De bijzondere hobby van Jan Meeusen
Jan Meeusen

De bijzondere hobby van… Jan Meeusen

Er zijn mensen die van entertainen hun beroep hebben gemaakt, voor Jan Meeusen (32) is het zijn grote hobby. Jan speelde vanaf zijn twaalfde toneel bij EJA (Essen Jeugd Ateliers), vooral in sprookjes en kindertoneel. Acht jaar geleden stapte hij over naar Pinokkelijn, omdat dit theater voor volwassenen is en dat sprak hem meer aan.

Jan Meeusen

Met carnaval speelt Jan de bekende Nar
“Ik ben nu 32 jaar lid van de Ossekoppen en ondertussen alweer elf jaar nar”, vertelt Jan, “De vorige nar stopte ermee vanwege gezondheidsredenen en ik informeerde hoe ik dat stokje kon overnemen.” Ondertussen is Jan één van de bekende gezichten van het carnaval.

Bij Pinokkelijn en ontmoette Jan goochelaar Herman Dufraing
“Toen Herman na een toneelvoorstelling wat goocheltrucs liet zien, was ik verkocht. Het fascineerde me en je ziet de verwondering bij de mensen, maar ik voelde die zelf ook. Dit was voor mij de reden om me ermee bezig te houden. De goochelmicrobe kroop toen in mijn lichaam en zit er nog steeds!” Jan verdiepte zich in de materie en begon met oefenen. “Het meeste is zelfeducatie, waar veel tijd in kruipt. Er zijn wel opleidingen, maar die zijn erg kostbaar, daarom koop koop veel trucs online. Ik heb mezelf het meeste aangeleerd, met grote hulp van Herman, die nog steeds mijn grote mentor is.”

Jan Meeusen op kinderfeestje

Eerste echte voorstelling

Voor zijn eerste optreden deed Jan wel trucs op kinderfeestjes, hij gaf zijn eerste echte voorstelling voor publiek bij turnfeest Sport & Spel. “Er werd me gevraagd of ik tussen acts voor entertainment kon zorgen. Omdat dit de eerste keer was, was ik best zenuwachtig. Heel de week ervoor heb ik op een bepaalde truc geoefend. Ik zou er vier doen en had besloten één truc twee keer te doen, omdat één van die vier trucs erg moeilijk was. Uiteindelijk heb ik het toch gedurfd en het ging perfect. Ik voelde me zo blij als een klein kind dat ’s morgens zijn Sinterklaascadeaus vindt.”

Hoe doen ze het?

Er zijn diverse goochelaars die Jan geweldig vindt, zoals Paul Daniëls, die helaas op 17 maart 2016 overleden is, Penn & Teller en Juan Tamariz. “Ik probeer wel te achterhalen hoe ze het doen, maar ik heb nog een lange weg te gaan. Heel apart, ik was een keer in Genk bij een try out van Luc Poppe. Voor een truc leende hij een schoen van me. Toen ik die terugkreeg zei hij: “Jij bent ook goochelaar hè? Ik zie het aan de manier waarop je naar mijn trucs kijkt.”

Mentalist

Jan doet veel kaarttrucs, maar hij is ook mentalist (een bepaalde tak van de goochelkunst). “Ik heb altijd meerdere kaartspellen bij me, spellen met verschillende kleuren. Dat geeft aparte effecten bij mijn trucs. Ik wil me heel graag verder specialiseren in goochelen, maar ook in de presentatie. Dit kost heel erg veel tijd. Illusies zou ik ook graag willen doen. Iemand laten verdwijnen of doorzagen. Daar heb ik wel al tekeningen voor, om zoiets te maken. Nu nog de uitvoering…”

Dat iets in één keer goed gaat, wil niet zeggen dat het de volgende keer ook goed gaat. “Ik zei eens in het café na een paar pintjes: ‘Ik zal een leuke truc laten zien.’ Voor ik iets kon doen lagen al mijn kaarten op de grond. Ik heb het toen maar gelaten voor een volgende keer.”

NN

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Facebook103
Twitter
Follow Me
Tweet