Mooimakers Don Bosco Mariaberginstituut ontvangen cheque van €915,-

Mooimakers Don Bosco Mariaberginstituut ontvangen cheque van €915,-

Leerlingen van het Don Bosco Mariaberginstituut kregen vandaag uit handen van het schepencollege van Essen een cheque ter waarde van 915,00 euro. Dat kregen ze niet zomaar. Ze verdienden dit omdat ze een actieplan indienden om hun buurt proper te houden.

Operatie Proper van Mooimakers maakt het voor verenigingen, buurten en ook scholen mogelijk om een actieplan in te dienen om de buurt proper te houden. Dat is exact wat de leerlingen van Don Bosco Mariaberg uit Essen deden.

Welk acties ondernamen de jongeren?

-Ze ruimen minsten elke maand het zwerfvuil op de terreinen van de school op
-De leerlingen en leerkrachten ruimen per speeltijd de speelplaats op
-Rond hangplaatsen en banken wordt extra geruimd
-Alle automaten zijn verbannen van het terrein zodat er minder verpakkingen van etenswaren zijn binnen de schoolmuren
-Plastiek blijft moeilijk om te bestrijden
-Er werden meer vuilnisbakken geplaatst die nog zullen worden beschilderd
-In elke graad zijn er lessen rond afval- en zwerfvuilproblematiek
en nog veel meer …

Klimaatjongeren in gesprek met het schepencollege

Het zijn trouwens dezelfde leerlingen van Don Bosco Mariaberg die in januari 2019 een klimaatmars hielden. Toen maakten ze hun bezorgdheden over aan het gemeentebestuur.

De gemeente nam al maatregelen om haar klimaatbeleid te verbeteren. We pakten de verwarming van het warm water in de gemeenteloods en de sporthal aan. We plaatsten zonnepanelen op verschillende gemeentelijke gebouwen. We startten verschillende sensibilisatiecampagnes op (groepsaankoop groene stroom, vriend van de thermostaat, informatieavonden en workshops rond duurzaamheid en klimaat, enzovoort.). Er werd een duurzaamheidspremie uitgewerkt waarbij duurzame initiatieven van inwoners financieel werden ondersteund. We verduurzamen onze aankoopbestekken (FSC-label, biologische en fairtradeproducten, ecoscore voor milieuvriendelijke voertuigen, CNG voertuigen, enzovoort).

Maar de jongeren hadden zelf ook ideeën waar de gemeente mee aan de slag ging:

-De bussen stoppen nu aan de stoplichten zodat jongeren van Sint-Jozef en Mariaberg te voet naar de school kunnen wandelen. Zo besparen we weer wat op brandstof en uitstoot.
-De gemeente installeerde alvast twee openbare drinkkranen: één aan de sporthal Hemelrijk en één aan de Wildertse Duintjes.
-De gemeente doet mee aan Dikke Truiendag en zet in haar gebouwen de verwarming wat lager. Bovendien stimuleren we het gemeentepersoneel om met de fiets naar het werk te komen.
-We gebruiken herbruikbare bekers in GC zaal Rex en proberen dit uit te breiden naar andere gemeentelijke activiteiten. We bieden op evenementen gratis kraantjeswater aan, zetten in op afval sorteren, stimuleren bezoekers om met de fiets te komen …
-De gemeente verwijderde vier plakpalen en gaat meer digitaal om evenementen aan te kondigen. Ook de jeugdraad gaf aan dat de plakpalen niet nodig zijn.
-Dit en nog veel meer werd besproken met de leerlingen van Don Boso. Het was een leerrijke samenwerking die de gemeente zeker wil verder zetten!

Bron en foto: gemeente Essen

Facebook92
Twitter
Follow Me
Tweet