De Hobby van Margot Landa - Mechanieker Buiten Karten - Margot en Isabella
Margot (r) en Isabella (l)

De bijzondere hobby van… Margot Landa!

Karten is een stoere sport waarbij je vooral aan mannen en jongens denkt. Bij de monteurs die het onderhoud doen aan de karts, denk je aan mannen. Margot Landa (39) is de spreekwoordelijke uitzondering op de regel en het technisch onderhoud van de kart van haar dochter Isabella is nu haar grote hobby.

Buiten karten: een heel aparte ervaring

“Mijn zoon Roberto was acht toen hij een keer ging karten in Roosendaal en hij vond het geweldig”, vertelt Margot. “Mijn man en ik hebben vroeger ook fanatiek gekart, dat was indertijd echt onze grote hobby. Maar wij hebben altijd buiten gereden. Roberto had die eerste keer binnen gereden en hij wilde graag met karten doorgaan. Mijn man en ik vonden dat prima, maar wel buiten. Buiten beleef je het heel op een heel andere manier, je mag ook harder rijden dan binnen. Zelfs het geluid is anders.”

De Hobby van Margot Landa - Mechanieker Buiten Karten

Strenge veiligheidsregels

“We hebben Roberto eerst een mini-cursus laten volgen om zo inzicht te krijgen in de veiligheidsregels, want die zijn verplicht en streng ook. Je moet weten wat de vlaggen betekenen en bij elke wedstrijd krijg je van tevoren een briefing met de reglementen van het circuit. Die ken je uiteindelijk wel van buiten, maar als geheugensteuntje krijg je toch elke keer weer zo’n briefing en je bent verplicht om daar aan deel te nemen.”

125 cc in de Junioren Klasse

“Bij die mini-cursus kon hij meteen de sfeer proeven van het buiten karten en hoe het is om met hogere snelheden te kunnen rijden. Onze dochter Isabella heeft na een half jaar met een training meegedaan. In het begin vond ze het wel eng, maar ze ging het steeds leuker vinden. Omdat zij ouder is dan Roberto, kwam ze meteen in de Junioren Klasse en reed in een 125 cc voor volwassenen. Roberto reed en rijdt in een 60 cc. Mijn man onderhield de karts en ik hielp hem daarbij, zoals bij het banden wisselen.”

Margot Landa - Mechanieker Buiten Karten

Het onderhoud is een intensief werk

“In oktober 2018 heeft Roberto zich aangesloten bij ‘WJS Racing’ en heeft de laatste wedstrijd meegereden in Genk. Zo kon hij ondervinden hoe het echte racen er aan toe gaat. Om voor het onderhoud van de karts een monteur in te huren is kostbaar, daarom besloten we het zelf te doen. Onze dochter was ondertussen ook veel fanatieker gaan rijden, dus moesten er twee karts onderhouden worden. Mijn man onderhield al de kart van onze zoon, wat best intensief werk is. Daarom besloot ik die van onze dochter te gaan onderhouden, dat leek me wel leuk. Ik ben sowieso graag met mijn handen bezig.”

Tijd is kostbaar
“Natuurlijk moest ik veel dingen leren en heb heel veel steun van het team gehad. Ze kwamen me helpen en legden alles uit. Ze waren, en zijn nog steeds, een enorme steun voor me en ik leerde steeds meer bij. Het gaat steeds sneller en makkelijker. Als ik in het begin een motor moest verwisselen, duurde dat zeker een half uur, nu een kwartiertje. Tijd, vooral bij wedstrijden, is heel kostbaar. Als monteur ben je altijd met jouw coureur bezig en heb je geen tijd voor andere racers. Dus als er panne is, komt het allemaal op jou neer.”

“Als ik in het begin een motor moest verwisselen, duurde dat zeker een half uur, nu een kwartiertje.”

De Hobby van Margot Landa - Mechanieker Buiten Karten - Noordernieuws.be 2019 80

Geweldig team

“Ik ken maar één andere vrouwelijke monteur, voor de rest zijn het allemaal mannen. Er zijn wel steeds meer meisjes die willen gaan karten. In de groep van Isabella zijn zo’n dertig rijders en vijf daarvan zijn meisjes. Maar vrouwelijke monteurs zie ik er nog niet zo snel bijkomen. Het is best zwaar werk, maar ik vind het leuk. We hebben ook een heel leuk en gezellig team en buiten het sleutelen lachen we veel. Er zijn ouders die de innerlijke mens verzorgen, die eten meebrengen en zorgen dat er altijd wat te drinken is. Want het sleutelen gaat maar door en dan vergeet je te eten of te drinken en dat is natuurlijk niet goed. Dat allemaal zorgt voor een fijne sfeer en de kinderen kunnen zo goed met elkaar opschieten, dat het allemaal vrienden van elkaar zijn geworden!”

111 De Hobby van Margot Landa - Mechanieker Buiten Karten - Noordernieuws.be 2019 - 2928F332-D9EB-443C-BB3D-8C7E62A11026
Roberto
Goed onderhoud belangrijk voor het resultaat

“Als Isabella goed rijdt, is dat mede doordat de kart goed is onderhouden. Haar rijden en mijn werk ondersteunen elkaar en zo vorm je een team. Na elke race nemen we alle onderdelen van het rijden door: de wegligging, het bochtenwerk, of de kart glijdt of goed op de baan ligt, … Want dat telt allemaal mee in het onderhoud en sleutelwerk. Karten is een kostbare sport en mijn man en ik zijn altijd op zoek naar sponsors. Als iemand geïnteresseerd is, kan er contact met ons opgenomen worden via m.j.baas@telenet.be”

Regen

“Het eerste regenweekend waar Isabella hoog scoorde, was in Mariënbourg. Dat was ook de eerste keer dat ze hoog eindigde, op de vijfde plaats! Er waren bij die race vijfentwintig deelnemers en zij vertrok als achttiende. Ze is toen ook geïnterviewd door Bas Kaligis van Race Xpress.”

Foto’s: Margot Landa

NN

Eerder verschenen: Bij de familie Baas uit Kalmthout draait het maar om een ding: Karten!

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook168
Twitter
Follow Me
Tweet