Laatste nieuws:
bob-vergouwen-nieuwe-koning-haenrije
Bob Vergouwen is de nieuwe koning Haenrije

Bob Vergouwen nieuwe koning Haenrije

Het idee voor Haenrije is tussen pot en pint ontstaan bij een groepje stamgasten van Den Block. Zondag was de tweede keer dat dit werd gedaan. Bij Haenrije wordt een dode haan aan de poten opgehangen. Deze haan was een ziek of oud dier, die een dierenarts diervriendelijk heeft laten inslapen. Om het lichaam en nek wordt een netje bevestigd om de boel te verstevigen. Het is de bedoeling dat de deelnemers op een fiets, met allebei de voeten op de pedalen en één hand aan het stuur, de kop er vanaf proberen te rukken en ze zijn verplicht aan elke ronde deel te nemen.

galgemeester-pol-vergouwen
Galgemeester Pol Vergouwen

Door dat netje gaat dat niet makkelijk en om de twee rondes wordt er een knipje in het net gegeven, om dit te verzwakken. Het Haenrije is afgeleid van het ganzerijden in de polder, dat op paarden wordt gedaan. Voor de jeugd is toen het Haenrije op de fiets ingesteld, omdat dit veiliger is.

vlnr-mirly-lies-en-leentje
Vlnr Mirly, Lies en Lleentje

Voor het geval er gewonden zouden vallen, waren ‘verpleegsters’ Leentje, Lies en Mirly aanwezig om eerste hulp te verlenen. Galgemeester Pol Vergouwen zorgde dat de haan stil hing en gaf om de twee rondes het knipje in het net. Duurt het te lang voor de koper er af is, wordt er vaker een knipje gegeven.

johnny-de-meutter-koning-haenrije-2015
Johnny De Meutter koning Haenrije 2015

Vorig jaar duurde het Haenrije 35 rondes en werd Johnny De Meutter koning. Dit jaar waren er vijftien deelnemers en werd Bob Vergouwen koning. Hij trok in de 28ste ronde het net en de kop los.

LW

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.
Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook26
Twitter
Follow Me
Tweet

Eén reactie

  1. kan me herinneren dat wij dit al deden toen piet en may nog in de block zaten, volgens mij is dit idee overgewaaid toen door denk ik de Correman, er kwam toen een netsnijder mee van stabroek, wijlen den Bob was toen ook 1 van de deelnemers