Laatste nieuws:
De historie van carnavalsvereniging De Steenbakkers

De historie van carnavalsvereniging De Steenbakkers!

Waar nu houthandel Van Den Berg zit in de Steenovenstraat, was vroeger een steenbakkerij. Veel mensen van Wildert werkten daar en het was daarom een belangrijk bedrijf voor de wijk. De naam voor de carnavalsvereniging van Wildert lag dus voor de hand.

Carnavalsvereniging De Steenbakkers bestaat sinds 1982, daarvoor was het ook een actieve vereniging, die jaren stilgelegen heeft. Fons Matthijsen blies de vereniging nieuw leven in en was lange tijd voorzitter. Na hem nam Leo Peeters voor korte tijd het stokje over en sinds 2000 is Benny Van Loon de voorzitter.

De historie van carnavalsvereniging De Steenbakkers

Vanaf mijn tiende lid

“Ik ben al sinds 1982, vanaf mijn tiende dus, lid van De Steenbakkers”, vertelt Benny. “Voordat de vereniging stilviel en in 1982 weer opstartte, was mijn vader al lid. Mijn vader was boer en dat werk lag in de winter stil. Dus besloten de boeren om in dat jaargetijde een carnavalswagen te bouwen. Want op de boerderijen was altijd plek en materiaal, zoals een tractor en een wagen. Toen Fons de vereniging weer opstartte waren er zo’n 25 leden. Bij de vergaderingen brainstormden we over hoe we de wagen gingen maken en wat we klaar konden krijgen. Onze wagens zijn altijd wat kleiner geweest, omdat onze vereniging ook wat kleiner is. We hebben nog steeds 25 leden en er is jaarlijks toch wat wisseling. De jongste is 4, de oudste 48 en dat ben ik zelf.”

Historie Carnavalsvereniging De Steenbakkers Essen-Wildert - (c) Noordernieuws.be - HDB_2472s

Geweldige sponsors

“Ons binnengebeuren hielden we doorgaans in zaal Flora of in het parochiecentrum. Elk jaar was er een ander thema en het thema Brueghel vonden we het leukst. Na het weekend van de plaatbezichtiging, was er elk weekend een buitengebeuren bij een vereniging. Dat gebeurde elk jaar in een andere volgorde. Om inkomen te genereren verkochten alle wijken een kaartverkoop voor toegangsbewijzen voor het wijkenbal en een tombola. Onze vereniging gaf een paar jaar een carnavalsfuif en de laatste jaren gingen we tappen op de diverse plekken. Zoals bij de Straatfeesten in Kalmthout of aan de inkom van het Bloemencorso in Loenhout. Sinds een jaar of tien organiseren we een quizavond. Dat idee is overgenomen van de ‘Rocketeers’ waar Leo en Jos Speek dat hadden opgestart. Daarnaast rijden we in andere stoeten mee en mogen we rekenen op een paar geweldige sponsors!”

Historie Carnavalsvereniging De Steenbakkers Essen-Wildert - Noordernieuws.be - HDB_2465s

Piratenboot

“Dit jaar was het een enorme teleurstelling dat de Stoet vanwege de storm niet door kon gaan. Vooral voor de kinderen en hun ouders, die hadden zich er zo op verheugd. Het was de eerste keer dat het niet doorging. Er is een keer eerder bijna sprake van geweest in verband met sneeuwval, maar ging het uiteindelijk toch door. We beginnen in september met de bouw van de wagen. Onze mooiste wagen vond ik de Piratenwagen in 2005. De wagen was expres neutraal gehouden, maar wel met een prachtige opbouw. De dertig piraten in fel rode, zwart en witte piratenpakken sprongen er echt uit. Maar omdat de boot ‘slechts’ van planken was gemaakt, wat we bewust hadden gedaan, kostte ons dat punten. We hadden ons best gedaan en werden eigenlijk om die keuze afgestraft, wat een grote teleurstelling was. Enkele leden hebben toen ook echt overwogen om ermee op te houden.”

Historie Carnavalsvereniging De Steenbakkers Essen-Wildert - Noordernieuws.be - HDB_2462s

Locatie in Nederland

“We hebben al zeker zes locaties gehad in Wildert. Maar elke keer moesten we verhuizen om de diverse redenen, doorgaans omdat de eigenaars de ruimte zelf nodig hadden of dat er nieuwbouw kwam. Sinds 2017 huren we een stuk loods in Nederland, net over de grens, net als nog een paar verenigingen. Het is apart dat we in Nederland vlak over de grens wel iets kunnen vinden, maar niet hier. Dit, terwijl Essen zich erop voor staat een carnavalsgemeente te zijn. Een probleem waar elke vereniging tegenaan loopt.”

Historie Carnavalsvereniging De Steenbakkers Essen-Wildert - Noordernieuws.be - HDB_2466s

Genieten van carnaval met veel vrolijkheid

“Vroeger was carnaval voor heel wat mensen hoofdzakelijk een feest om veel te drinken en ambras te maken. Dat waren vooral mensen die niet bij de wijken hoorden of zelfs maar in Essen woonden. Tegenwoordig wordt er bewuster mee omgegaan lijkt het. Natuurlijk wordt er gedronken, dat is normaal, maar mensen lijken meer te genieten van het feest zoals het hoort te zijn, dus met veel vrolijkheid.”

Historie Carnavalsvereniging De Steenbakkers Essen-Wildert - Noordernieuws.be - HDB_2467s

Vriendengroep

“De laatste jaren hebben we veel hulp en plezier van de ouders van de kinderen, die meebouwen en meelopen. We hebben zelfs een speciale bouwdag voor de kinderen en veel ouders komen dan mee. Sommige ouders zijn ook lid geworden. Onze vereniging is klein, maar ook een vriendengroep geworden, wat heel rijk is!”

Facebook

NN

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook108
Twitter
Follow Me
Tweet