Laatste nieuws:

De geschiedenis van carnaval in Essen: Dofkapel!

Carnaval werd Louis Schrooyen met de paplepel ingegeven. Zijn ouders waren allebei carnavalsvierders bij de wijk Torrep. Als 18-jarige werd Louis lid van De Heidekneuters.

Carnavalsstoet en Sociale Toer

“In het begin sloeg ik de cimbalen, later de grosse caisse”, vertelt Louis. “De muzikanten waren allemaal lid van Harmonie Concordia. Deze groep begeleidde de carnavalsstoet en de Sociale Toer. Een optreden op de Kiekenhoeve in de zomer behoorde ook tot de onze activiteiten. Ons eerste uniform was een blauwe kiel, een zwart petje en klompen. Doorheen de jaren zorgden onze handige vrouwen voor gestreepte, gele en rode kielen met bijpassend hoofddeksel. Repeteren deden we en doen we nog altijd bij ons in ’t Stalleke.”

De historie van carnaval in Essen Dofkapel!2

Heidekneuters

“Doorheen de jaren werden er meerdere carnavalsnummers op single uitgebrach,t waarvan de allerbekendste ‘GEIRE BIJ’ is. Toen heetten we trouwens nog ‘De Heidekneuters’, later veranderde onze naam in ‘Dofkapel’. Omdat de meeste muzikanten ook bij de harmonie speelden, moesten ze de stoet twee keer doen. Eerst helemaal van voor, er stond dan een bus aan De Linde die hen terug naar de Statie bracht. Dan konden ze dan de laatste wagen met De Prins en gevolg muzikaal begeleiden tot op den Heuvel.”

De historie van carnaval in Essen Dofkapel!3

Dirigent Bert Peeters

“Voor de Sociale Toer staan we altijd met zo veel mogelijk muzikanten paraat. De meesten van ons nemen hier zelfs verlof voor. Vroeger waren we hiervoor met maximaal tien personen, maar de laatste jaren is onze groep serieus uitgebreid met heel wat jonge muzikanten. We hebben op dit moment ongeveer 35 spelende muzikanten. Op het eind van de zomer komen we altijd samen voor een gezellige barbecue, voorafgegaan door een algemene vergadering. Daar worden dan alle plus- en minpunten van het voorbije carnavalsjaar op tafel gelegd en bekijken we wat er beter kan. Ook ons repertoire wordt ieder jaar een beetje aangepast, er gaan een paar nummertjes uit en er komen er paar nieuwe bij. Iedereen mag zijn voorkeur doorgeven. Op die dag repeteren we tevens het carnavalsliedje voor het nieuwe seizoen. We speken dan ook meteen de komende repetities af, die we onder de kundige leiding van onze dirigent Bert Peeters inoefenen.”

Optredens buiten carnaval

“De tekst en muziek voor het nieuwe liedje werd geschreven door Veerle Gabriëls, de muziek door Sven Van Calster. Maar we vergeten zeker niet onze oudleden, Wilma & Gène en Leo van Leeuwe die op muzikaal gebied onvergetelijk zullen blijven. Om een beetje extra centjes in onze kas te krijgen treden we ook nog op buiten carnaval. De Lichtstoet in Wuustwezel, de straatfeesten in Kalmthout, de Paasmarkt in Essen, de rommelmarkt in de Kammenstraat ……. Ook op het Dweilbandfestival van de Staesie zijn we graag van de partij.”

De geschiedenis van carnaval in Essen: Dofkapel!
Wilma en Gène
Geweldige sponsors

“Maar voor het goede doel staan we met veel plezier gratis paraat. Zo traden we in de Heuvelhal op voor ‘Essen For Life’ en op de Kerstmarkt van Zorgboerderij Rommeshoef. Natuurlijk zorgen we er ook voor dat onze kleding altijd netjes in orde is. Kielen, sjaaltjes, beenwarmers, … Dankzij onze sponsor Erwin Van Osta van Hubo hebben we onze bodywarmers en ook de rode polo’s voor onze zomeroptredens. En dankzij Jan Schrooyen van Crelan hebben we fluovestjes, zodat we ‘s avonds veilig over straat kunnen gaan. We zijn ook heel trots dat we ons Belgisch Kampioen Ambiance mogen noemen. Ondertussen ben ik al 48 jaar bij Dofkapel. Voor geen geld zou ik deze vrolijke bende willen missen… op naar de 50!”

De historie carnaval in Essen Dofkapel4

Foto’s: Louis Schrooyen, Noordernieuws.be
Filmpje: Noordernieuws.be

Louis Schrooyen

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook73
Twitter
Follow Me
Tweet