Martine de Weerdt

God, geld en het gat

Ik ben van mening dat je kind alles mag vragen en daar steeds een eerlijk antwoord op moet krijgen. Tot mijn zoon op bijna zevenjarige leeftijd mij ‘de vraag’ stelde.
‘Mams, mag ik iets vagen?’
‘Jawel.’
‘God en geld snap ik, maar wat bedoelen ze met het gat? Is dat een poep?’
Met opgetrokken wenkbrauwen had ik het ventje aangekeken.
‘Hoe bedoel je?’
‘De papa van de Rik zei dat alle oorlogen veroorzaakt worden door God, het geld en het gat.’
Laat ons zeggen dat ik deze vraag zes jaar later verwacht had en uitleggen wat de vader van Rikske bedoelde vond ik moeilijk. Om het gesprek een draai te geven zei ik tegen mijn zoon: ‘Ze hadden de rol van God beter toebedeeld aan een vrouw, dan waren er sowieso minder oorlogen want moeders strijken vaker over hun hart.’
Mijn kind leek tevreden met dit antwoord.
Tot een dag later.
‘Mams, de papa van de Rik zegt dat ge ergens gelijk hebt en dat hij ge slimmer blijkt dan hij dacht.’
Dan denk ik: Toch een verstandig man?
‘Hij zegt dat elke vrouw een gat in haar hand heeft, waardoor ze als God het probleem “geld” binnen de kortste tijd oplost, daar moet dan niet meer voor gevochten moet worden en als er geen geld meer te rapen valt, dat valt het probleem van “het gat” ook automatisch weg. Je bent echt slim mama!’
Verstand? Daar valt over te redetwisten… Maar hij heeft wel humor dus, de papa van Rik.

Martine de Weerdt

Facebook145
Twitter
Follow Me
Tweet