Laatste nieuws:
Essen lanceert unieke draagtassen gemaakt van oude spandoeken

Essen lanceert unieke draagtassen gemaakt van oude spandoeken

Op Wereldmilieudag, 5 juni, lanceert Gemeente Essen unieke draagtassen gemaakt van oude spandoeken. De spandoeken worden gebruikt als de grondstof voor de tassen, een circulair proces. De gemeente slaat hiervoor de handen in elkaar met HOOS, deel van maatwerkbedrijf Weerwerk vzw, en laat zijn sociale gelaat zien. Doe mee aan de Gerinkel naar de Winkel-actie en maak kans op zo’n unieke draagtas!

Spandoeken

Tijdens de coronapandemie hing de gemeente heel wat spandoeken in het Essense straatbeeld om de bevolking te informeren. Sindsdien zie je regelmatig spandoeken in de straten van Essen, om promotie te maken voor evenementen of nieuws te delen met de Essenaren. Schepen van leefmilieu Helmut Jaspers vertelt: “Tot enkele maanden geleden lagen de oude spandoeken opgeslagen in de gemeentelijke loods en werd er niets mee gedaan. Daarom gingen we op zoek naar duurzame oplossingen. We kwamen al snel uit bij de circulaire economie.”

Recyclage voor het klimaat

Circulair betekent dat de grondstoffen niet verloren gaan, maar telkens opnieuw gebruikt worden. De oude spandoeken worden dan de grondstof voor een nieuw product. Gemeente Essen koos hierbij voor een handige draagtas die voor 100% uit gerecycleerd materiaal bestaat. De keuze voor een duurzame oplossing met een circulair product is geen toeval. Essen lanceerde recent zijn energie- en klimaatadaptatieplan waarbij het stimuleren van de circulaire economie ook aan bod komt.

Belgisch maatwerkbedrijf

Gemeente Essen werkt voor de productie van de circulaire draagtassen samen met HOOS, een onderdeel van maatwerkbedrijf Weerwerk vzw. HOOS specialiseert zich in het recycleren van materialen zoals spandoeken tot echte ‘gebruiksvoorwerpen’.

Essen is de eerste gemeente in de Provincie Antwerpen die met het maatwerkbedrijf samenwerkt.
Schepen Brigitte Van Aert: “We gaan bewust met een maatwerkbedrijf in zee. Zo ondersteunen we een bedrijf dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt mee in het bad trekt.”

Win een draagtas met Gerinkel naar de Winkel!

Doe mee met Gerinkel naar de Winkel en maak kans op een unieke draagtas. De gemeente zal de draagtassen ook gebruiken als geschenk.

Met zo’n uniek geschenk krijg je letterlijk een stukje Essen in handen. “We hopen dat Essenaren zo ook echte ambassadeurs worden van onze mooie gemeente, door gewoonweg hun toffe draagtas te gebruiken,” besluit schepen Van Aert.

Bron en foto: gemeente Essen

Facebook34
Twitter
Follow Me
Tweet