Laatste nieuws:
Roberto Baas is iedereen de baas in Strijen

Roberto Baas is iedereen de baas in Strijen

Met de dagzege de eerste kartwedstrijd sinds corona vieren, beter kon het niet.

Roberto Baas was dan ook dolblij zondag, op het circuit van Strijen. Met twee tweede plaatsen en een derde plaats in de races bleek de 11-jarige inwoner van Kalmthout de beste van de dag in de Mini Parilla-klasse. Zijn zus Isabella (14) presteerde in de IAME X30 Junioren-klasse ook bijzonder goed. Hoewel ze amper een jaar kart, slaagde ze erin om in deze competitieve klasse vijfde te worden.

Het was een waardige terugkeer naar het circuit voor Roberto, want niet alleen won hij het dagklassement, hij had er ook keihard voor moeten knokken. De strijd met de nummer twee was zo close, dat ze na drie races evenveel punten hadden. Maar omdat Roberto in de kwalificatie sneller was geweest, ging de dagzege naar hem.

“Ik had het niet verwacht

“Ik had het niet verwacht. Ik had op een plek in de top vijf gehoopt”, zei de racer van topteam WJS Racing een beetje verbouwereerd. “Het was wel even wennen om weer te kunnen racen. Het was een beetje zoeken naar de juiste racelijnen, maar dat duurde niet lang. Ik had van tevoren wel al een paar keer kunnen trainen in Strijen, dus ik was goed voorbereid. En ik heb hier ook al heel vaak gereden. Het is mijn thuisbaan, ik ben hier lid.” Met zijn dagoverwinning bewees Roberto opnieuw dat hij sterk is dit jaar. Vlak voordat alle wedstrijden werden afgelast, had hij begin maart op het circuit van Mariembourg al laten zien dat hij snel is. Op de piste in Zuid-België werd hij tijdens de eerste ronde van het NK IAME vijfde. “Ik had er ook een beetje op gehoopt dit een goed jaar zou worden. Ik rijd lekker omdat we veel trainen. Meer dan vorig jaar. Het remmen gaat beter en het sturen.”

Veel trainen

Pas een week geleden hoorde Roberto dat afgelopen weekeinde een race zou worden gehouden. “Ik dacht meteen: ik wil rijden! Dat we dat zolang niet mochten, was wel moeilijk. Ik kon niet zo veel doen, ik verveelde me soms ook. Dat we niet naar school hoefden, was superleuk, maar ik vind het niet erg dat ik op 8 juni weer naar school ga.” Hoe de rest van het seizoen er uit zal zien, weet Roberto niet. Alleen dat er in Strijen eind deze maand weer een wedstrijd wordt gehouden. “We gaan in ieder geval veel trainen, zowel op woensdag als op zaterdag.”

Roberto Baas is iedereen de baas in Strijen
Broer en zus snel met karting Roberto wint dagklassement en Isabella Baas in de top 5
Nog veel leren

Dan is zijn zus Isabella er uiteraard ook bij. Zij is net als haar broertje zeer fanatiek. En haar prestatie van zondag smaakte naar meer, terwijl ze nog maar net een jaar kart. Om dan in de sterk bezette IAME X30 Junioren-klasse vijfde te worden, is een prestatie van formaat. Ze was een beetje verbaasd over dat fraaie resultaat, bekende ze. “Ik had dit niet verwacht. Dit geeft een lekker gevoel, ik ben heel blij.” Al in de kwalificatie had ze op overtuigende wijze haar snelheid getoond. Wat heet: ze pakte zowaar de poleposition! Het was haar eerste. “Ik keek op de laptimer en ik had ineens een snelle tijd. Dat had ik echt niet verwacht.” Toch bleef ze kritisch. “Ik moet nog wel veel leren voor het rijden van wedstrijden”, zei ze. “Ik kart nog maar een jaar.”

Blij weer te kunnen racen

Isabella is uiteraard ook blij dat ze weer mocht racen. De lockdown vond ze maar saai en vervelend. “Ik heb veel gezwommen bij ons thuis en huiswerk gemaakt. Ik was voor vandaag wel een beetje bang dat ik minder scherp zou zijn. Dat viel gelukkig mee. Ook de conditie was nog goed, de wedstrijden gingen prima.” In de manches werd ze respectievelijk vijfde, vierde en vierde. Ze kwam nét tekort voor de vierde plaats in het dagklassement. “Daar baalde ik wel van”, bekende ze. “Maar ik wist ook: het is leuk geweest, volgende keer beter!” Roberto en Isabella Baas worden in hun raceactiviteiten ondersteund door Koel Vrieshuis Reimerswaal.

Roberto en Isabella bedanken hun vader en moeder en hun team WJS Racing.

Foto’s: ©Bas Kaligis/RaceXpress.nl

Facebook11
Twitter
Follow Me
Tweet