Laatste nieuws:
Don Bosco-Mariaberginstituut verlegt de grenzen

Don Bosco-Mariaberginstituut verlegt de grenzen

Het is een bekend gegeven: technisch personeel is amper te vinden, denk aan onderhoudsmonteurs, elektriciens en loodgieters, … maar deze mensen zijn wel broodnodig voor ieder huishouden. Het DBM levert zulk personeel op maat. Na een gedegen opleiding met begeleiding van begin tot het eind, zijn de leerlingen direct inzetbaar.

Het DBM telt 333 leerlingen, waarvan 60% meisjes zijn. Er zijn drie doorstroomrichtingen: wetenschappelijk, zorg en welzijn en finaliteiten. Bij finaliteiten kunnen leerlingen doorstuderen of meteen met werk beginnen. “Wij proberen ook leerlingen uit Nederland aan te trekken,” vertelt Danny Uytdewilligen, Technisch Onderdirecteur/coördinator DBM, “niet uit concurrentie oogpunt, maar om daarmee te beantwoorden aan de vraag van Nederlandse bedrijven. Onze leerlingen gaan heel vaak aan het werk bij bedrijven in Nederland waar ze stage hebben gelopen. We leveren topkwaliteit op het vlak van mensen die CNC machines besturen (computergestuurde machines, nvdr). CNC bedrijven zitten meer in Nederland, terwijl hier meer montage- en constructiebedrijven zijn. Een paar dingen die de bedrijven ook hoog waarderen, zijn dat onze leerlingen goed opgeleid zijn, op tijd komen en beleefd zijn. Rekruteren in Nederland heeft ook met de bereikbaarheid te maken. De Nederlandse grensstreek is natuurlijk een groot gebied dat Essen als het ware omzoomt.”

Don Bosco

“In de technische opleidingssector is al een poos te weinig toestroom, dus de arbeidsmarkt komt onder druk te staan. Of liever: die staat al onder druk. Dat er weinig toestroom is, heeft ook te maken met de statusgevoeligheid van de maatschappij. Die hecht meer aan denkwerk dan aan handwerk, denkwerk is meer statusgevoelig.”

“We hebben op diverse manieren eraan gewerkt om de interesse voor onze opleidingen op te wekken. Denk hierbij aan flyers in de Nederlandse lagere scholen uitgeven voor ouders en geïnteresseerden, een infoavond in maart en de opendeurdag in mei. Ook zijn we vertegenwoordigd op de scholenbeurzen in Kalmthout en Wuustwezel. En zesdejaars leerlingen van omliggende scholen komen onder schooltijd workshops volgen, om te kijken wat het allemaal inhoudt.”

“Onze leerlingen komen uit alle windstreken. Om iedereen met elkaar kennis te laten maken, gaan we met z’n allen op de fiets naar Westmalle, waar we drie dagen van alles ondernemen. Door deze introductiedagen leren de leerlingen en onderwijskrachten elkaar op allerlei vlakken kennen. In andere leerjaren maken de leerlingen een reis naar een andere stad of zelfs het buitenland, om alle niveaus te doorbreken. Zo ontstaan vriendschappen, maar ook begrip voor elkaar door de leerrichtingen heen. Het werkt mee tegen pesten, maar ook tegen haantjesgedrag.”

Don Bosco

“We doen voor al onze leerlingen ons uiterste best en willen dat ze goed terechtkomen. Ook leerlingen met een problematiek worden van het begin tot het einde begeleid. De vraag naar technisch personeel is zo groot, we kunnen er niet eens aan beantwoorden. Onze leerlingen kunnen we in ieder geval 100% kans op werk bieden!”

DBM-Essen
Kloosterstraat 70
2910 Essen – België
www.dbm-essen.be
info@dbm-essen.be
facebookpagina Don Bosco-Mariaberginstituut
(0032) (0) 6901910

LW

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.
Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook139
Twitter
Follow Me
Tweet