Laatste nieuws:
Jong CD&V Essen zoekt kampeerterreinen

Jong CD&V Essen zoekt kampeerterreinen

Tijdens het Hemelvaartweekend kreeg het jeugdwerk van Vlaanderen een verlossend bericht: de jeugdbewegingen mogen komende zomer op kamp. Al hangen er wel verschillende maatregelen aan vast. JONG CD&V Essen doet een oproep naar de landbouwers in de gemeente om te helpen waar mogelijk.

Maatregelen

De jeugdbewegingen die deze zomer op kamp gaan, zullen zich moeten houden aan een heel aantal maatregelen. “De kampen in het binnenland moeten werken met bubbels van 50 personen en buitenlandse kampen, die verder dan 150 km van de landgrenzen liggen, moeten op zoek naar een alternatief dichter bij huis. En dat alternatief moet op korte termijn gevonden worden. De eerste examens zijn begonnen en de leiding moet zich hierop kunnen concentreren“, aldus Judith Francken.

Fractieleider Steff Nouws kreeg reeds telefoon van een scoutgroep: “Een scoutgroep uit de Noorderkempen komt deze zomer op kamp in Essen. Ze zijn met een grote groep en zullen dus moeten opsplitsen in twee bubbels. Om dit praktisch te realiseren is de hoofdleiding in allerijl op zoek naar een tweede verblijfplaats. De verwachtingen van een tweede terrein zijn niet hoog: ze hebben enkel een wei nodig.”

Kampeerweides ter beschikking stellen

Liesje Van Loon is landbouwer en ziet inderdaad veel mogelijkheden. Landbouwers kunnen, door kampeerweides ter beschikking te stellen, al een groot deel van de vraag opvangen. Maar daarnaast zijn er mogelijk ook wel hangars e.d. te vinden, die tijdelijk leegstaan en door jeugdgroepen gebruikt kunnen worden. Naast de hulp die de landbouwer kan bieden aan het jeugdwerk, kan dit bovendien ook zorgen voor een positief contact tussen de jongeren met de landbouwers. Liesje voegt bovendien zelf ook de daad bij het woord en stelt kampeerruimte ter beschikking.

SOS Zomerkamp

Om nog meer mogelijkheden te bieden aan jeugdwerkers, zullen Judith Francken en Liesje Van Loon de landbouwers uit Essen aanspreken. Landbouwers die bereid zijn om te helpen, kunnen zich registreren via de website van SOS Zomerkamp. SOS Zomerkamp is een uitwisselingsplatform, die jeugdgroepen in contact brengt met kampplaatseigenaars die nog een gebouw of bivakplaats ter beschikking hebben in België.

Uitzonderingsregel

De landbouwers hoeven zich geen zorgen te maken. In Vlaanderen geldt er een uitzonderingsregel op de wetgeving rond ruimtelijke ordening. Landbouwers die hun terreinen ter beschikking stellen aan groepen met minimaal één begeleider, mogen dit maximaal 75 kalenderdagen per jaar doen. Als ze niet over dit aantal dagen gaan, hebben ze geen specifieke verplichtingen. Uiteraard is een melding aan de gemeente wel nodig. Een specifieke toestemming van het gemeentebestuur is niet nodig. Landbouwers moeten er wel rekening mee houden dat een groep niet meer dan dertig aaneensluitende dagen het terrein mag huren.

Meer informatie:
Website Ambrassade met geldende regels en voor- en nadelen:
https://ambrassade.be/nl/kennis/artikel/jouw-weide-aanbieden-als-kampeerweide
Voorbeeld van een huurovereenkomst:
https://www.opkamp.be/kampterrein-vlaanderen
SOS Zomerkamp: soszomerkamp.be

Bron en foto: Jong CD&V Essen

Facebook32
Twitter
Follow Me
Tweet