Laatste nieuws:
Vliegtuig en zwangerschap risico’s en tips

Vliegtuig en zwangerschap: risico’s en tips

Loopt men een risico als men tijdens de zwangerschap met het vliegtuig reist? Wat is de beste periode tijdens de zwangerschap om een vlucht te nemen?

Welke risico’s voor zwangere vrouwen?

Als dusdanig heeft een vliegtuigreis geen negatief effect op de gezondheid van de foetus en is er geen specifiek risico op een vroegtijdige geboorte. Indien u echter al enkele gezondheidsproblemen hebt gehad die verband houden met uw zwangerschap, is het raadzaam om vluchten op grote hoogte te mijden. Goed om weten is dat kleine vliegtuigen een zwakkere pressurisatie (luchtdrukregeling) hebben dan grotere exemplaren. In kleine vliegtuigen moet het lichaam meer moeite doen om zuurstof op te nemen.
Indien u medische problemen hebt (bvb. hoge bloeddruk, diabetes, …) of medische verwikkelingen die te wijten zijn aan de zwangerschap, of indien u voordien al vroegtijdig hebt moeten bevallen, raden wij u aan om het advies van uw geneesheer te vragen vóór uw vertrek.
De veiligheidsportieken of de lichaamsscanners die op de luchthavens worden gebruikt, zijn niet gevaarlijk voor de foetus. Ze werken niet met X-stralen maar wel met een onschadelijk magnetisch veld met lage frequentie.

De meest geschikte periode voor een vliegtuigreis tijdens de zwangerschap

Zwangere vrouwen kunnen zonder al te veel risico’s reizen tot de 36ste week van hun zwangerschap.
• Een vlucht tijdens het eerste trimester van de zwangerschap kan de typische nadelen van de eerste zwangerschapsmaanden versterken, namelijk misselijkheid en vermoeidheid.
• Het tweede trimester van de zwangerschap, nl de periode tussen de 14de en 27ste week, is de beste periode om met het vliegtuig te reizen.
• Vanaf de 28ste week van de zwangerschap vraagt u best een geschreven medische toestemming aan uw geneesheer met vermelding van het medisch onderzoek, de vermoedelijke datum van uw bevalling en de verklaring dat u geen risico’s loopt om tijdens de vlucht te bevallen. Het langdurig zitten en de invloed van de luchtdruk op het lichaam van de moeder kunnen de vlucht immers zeer onaangenaam maken.

Aangezien de kans om te bevallen groter is na 36 weken, is het ten zeerste afgeraden om na die periode met het vliegtuig te reizen.

Nog enkele tips

• Neem contact op met uw vliegtuigmaatschappij om na te gaan of u niet het risico loopt om bij inscheping geweigerd te worden en dit zowel op de datum van het vertrek als van de terugkeer. De meeste maatschappijen weigeren de inscheping vanaf de 34ste, 35ste of 36ste week.
• Gedurende de vlucht: bevorder een goede bloedsomloop door af en toe in de middengang van het vliegtuig te wandelen en uw benen te strekken. (Kies een plaats naast het gangpad)
• Langdurig zitten kan aanleiding geven tot gezwollen voeten en enkels. De schoenen uittrekken tijdens de vlucht kan de pijn verzachten. Vergeet niet dat het moeilijker kan zijn om gesloten schoenen terug aan te trekken bij aankomst indien uw voeten gezwollen zijn. Kies eerder voor lichte schoenen die zich gemakkelijk aanpassen aan uw voeten.
• De vlucht kan ook het risico op trombose of spataderen doen toenemen. Steunkousen kunnen helpen om u hiertegen te beschermen.
• Indien u gemakkelijk misselijk wordt, neemt u best in u handbagage geneesmiddelen tegen misselijkheid en spijsverteringsproblemen mee. Denk ook aan een licht tussendoortje…
• Informeer u vóór het vertrek (en bij aankomst) over de aanwezige medische infrastructuur van uw bestemming.

Bron: Europ-assistance.be
Foto: Pxhere

Facebook20
Twitter
Follow Me
Tweet