Laatste nieuws:
Wendy Adriaens met Struisvogel en Kraai - (c) Noordernieuws.be 2021 - HDB_4182s75

De bijzondere hobby van… Wendy Adriaens!

We schreven al eerder over de bijzondere hobby van Wendy Adriaens (39), wat toen een reden was voor diverse andere media om hier meteen op te duiken. Die hobby heeft zich ondertussen verdiept en Wendy wordt geregeld geconsulteerd in verband met haar kennis over deze bijzondere vogels. Maar ook met andere dieren weet ze heel bijzondere banden op te bouwen.

Mijn hobby is uitgebreider geworden

“Mijn hobby, onze struisvogels, is uitgebreider geworden, meer door toedoen van mijn omgeving. Dat was eigenlijk nooit de bedoeling, maar door de dingen die ik op social media plaatste zagen mensen hoe ik met dieren omga en begonnen dieren te brengen. Batterijkipjes, een geitje, vogeltjes, een varkentje, konijnen, … Maar ik heb natuurlijk geen asiel en heb heel wat dieren moeten weigeren, want ik heb er gewoon niet de ruimte voor. Daarom zijn diverse dieren hier alleen maar tijdelijk, tot ze geadopteerd worden. Sommige dieren zijn door mensen uit de diverse landen geadopteerd. Twee kippen bijvoorbeeld, wonen nu in Israël.”

Wendy Adriaens - Hobby Dieren - Struisvogels - image00005

Salem

“Een nieuwe vriend is Salem, een kraai. Die werd hier gebracht toen hij maximaal twee weken oud was, door iemand die hem langs de weg had gevonden en er was een stukje van zijn vleugel afgebeten. Dat is nu helemaal genezen. Ik heb hem leren vliegen en zelfstandig leren eten en ondertussen is hij nu zo’n twee maanden oud. Hij leeft gewoon buiten, maar komt veel binnen. Als hij ons thuis ziet komen, komt hij al aanvliegen en gaat op ons hoofd of onze schouders zitten. Buiten is zijn natuurlijke habitat en dat hoort zo. Sinds hij in onze tuin zit, komen daar opmerkelijk meer kraaien en kauwen. Die hebben hem geleerd eten te zoeken, zoals wurmpjes en insecten. Salem is gewoon vrij, maar blijft ons gezelschap zoeken. Kraaien en kauwen zijn enorm slim, ze herkennen je gezicht en vergeten dat nooit meer. Ook als dat in de negatieve zin is.”

Wendy Adriaens - Hobby Dieren - Struisvogels - HDB_4164

Versnipperde informatie

“Mijn grote ‘struisjes’ zijn nu twee jaar en twee maanden en doen het prima! Maar ik merk helaas dat veel mensen ook struisvogels gaan houden. Helaas, omdat ze er heel vaak niet genoeg van af weten en ze dus niet de juiste verzorging geven. Niet uit onwil, integendeel, maar uit onwetendheid. Dat heeft er alles mee te maken dat er weinig te vinden is over de verzorging en het juiste voer. Bovendien is de informatie die wel te vinden is, erg versnipperd.”

Wendy Adriaens - Hobby Dieren - Struisvogels - HDB_4150

Vel over been en heel zwak

“Mijn jongste struisje is nu maximaal een maand oud. Waar hij woonde kreeg hij niet het juiste voer en bovendien te weinig. Zijn drie broertjes en zusjes zijn dan ook overleden aan de gevolgen daarvan. Spitsy, zoals hij heet, was vel over been en heel zwak. Nu stapt hij stoer en vrolijk rond en Queen, onze Duitse Dog, heeft hem geadopteerd en Spitsy slaapt zelfs tegen haar buik. Queen adopteert alles wat bij ons komt en klein is. Zo leeft hier alles in perfecte harmonie samen. Onze katten heeft ze ook meteen geadopteerd toen ze hier als kitten kwamen. Toen ze nog klein waren en bijvoorbeeld niet in hun mandje konden komen, nam zij ze in haar bek en zette ze er in.”

Wendy Adriaens - Hobby Dieren - Struisvogels - HDB_4168

Mineralen en vitaminen

“Kleine struisvogels krijgen aangepast voer, met veel mineralen en vitaminen om hun groei te ondersteunen. Een kleine struisvogel groeit een centimeter per dag. Ik heb contact gehad met Maalderij Roosens in Schoten met de vraag of ze ons met dit speciale voer wilden sponsoren. Want door corona liggen de inkomsten van bezoeken aan onze dieren, workshops, feestjes en fotoshoots stil. Dat hebben ze gedaan, waar ik ze enorm dankbaar voor ben!”

Wendy Adriaens - Hobby Dieren - Struisvogels - HDB_4170

Hoog sterftecijfer

“Je kan beter niet zomaar aan struisvogels beginnen, want het is enorm veel werk. Bovendien loopt sterftecijfer op tot 50%, want kuikens zijn enorm gevoelig voor, onder andere, verkeerd optillen, eenzaamheid, verkeerde omgevingstemperaturen, verkeerde of onvoldoende voeding. Dit is slechts een deel van de factoren die tot dit hoge sterftecijfer kunnen leiden. Ze kunnen 2.70 meter groot worden, zeventig jaar oud en gevaarlijk en agressief gedrag vertonen als ze volwassen zijn en daarbij erg territoriaal. Als je met al die dingen niet om kunt gaan, kan het heel fout aflopen.”

Jan-Willem

“Ik had drie struisvogels, een mannetje, Flodder, en twee vrouwtjes: Blue en Jan-Willem. Jan-Willem heette al zo voor we er achter kwamen dat het een vrouwtje was, dat hebben we toen zo gelaten. Blue heeft Jan-Willem uit jaloezie doodgetrapt. Dat was vreselijk en ik heb daar enorm veel verdriet van gehad. Dus begin er niet aan, als je er niets of niet genoeg vanaf weet.”

38 dieren

“Ik heb me verdiept in deze dieren en weet er, mede door mijn ervaring, veel vanaf. Tegenwoordig word ik dan ook vaak geconsulteerd over struisvogels en worden er mensen doorgestuurd. Als er een dier hier komt, waar ik niet veel vanaf weet, dan verdiep ik me er in tot ik een behoorlijke kennis heb opgebouwd en bel dierenartsen voor advies. Op TikTok plaats ik regelmatig filmpjes en daar heb ik nu bijna een miljoen volgers en op YouTube bijna duizend. Wereldwijd krijg ik donaties op PayPal die ik 100% gebruik voor de dieren. In totaal heb ik nu 38 dieren, van struisvogels tot kippen, van eenden tot een varken.”

Dieren zijn mijn passie

“Binnenkort adopteer ik, of liever gezegd red ik nog drie struisvogels van tien maanden oud, die sterk vermagerd zijn. Dit is absoluut niet bewust gedaan, maar uit onwetendheid. Ze zijn redelijk tam, wat betekent dat er veel tijd aan de vogels is besteed. Op termijn hopen we onze ruimte uit te breiden en zo meer dieren op te vangen. Dieren zijn mijn passie en vooral de connectie ermee. Dieren zijn puur en liegen niet. Ze communiceren met hun energie en als dat goed is, dan merk je dat aan alles. Hier is de energie goed en de dieren houden van elkaar, wij houden van hen en zij houden van ons.”

NN

Foto’s: Noordernieuws.be, Wendy Adriaens
Filmpjes: Wendy Adriaens

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.