Laatste nieuws:
Ronny Van Gastel - Elfde Voozitter Carnaval Essen

De historie van carnaval in Essen: De Voorzitter

Het carnaval in Essen bestaat sinds 1964 en Bert Peeters en Henri Naulaerts stonden aan de grondbeginselen ervan. Het was een clubje vrienden die een sociale toer besloten te doen.

De elfde voorzitter

Na het eerste jaar kwam de Raad van Elf en werd de eerste Voorzitter gekozen. Ronny Van Gastel is de elfde Voorzitter en werd voorgegaan door Armand Quick (1964-1968), Jos Ickroth (1968-1974), Cis Kerstens (1968-1986), Jan Dekkers (1986-1989), Seppe Hertoghs (1989-1992), Ludo Pockele (1992-1996), Patrick Rossen (1996-2001), Marc Claessens (2001-2005), Leo Peeters (2005-2007), Jaak Naulaerts (2008-2019). Elf is bij carnaval een heilig getal. Opvallend is dat er tot zover elf Prinsen zijn geweest, nar Janneke is de elfde nar en dit is zijn elfde jaar en Ronny is de elfde Voorzitter.

Carnaval Essen - De voorzitter - Noordernieuws.be 2020 - 18297_489631834393164_1101515775_n

Het draaiboek

“De Voorzitter stelt de uitvoering van het draaiboek samen en past dat eventueel aan”, legt Ronny Van Gastel uit. “De data zijn elk jaar anders. In het draaiboek staat heel de Sociale Toer beschreven, zoals afspraken maken met de woonzorgcentra, scholen, dagopvang mindervaliden, het maken van cadeautjes, verzorgingspakketten. Ook zijn er de cheques die worden uitgedeeld. De artiesten voor de seniorenmiddag moeten geregeld worden en bussen gereserveerd voor de Plaatbezichtiging. We zorgen ieder jaar voor het ontwerpen en drukken van emblemen en bestellen we de schildjes voor de groeiemblemen, de medailles voor de Raad van Elf. Dan is er nog het organiseren van Dofkapel in het gemeentehuis en reserveren we de sporthal.”

Overleggen organiseren en afspraken maken

“Van tevoren zijn er ook overleggen met de politie over de wegomleggingen, parkeerverboden en politiebegeleiding bij de diverse carnavalswagens in verband met de verkeerssituatie. Dan zijn er afspraken met de stoetbegeleiders, die ervoor zorgen dat de wagens in de juiste volgorde staan. Al deze dingen doe ik niet alleen, maar samen met de Raad van Elf, waarbij ieder zijn of haar taak heeft. We koppelen alles terug bij de vergaderingen over wat er goed en minder goed ging. Een paar mensen gaan langs de bedrijven voor sponsoring. De tappers in de sporthal moeten worden ingepland, dat zijn mensen van verenigingen, zoals paardensport, voetbal, basketbal, … die zo wat bijverdienen voor de clubkas. Op de Seniorenmiddag en het Kindercarnaval zijn dat dan weer mensen van de carnavalsverenigingen, die het belangeloos doen.”

Carnaval Essen - De voorzitter - Noordernieuws.be 2020 - 222719_529947247028289_836095489_n

Het voorzitterschap en de taken

“Als Voorzitter ben je niet verplicht om overal bij te zijn, zoals de Prins(es) en de Nar, want die zijn het gezicht van carnaval. Ik probeer wel om zoveel mogelijk aanwezig te zijn, maar lukt dat niet, dan is dat geen probleem. Bij de evenementen in de sporthal ben ik wel altijd aanwezig, dit in verband met de veiligheid. Na carnaval evalueren we met de Raad van Elf en met de wijken. Er is altijd wel iets dat verbeterd kan worden, bijvoorbeeld uitbreiding van sanitaire voorzieningen, waarna het draaiboek wordt aangepast. In september hebben we de eerste vergaderingen, dan heb ik alle datums aangepast en begint het bespreken van de diverse onderwerpen weer. Toen Jaak Naulaerts (LINK) aankondigde dat hij zou stoppen met het voorzitterschap, maakte ik bekend dat ik als Prins zou stoppen. Na vijf jaar vond ik het goed geweest, daarvoor was ik ook vier jaar Raadslid van c.v. Den Uil. Dirk Lambrechts, de Keizer, vroeg of het voorzitterschap niet iets voor mij was. Na lang wikken en wegen heb ik besloten het te doen. Carnaval zit in mijn hart en ik ben er erg bij betrokken.”

Carnaval Essen - De voorzitter - Noordernieuws.be 2020 - IMG-20201118-WA0007

Samenwerking

“Ik heb me kandidaat gesteld en aan de Raad van Elf gevraagd of ze het er mee eens waren. Ik heb er wel meteen bij gezegd dat ik dingen anders aan zou pakken en meer wilde samenwerken, waar ze unaniem mee akkoord gingen. De taakverdeling ging ook heel vlot. Ik ben meteen begonnen met het aanpassen van het draaiboek en omgezet naar Excel, zodat de taakverdeling heel erg duidelijk en overzichtelijk werd. Het is heel anders om bij carnaval aanwezig te zijn als Voorzitter in plaats van Prins. Het is relaxter met veel minder sociale verplichtingen.”

Grote betrokkenheid bij carnaval

“Door de aangekondigde storm dit jaar was er overleg met de gemeente, de brandweer, de Keizer en Kristel Jacobs, onze secretaris, om te beslissen wat we gingen doen. Er was eigenlijk maar een oplossing en dat was de Stoet afgelasten. Net zoals voor het komend jaar, dan komt er geen Stoet zoals we die gewend zijn. Dat zal de tweede keer zijn in de geschiedenis van het carnaval in Essen, dat er geen Stoet is.
Als Voorzitter heb ik nog steeds grote betrokkenheid bij carnaval en dat vind ik heel fijn. Door het regelen kan ik andere mensen gelukkig maken, dat is precies wat ik leuk vind!”

NN

Foto’s: De Ossekoppen, Ronny Van Gastel, Noordernieuws.be

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook127
Twitter
Follow Me
Tweet