Laatste nieuws:
De bijzondere hobby van Monique Holleman
De bijzondere hobby van Monique Holleman

De bijzondere hobby van… Monique Holleman

Sommige mensen hebben één hobby, andere meerdere, maar Monique Holleman kun je gerust een creatieve duizendpoot noemen.

“Ik vind ook heel veel leuk”, lacht Monique (39), “ik zie bij zoveel dingen de mogelijkheden er iets leuks van te maken.”
Dat blijkt, een kleine greep uit haar bezigheden: glasverven, tuinieren, makkelijke moestuinbakken (Square foot gardening). “Zulke moestuinbakken zijn echt geweldig, je kunt van alles verbouwen, zonder al te veel inspanningen. Het boek: Jelles makkelijke moestuin van Jelle Medema helpt je helemaal op weg.”
Zelfs van kapotte lampen weet Monique iets moois te maken, door ze leeg te halen, te beschilderen en andere dingen mee te doen.

De bijzondere hobby van... Monique HollemanDe bijzondere hobby van... Monique Holleman

“Een hobby waar veel tijd in zit is onze Spaanse hond.”, vertelt Monique, “In Spanje is veel dierenleed. Zo’n hond kun je dan ook gerust een rugzakhondje noemen: heel veel meegemaakt en niet de leukste dingen. Met andere honden is hij heel sociaal, maar richting mensen veel minder. In Spanje zal hij veel met andere honden hebben opgetrokken en van mensen minder leuke dingen hebben ervaren. Daarom duurt het socialisatie proces veel langer. Ik maak veel lange wandelingen met hem, zodat hij met andere mensen én honden in contact komt.”

De bijzondere hobby van... Monique Holleman

Dan heeft Monique nog een grote hobby, die je gerust haar passie kunt noemen: het maken van dromenvangers. De dromenvanger of dream catcher komt uit de cultuur van de Amerikaanse Indianen. Er zijn diverse uitleggen over de betekenis en de functie van de dromenvangers, die komen allemaal in grote lijnen overeen.
“Zo’n dromenvanger hang je boven je bed. De Indianen bevestigen er ook altijd veertjes aan. Die veertjes jagen de slechte dromen weg, vangen de goede dromen en gedachten en slaan ze op in het web in het midden van de cirkel.”

De bijzondere hobby van... Monique Holleman

Iedere dromenvanger die Monique maakt, ziet er anders uit qua kleur en stijl. “De basisvorm is altijd gelijk, ik ontwerp ze graag zelf, maar ik word ook vaak gevraagd er eentje voor iemand te maken. Dan worden kleurencombinaties opgegeven, waar ik zelf nooit aan gedacht zou hebben en waar ik soms van tevoren over twijfel. Maar daar komen doorgaans heel verrassend mooie creaties uit voort.”

De bijzondere hobby van... Monique Holleman

Het ontwerp van elke dromenvanger wordt door Monique aangepast naar de interesses van de persoon voor wie het bestemd is.
“Dat kunnen beertjes zijn als het om een baby gaat, maar ook paardjes, hondjes, katten, naar gelang de voorkeur van desbetreffende persoon. Zelfs eentje met Boeddha’s, al heeft dat geen raakvlakken met het gedachtegoed van de Indianen. Of balletjes met de Kerst in plaats van veertjes. De veertjes komen trouwens van mijn eigen kippen, die hebben heel bijzondere kleuren. Maar dat is toeval, ik heb ze daar niet op geselecteerd. Ieder dag speur ik of ze nog veren verloren hebben.”

Andere veel gebuikte materialen zijn: katoendraad, kralen, bedeltjes en lintjes. Voor de diverse constructies heeft Monique ook het punniken opgepakt. “Dat was even denken, want het was al dertig jaar geleden dat ik dat had gedaan. Maar net als fietsen verleer je het niet.”

Haar inspiraties haalt ze vooral uit de natuur. Niet alleen qua ideeën, maar ook voor wat betreft de te gebruiken materialen. Net zoals de Amerikaanse Indianen dat doen.
“Als je eenmaal weet hoe het werkt en hoe je de dromenvangers moet maken, wil je je kennis uitbreiden. Zo is wilgenhout ook een prachtig basismateriaal: zacht en buigzaam. Mensen worden blij als ze zo’n dromenvanger krijgen of kopen. Het werkt ook aanstekelijk: zodra ze er eentje hebben gaan ze zich verdiepen in de geschiedenis en werking.”

De bijzondere hobby van... Monique Holleman

Monique ziet ook de heilzame werking van het hebben van een hobby. “Als je een hobby hebt en je houdt je er mee bezig, dan is dat goed voor je. Voor jezelf en voor je gezondheid. Je bent dan in staat de dagelijkse stress los te maken en je helemaal te concentreren op iets anders dat je ontspant. Je kunt je hoofd dan leegmaken.”

Hebt u ook een bijzondere hobby waar u graag over wilt vertellen of kent u iemand? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en wij komen u een interview afnemen.

LW

Facebook67
Twitter
Follow Me
Tweet