Laatste nieuws:
Dit mag een verhuurder je vragen

Dit mag een verhuurder je vragen

Een bewijs van inkomen of andere persoonlijke gegevens opvragen. Mag een verhuurder dat zomaar vragen aan een kandidaat-huurder? Het vormt soms een moeilijke kwestie vooraleer je tot een huurcontract kunt overgaan. Wat mag er volgens de wet van de privacy wel en niet gevraagd worden?

Wanneer je graag wil gaan huren en je jouw geschikte huisje denkt te hebben gevonden, dan neem je contact op met de eigenaar of makelaar voor een bezichtiging. Hou er rekening mee dat je niet de enige kandidaat bent. Met een vragenlijst in handen, gaat de eigenaar erg precies selecteren. Hij of zij wil immers precies weten wie er mogelijk gaat wonen in het huis of appartement.

“Komt je kat ook mee?”

Vooraf mag enkel je naam en voornaam gevraagd worden. Zelfs wanneer je de woning gaat bekijken, hoef je niet in te gaan op vragen die alles prijs geven over jezelf. Wat je wel meegeeft, is je identiteit, geboortedatum en waar je vandaag wettelijk woont. Ter controle mag de eigenaar wel vragen jouw identiteitskaart te bekijken en ook de voorzijde kopiëren.

Huishoudelijke reglement

Daarnaast is het voor de verhuurder belangrijk om te weten hoeveel mensen er precies komen wonen. Ook mag hij peilen naar huisdieren of muzikale ambities. Dit toetst hij dan af met het huishoudelijk reglement. Die kan immers bepaalde eisen opleggen rond hygiëne of lawaaihinder. Heb je bijvoorbeeld een giraf, dan zal hij je niet geschikt vinden in een kleine studio. Je kleine kitten mag hij of zij in principe niet weigeren. Een eventuele nummerplaat is trouwens ook relevant, bijvoorbeeld als die aan een parkeerplaats moet gekoppeld worden. Wat hij niet mag doen, is informatie bij een vorige verhuurder of de werkgever opvragen. En zo komen we bij een heikel punt, de werkgever. Kan jij als huurder met jouw inkomen de huur wel betalen?

Dit mag een verhuurder je vragen

“Hoeveel verdien je?”

Laat dat net de vraag zijn die je bij vrienden toch nog probeert te omzeilen. Een klein soort taboe, zeg maar. Toch kan je de eigenaar geen ongelijk geven als hij wil weten of jij de huur wel kunt betalen. Dat maakt dat je dus zowaar verplicht bent om een bewijs van inkomen op tafel te leggen en zelfs om die te laten kopiëren indien gevraagd. Dit kan gaan om een loon- of pensioenfiche, vervangingsinkomen, of dergelijke. Om toch een beetje discretie te bewaren, mag je wel de naam van je werkgever en je beroep-of andere gegevens van een instantie- onleesbaar maken. Bij twijfels, mag de verhuurder wel de naam van de werkgever (laten) controleren.

Wanneer verdien je nu precies genoeg?

Het is frappant dat meer dan de helft van de private huurders meer dan een derde van het inkomen aan huur betaalt. 47 procent betaalt zelfs meer dan veertig procent. Dat lijkt aardig wat, wetende dat wanneer je bij afbetaling van een hypothecair krediet aangeraden wordt een derde van je inkomsten te spenderen. Laat staan dat je dit dan ook nog eens als single moet ophoesten.

Wat mag hij vragen bij een overeenkomst?

Word jij de nieuwe huurder? Proficiat! Dan rest enkel nog het huurcontract te tekenen. Ook nu geldt: alleen jouw identiteit, woonplaats, geboortedatum en –plaats en het rijksregisternummer moeten opgenomen zijn. Op dit moment mag de verhuurder jou nog steeds niet vragen naar je etnische oorsprong, nationaliteit, burgerlijke staat, of een uittreksel uit het strafregister.

Wil toch hij meer weten over jouw gezondheidssituatie? Dat kan als jijzelf schriftelijk toestemming verleent of wanneer die informatie echt ter zake doet. Bijvoorbeeld wanneer een woonst aan bepaalde behoeften moet voldoen zoals voor een mindervalide.

Bron: Zimmo.be
Foto’s: Pixabay, Noordernieuws.be

Facebook26
Twitter
Follow Me
Tweet