ze ooit wel gelegd, maar uit frustratie niet meer. Nu was ze tevreden en gelukkig. Ik was haar maatje en ze liep altijd met me mee. Toen ze weer wilde gaan leggen, raakte ze in legnood en dat is haar fataal geworden. Iets waar ik heel veel verdriet van heb gehad en nog steeds.”

De bijzondere hobby van Wendy Adriaens

Zelfreflectie

“Een struisvogel zet je aan tot zelfreflectie, ze reageren ook heel sterk op mensen. Ze zijn heel gevoelig en als de energie van iemand niet goed zit, voelen ze dat meteen. Dan zetten ze hun veren op, beginnen te blazen en lopen dreigend op je af. Dat kan gevaarlijk zijn, dus dan laat ik de mensen waar ze zo op reageren niet toe. Ze zijn imposant en hun nieuwsgierigheid is zalig. Ik vind het geweldig dat ze willen dat ik erbij ben, dat ik ze mag aaien, dat ze me zien als een van hen. Daar word ik blij en nederig van.”

LW

Facebook Koch’s corner
Instagram Koch’s corner

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook1k
Twitter
Follow Me
Tweet