Laatste nieuws:
De statistieken

De statistieken

Toen ik deze week op de parking van een winkel mijn wagen aan het inladen was, rolde mijn winkelkarretje weg richting een Porsche Cayenne. Ik moest toen snel beslissen, een bluts in mijn eieren of in de Porsche? Ik heb voor het eerste gekozen, omdat ik zag dat de bestuurder van de Porsche het niet makkelijk heeft. Want anders maak je van deze wagen geen lichte vracht, tank je geen LPG en blindeer je de achterste ramen niet om de schijn hoog te houden. Of ben ik hier de lompe doos en is dit net een slimme zet? Want BIV en rijtaksen bij een lichte vracht zijn duidelijk minder. Terwijl de staat ons elektrische wagens wil opdringen, opteren meerdere mensen voor lichte vracht maar ook voor oldtimers. De staat telde echter vijf levensjaren bij de levensduurteller van deze wagens. Hierdoor is er pas na 30 jaar sprake is van een oldtimer die kan genieten van goedkopere rijtaksen. Deze oldtimers zijn favoriet omdat ze a) reeds comfortabele wagens zijn, en b) Je kan er zelf aan kan sleutelen. Wat er nog veranderd is: deze wagens zijn niet meer controlevrij.
De echte oldtimers die een lust voor het oog zijn, zullen enkel door betaling van een boete nog in onze steden te zien zijn. Mijn zoon zit met zijn rug naar me toe op zijn playstation te spelen, terwijl ik dit allemaal aan het opsommen ben. Ondertussen dek ik de tafel. Plots zegt hij: “Het spijt me om u te onderbreken, maar volgens de statistieken ben jij ook een oldtimer en met de uitlaatgassen die jij verspreidt gaat ge Antwerpen ook niet binnen mogen.”
Zwijgend staar ik naar de pot met bloemkolen in mijn handen en vraag me dan af waarom ik veertien jaar geleden zo ongeduldig zat te wachten op de eerste woordjes van dit exemplaar. Ik zet de gekookte bloemkolen met witte saus op tafel. Dan haal ik de pizza,die ik speciaal voor meneer heb klaargemaakt, uit de oven, dek deze af en smijt hem in de koelkast.
“Komen eten!” zeg ik dan.
Als de grappigste onder ons zich aan tafel zet zeurt hij: “Bloemkolen? Dat lust ik niet!”
Waarop ik antwoord: “Volgens de statistieken bent ge aan een leeftijd gekomen dat ge moet eten wat de pot schaft!”
Brommend als een oldtimer werkt hij de bloemkool naar binnen. Ik ben er zeker van dat morgen zijn uitlaatgassen menig diesel het rood op de wangen zullen zetten…

Martine de Weerdt

Facebook65
Twitter
Follow Me
Tweet