Laatste nieuws:
Carnaval - Essen - De Nar - Jan Meeusen
Nar Janneke (Jan Meeusen)

De historie van carnaval in Essen: de Nar

Elf is bij carnaval een heilig getal, maar het is ook het zottengetal. In de middeleeuwen had de hofnar een hoge functie, omdat hij de mensen moest entertainen of er de spot mee dreef. De functie van de Nar bij carnaval is om prins(es) Carnaval bij te staan en samen leut te maken.

Elf narren

Het carnaval in Essen heeft tot zover, heel toevallig, elf narren gekend. In chronologische volgorde waren dat Jos Elst (1964-1969), Fons Jaspers (1969-1973), Louis Vinck (1973-1975), Guy Van Hassel (1975-1979 en van 1993-2005), Frank Cools (1979-1982), Leo Van Leeuwe (1982-1986), Jef Jacobs (1986-1993), Arne Govers (2005-2006), Anneke Lauwerijssens (2006-2010) en Jan Meeusen (2010-heden).

De historie van Carnaval in Essen - Nar Arne Govers - Noordernieuws.be
Arne Govers
Nar Janneke zwaait de scepter bij carnaval

Het is al het elfde jaar dat Nar Janneke de scepter zwaait bij het carnaval in Essen. “Nar Anneke, ook Nanneke genoemd, stopte ermee”, vertelt Jan Meeusen. “Ik zat toen bij ‘De Rocketeers’ en bij het Sluitingsbal in 2009 werd afgeroepen dat Nanneke ermee op ging houden. Jos en Leo Speek zaten in de Raad van Elf en ik heb hen toen gevraagd hoe ik me kandidaat kon stellen. Later had ik het er met Leo Speek nog een keer over en die heeft mijn gegevens op een bierkaartje gezet en aan de Prins, Patrick Rossen, gegeven.”

De historie van Carnaval in Essen - Raad van 11 - Noordernieuws.be

Alsof ik de eerste prijs had gewonnen!

“De Nar heeft me altijd aangesproken, al vanaf de keren dat ik hem op de kleuterschool in de turnzaal zag. Een tijd nadat mijn gegevens waren doorgegeven aan Patrick, werd ik gebeld. Ik zat in de cinema en voelde mijn telefoon trillen, maar kon natuurlijk niet opnemen. Het was Patrick, hij had een berichtje ingesproken om mijn rol als Nar te bespreken. Ik was dolblij, het kwam als een totale verrassing uit de lucht vallen, alsof ik de eerste prijs had gewonnen. We spraken af bij ‘Walter en Annette’ en hebben dingen doorgesproken. Mijn eerste activiteit was het Aanstellingsbal in het Gildenhuys. Ik was toen lid van De Steenbakkers en werd daar voorgesteld als de nieuwe Nar. Ons pa vond het wel leuk, ons ma dacht: ‘O nee…’“

De Historie van Carnaval Essen - 2010 aanstelling Nar Jan Meeusen - Noordernieuws.be
Aanstelling Nar Janneke
Sociale Toer

“De maten van mijn kostuum werden genomen, dat was een kopie van het pak van Anneke, die het indertijd zelf gemaakt had. De kleuren zijn altijd geel en blauw, dat zijn de kleuren van de vlag en het wapen van Essen. Patrick gaf me een scepter die hij zelf had gemaakt en die ik vijf jaar heb gebruikt. Toen Ronny Van Gastel Prins werd, heb ik een nieuwe gekregen van carnavalsvereniging Den Uil. Ik gebruik ze afwisselend nog steeds allebei.

Nar Janneke - Carnaval Essen - pop - Noordernieuws.be

Het eerste carnaval met mij in de rol van Nar was echt heel leuk, maar ook enorm vermoeiend. Dat had ik wel onderschat. Ik was vooral onder de indruk van de Sociale Toer, voor die tijd wist ik amper van het bestaan daarvan af. De organisatie, het geld dat erin wordt gestoken voor cadeautjes en giften, de enorme organisatie er omheen. En alles wordt met evenveel liefde gedaan!”

De historie van carnaval in Essen - Nar - Noordernieuws.be

Nar zolang de Prins aangesteld is
“Het meerijden in de Stoet is natuurlijk geweldig, net als de kostuums, de vrolijkheid en al die lachende mensen. Voordat ik nar was, was ik tamelijk onbekend. Maar sindsdien heb ik zoveel leuke mensen leren kennen, zowel bij de verenigingen, als binnen en buiten carnaval. Je blijft Nar (als je dat wilt) zolang de Prins aangesteld is. Komt er een nieuwe Prins(es), dan kan die een nieuwe Nar aanwijzen of de huidige Nar vragen of die nog aangesteld wil blijven. Natuurlijk kan de Nar ook zijn ontslag geven, om welke reden dan ook.”

“Het is mijn elfde jaar als Nar en ik denk er niet aan om te stoppen!”

Huidige Nar Jan Meeusen

Carnaval in Essen - Nar Jan Meeusen en Prins Ronny Van Gastel - Noordernieuws.be

Heel veel voldoening

“Ik woon altijd alle vergaderingen bij, indien mogelijk natuurlijk. Ook help ik mee met het klaarzetten van de zaal op vrijdag en doe op al die acht dagen zoveel mogelijk, natuurlijk ook bij de Sociale Toer. Het is heel vermoeiend, maar het geeft ook veel voldoening en het is erg prettig om te doen. Vroeger zei ik: ‘Ik wil het elf jaar doen.’ Nu is het mijn elfde jaar en ik denk er nog niet aan om te stoppen. Dus, Prinses Suzy, ik wil nog graag de man zijn om tegen jouw heerschappij in te gaan!”

De historie van Carnaval - Nar Janneke samen met Suzy - Noordernieuws.be
Met Prinses Suzy

NN

Foto’s: Jan Meeusen, Noordernieuws.be

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook169
Twitter
Follow Me
Tweet