Laatste nieuws:
Carnaval, meer dan dansen en drinken
Carnaval, meer dan dansen en drinken

Carnaval, meer dan dansen en drinken

Over twee weken is het carnaval. Veel mensen kijken er naar uit: de kleurige stoet, de vrolijke feesten, dansen en zingen. Maar er is een andere kant van carnaval die niet iedereen kent. De kant van de bezoeken aan rusthuizen en ziekenhuizen, de kleuterscholen, de voorbereidingen en de planningen.
Jaak Naulaerts (53) is de bezielde voorzitter van carnavalsvereniging de Ossekoppen. Hier onder vallen de vijf wijken (Denuil, Torrep, Staesi, Denoek, Steenbakkers) en Dofkapel.
“We bezoeken in de twee weken voor carnaval rusthuizen en ziekenhuizen, zoals St. Michael, De Bijster en in Kalmthout Sint-Vincentius, De Mik en de Klina. In Kalmthout krijgen de mensen die daar zijn opgenomen en in Essen wonen, allemaal een presentje. In de rusthuizen maken we een paar uur muziek met liedjes van vroeger”, vertelt Jaak, “Er zitten vijf vrouwen in de Raad van Elf en vier daarvan zullen dit jaar een K3 optreden verzorgen, met name in De Bijster.”

Jaak Naulaerts: Carnavalist tot in de kist
Jaak Naulaerts: Carnavalist tot in de kist

De planning voor deze bezoeken wordt door Jaak in september al gemaakt, omdat je nu eenmaal niet overal zomaar kunt binnenlopen. De traditie om presentjes te gaan brengen is ondertussen drieënvijftig jaar oud.
“Mijn vader, Henri Naulaerts, is daar toen mee begonnen, samen met Armand Quick, Wim Schrooyen en Jos Kusters. Met z’n vieren hebben ze ook in drie jaar tijd de Raad van Elf samengesteld, Prins Carnaval gekozen en de nar. Als Prins Carnaval elf jaar in functie is geweest, wordt hij automatisch Keizer. Van het carnaval zoals wij het vandaag de dag in Essen vieren, is mijn vader samen met zijn vrienden de grondlegger geweest.”
De nieuwe leus voor carnaval wordt al lang van tevoren gekozen. Zelfs voor het carnaval begint is de leus voor het jaar daarop al bedacht. De leus mag niet langer dan elf letters zijn: elf, het getal dat onlosmakelijk met carnaval verbonden is.

Carnaval, meer dan dansen en drinken

“De komende weken en op carnaval zelf, hebben we een vol, nauwkeurig gepland schema en tussen de bedrijven door bouwen we de zaal in de Heuvelhal op en ruimen hem op voor het kindercarnaval op 9 februari. Dat is nachtwerk, maar we gaan er met z’n allen voor 200% voor!”
Het carnaval eindigt op 9 februari om 00:00, dan komt de burgemeester de sleutel van de stad innemen en wordt iedereen gevraagd de kiel uit te doen. De Raadsleden en de Prins zetten hun steek af en de nar zijn narrenkap.
Dan is al het fijne weer voor een jaar voorbij en beginnen Jaak Naulaerts en de Ossekoppen aan de planning voor het volgende carnaval.

Programma 2016:

23-1
Wijkenbal van alle vijf wijken in het parochiecentrum op Den Uil

30-1
‘s Morgens bezoek aan Klina de De Mik
14:00 De Bijster

1-2
Bezoek aan alle kleuterscholen van Essen. De ongeveer achthonderd kinderen krijgen allemaal een presentje en een appel

4-2
’s Morgens bezoek aan De Oever en Regenboog in het Gooreind (Wuustwezel).
’s Middags bezoek aan rusthuizen Kalmthout en Essen
’s Avonds bezoek aan serviceflats in Essen

5-2
Bezoek aan Beukenhof en het Gasthuijs in Kalmthout-Heide

6-2
18:00 inwijding standbeeld Ossekoppen
19:00 receptie in de raadszaal van het gemeentehuis. Overhandiging sleutel van Essen door Gaston Van Tichelt aan de Prins
Aansluitend bal sporthal

7-2
Carnavalsstoet, aanvang 14:11. Zitting op het Heuvelplein van de Raad van Elf, de Prins en de jury. Elke wijk heeft een onafhankelijk jurylid en zij zullen beoordelen welke wagen de
winnaar is.

8-2
Seniorenmiddag in de sporthal. Voor senioren, minder validen en iedereen die er zin in heeft ’s Avonds dweilen. De carnavalisten bezoeken de café’s in de aparte wijken.

9-2
13:30 Kindercarnaval met twee clowns, een ballonplooier en twee grimeurs. Alle kinderen krijgen drinken en een zakje chips van carnavalsvereniging de Ossekoppen
’s Avonds sluitingsbal en inname stadssleutel

Foto’s: Carnavalsvereniging de Ossekoppen

LW

Facebook126
Twitter
Follow Me
Tweet