Laatste nieuws:
Dit verandert op 1 januari 2020

Dit verandert op 1 januari 2020

Naar goede jaarlijkse gewoonte verandert er heel wat bij de start van het nieuwe jaar, zo ook voor je woning. Is jouw woning al in orde voor het nieuwe jaar? Dit verandert er in 2020.

Isolatienormen dak en ramen worden strenger

Zit jij er al warmpjes in? Vanaf het nieuwe jaar moeten alle eigen en huurwoningen voldoen aan de dakisolatienormen en moeten alle ramen voorzien zijn van dubbele beglazing. Bij nieuwere huizen en appartementen is dit vaak al in orde, maar bij de oudere (aangesloten op het elektriciteitsnetwerk van voor 2006) kan dit wel eens in je koude kleren kruipen. De dakisolatie moet immers een minimumwaarde van 0,75 m²K/W hebben (dat komt overeen met een isolatielaag van 3 à 4 cm). Voldoet je woning niet aan de normen, dan kan je na een bezoekje van de woninginspecteur met strafpunten achterblijven. En dat komt dan koud op je dak vallen als je denkt aan verhuren.

Rookmelders zijn verplicht

Waar rook is, is vuur. Je hebt ze misschien al in huis gehaald, de rookmelders. Vanaf 1 januari ben je verplicht op elke verdieping van je woning zo’n mooi wit apparaatje te hangen. Ook op je zolder en in je kelder als die direct toegankelijk zijn of als daar bijvoorbeeld je verwarmingsketel hangt. Verhuur je een woning, dan ben jij verplicht ook die te voorzien van melders. Je huurder staat wel in voor het vervangen van de batterijen. In studentenkoten moet elke kamer er eentje hebben hangen. Doe je dat niet, dan hang je eraan, want dan loop je het gevaar geen attest te krijgen om je woning te verhuren en ben je zelfs strafbaar.

Registratiebelasting aankoop woning daalt

De woonbonus werd door de Vlaamse regering de laan uitgestuurd. In plaats daarvan wordt de registratiebelasting (het verkooprecht) bij de aankoop van een eigen woning verlaagd van 7 % naar 6 %. Het moet wel gaan om een bestaande woning en je moet binnen de 2 jaar ingeschreven zijn in het bevolkingsregister op het adres van je nieuwe thuis. Het kan nog beter als je ingrijpende verbeteringswerken doet op vlak van energie, dan gaat er nog een procentje af. En koop je een woning van maximum 200.000 euro of eentje van maximum 220.000 euro in één van de Vlaamse kernsteden of de Vlaamse randgemeenten rond Brussel, dan kan je mogelijks nog rekenen op een extra korting. Je moet er alleen nog eentje zien te vinden.

Verplicht epc-attest voor gemeenschappelijke delen appartementsgebouw vanaf 2022

Een voorbereid man/vrouw/X is er twee waard, meer bepaald in ‘22. Want vanaf dat jaar is een epc-attest voor de gemeenschappelijke ruimten in een appartementsgebouw verplicht. Het attest moet altijd up-to-date zijn en zal dienen voor het berekenen van het epc bij verhuur of verkoop van de appartementen in het gebouw. Vanaf 2020 kan dit al worden opgemaakt, dan ben je binnen twee jaar mooi in orde. De tijd start nu!

Wijziging huurprijs sociale woningen

Huur je een sociale woning in Vlaanderen? Dan zal je in het nieuwe jaar mogelijk op een hogere huurprijs moeten rekenen. Vanaf 2020 wordt er voor de berekening immers gebruikgemaakt van de ‘sociale huurschatter’. Klinkt eng? Het doel van dit schattingsmodel is om zo objectief mogelijk de prijs te bepalen. Hiervoor wordt er gekeken naar de marktwaarde, ligging, grootte en bouwjaar van de woning maar ook naar de inkomens van alle inwonende meerjarigen. Hoe hoger die factoren scoren, des te groter is de kans dat je sociale huurprijs de hoogte ingaat. Gezinnen die in een energiezuinige woning wonen, zullen hiervoor mogelijk ook een minder zuinige prijs moeten betalen.

Bron: Zimmo.be
Foto: Pxhere

Facebook39
Twitter
Follow Me
Tweet