Bij de familie Baas uit Kalmthout draait het maar om één ding karten

Bij de familie Baas uit Kalmthout draait het maar om één ding: karten!

In de paddock van de Nederlandse en Belgische kartkampioenschappen zijn talloze bijzondere verhalen op te halen, maar het verhaal van de familie Baas is uniek. Roberto en zijn zus Isabella karten allebei en hun ouders zijn hun monteur. Tijdens de vierde ronde van de GK4 Kart Series in Mariembourg lieten broer en zus opnieuw hun talent zien.

Iedereen dezelfde hobby

Zelf doen ze er niet zo moeilijk over bij de familie Baas. Ja, ze zijn met hun vieren actief in de kartsport, nou en? Toevallig heeft het hele gezin dezelfde hobby. Net zo gemakkelijk. Iedereen in de camper naar de volgende race, samen presteren en genieten van de sport. En dat gaat goed. Zo slaagde Roberto (10) er onlangs in een ticket voor het WK IAME X30 in Le Mans te bemachtigen. En Isabella (13), die pas halverwege het seizoen begon met wedstrijden rijden, werd zondag heel knap vijfde in de finale in de sterk bezette IAME X30 Junioren Nationaal-klasse.

Alles aan karten is leuk

“Ik had het echt niet verwacht”, stamelde ze na afloop op het natte circuit van Mariembourg. “Waarom het nu al zo goed gaat, weet ik niet. Ik reed gewoon lekker.” Dat ze wilde racen, werd dit seizoen evident voor haar. “Mijn broertje reed al. Ik ging altijd mee naar wedstrijden en stond steeds te kijken. Op een gegeven moment wilde ik ook zelf graag een wedstrijd rijden.” Zo gezegd, zo gedaan. ‘Voor de hobby’ was ze al een jaartje als kartster actief. In Venray, tijdens de derde ronde van het GK4-kampioenschap, reed ze voor het eerst een wedstrijd. Sindsdien is Isabella al net zo fanatiek als haar broertje. “Ik vind het leuk omdat karten snel gaat. Alles aan de sport vind ik leuk. Inhalen, verdedigen. En ik vind het leuk dat mijn moeder voor me sleutelt.”

Vrouwelijke monteur

Hoewel een vrouwelijke monteur in de kartsport een zeldzaamheid is, lag het in het geval van moeder Margot voor de hand. Zij reed vroeger zelf, samen met haar vader en oom. Ze reed weliswaar nooit wedstrijden, maar ook als hobbyist leerde ze het nodige over karten en de bijbehorende techniek. Nu sleutelt ze dus met succes, zoals afgelopen weekeinde wel bleek, aan de kart van haar dochter. “Ik had vroeger wel wedstrijden willen rijden, maar dat was erg duur en mijn vader zag het niet zo zitten”, zei moeder Margot. Ze geniet ervan met haar gezin van kartbaan naar kartbaan te reizen. “We krijgen veel complimenten, mensen vinden het leuk dat we het met het hele gezin doen.”

bij de familie Baas uit Kalmthout draait het maar om één ding karten2
Roberto Baas naar WK IAME X30 in Le Mans C018843
Wedstrijden op Frans circuit

De mannelijke helft van het gezin Baas is al net zo fanatiek. Senior sleutelt voor Roberto. Met junior’s plaatsing voor het WK in Le Mans hebben ze dit seizoen al een voorlopig hoogtepunt beleefd. Roberto keek reikhalzend uit naar de wedstrijden op het Franse circuit. “Het wordt mijn eerste WK. Ik denk dat het heel leuk wordt omdat het een heel speciaal evenement is. Ik heb er nog nooit gereden, maar ik denk dat de baan me wel ligt. Ik heb op foto’s gezien dat die twee lange rechte stukken heeft. Daar hou ik van.”

Roberto ook verknocht aan karten

Vader Mark gaat er uiteraard voor zorgen dat zijn zoon in Le Mans zo goed mogelijk voor de dag komt. En jawel, ook hij heeft een kartachtergrond. Dat komt door zijn vrouw Margot. Toen zij verkering kregen, was Mark al gauw ook op de circuits te vinden. Ook hij stapte in en raakte verknocht aan de snelle sport. “Ik heb een jaar of zes, zeven gereden”, zei Mark. “Vijf jaar geleden hebben we de karts verkocht omdat we er vanwege onze opgroeiende kinderen geen tijd meer voor hadden. Totdat Roberto met schoolvriendjes een keer ging karten bij Kart Centre Roosendaal. De jongens in zijn klas reden al. Daarna wilde hij vaker gaan karten en hebben we een kart voor hem gekocht.”

Nu wacht hen dus het WK. Mark: “Dat we naar Le Mans gaan is supergaaf. Het wordt een geweldige ervaring voor Roberto. En ook voor ons gezin.” Want ook al rijdt Isabella daar niet, ze gaan er met het hele gezin naartoe. Dat spreekt.

De familie Baas zoekt sponsors. Geïnteresseerden kunnen een e-mail sturen naar m.j.baas@telenet.be.

Foto’s: ©Bas Kaligis/RaceXpress.nl

Facebook169
Twitter
Follow Me
Tweet


Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!