Laatste nieuws:
De Hobby van Fons Dictus - Pentekenen - Essen - (c) Noordernieuws.be 2017 - DSC_8586u85

De bijzondere hobby van… Fons Dictus

Het talent van Fons Dictus (65) zat er al van kinds af aan in. Sinds zijn 10de maakt hij al de prachtigste pentekeningen, die door een zeer groot publiek gewaardeerd werd en wordt.

Pentekenen is altijd mijn favoriete techniek geweest

“Het tekenen met pen is altijd mijn favoriete techniek geweest”, vertelt Fons, “Ik vond dat erg schoon en tekende veel postkaarten over, vooral oude gebouwen en de natuur. Zelfs toen vonden mensen ze al zo mooi, dat ze de tekeningen grif kochten. Op school werd me aangeraden naar de tekenschool te gaan. Maar vanwege de gezondheidsproblemen van mijn vader konden we dat niet betalen. De onderwijzer stimuleerde me dat ik tekeningen moest maken. Maar aan het eind van de school zei hij: ‘Die heb je tijdens de schooluren gemaakt, die zijn van mij!’ en pikte ze allemaal in.”

Advies van Harry Buyck en Albert Yssackers

“Ik ben op mijn 14de gaan werken en begon in Kalmthout bij een fabriek waar platen met spreuken werden gemaakt, maar ook beeldjes, figuren, … Dat was tegenover waar nu garage Clissen zit. Ik haalde daar de gipsvormen uit de mallen en stak ze in de oven. Harry Buyck, de bekende kunstenaar, maakte de mallen. Hij zag mijn tekeningen en gaf me tips en advies. Omdat ik me steeds verder verdiepte in de techniek, ben ik op mijn 17de een keer naar Albert Yssackers gegaan. Albert was in Essen en omstreken bekend om zijn pentekeningen. Hij woonde toen in de Burgemeester Dierckxsensstraat.”

Ontmoeting met Fons Van Ginderen

“Na een klein jaar ben ik gaan werken bij koffiebranderij Zimmer in Heide. Daar deed ik van alles, zoals koffie verpakken en heb daar tot mijn 18de gewerkt. In dit tijd heb ik ook Fons Van Ginderen leren kennen, die schilderles gaf. Ik kon erg goed met hem opschieten, maar heb zelf nooit les van hem gehad. Ik heb sowieso nooit les gehad en heb het me allemaal zelf aangeleerd. Door de jaren heen is mijn liefde voor pentekenen ook altijd gebleven.

Striptekenaar Merho

“Na een paar jaar ben ik overgestapt naar de Post en werkte als facteur in Kalmthout. Ondertussen deed ik ook legerdienst. In het leger zat ik samen met Robert Merhottein (alias Merho), van de strip Kiekeboe. In die tijd werkte hij nog in de studio van Willy Vandersteen. Ook hij gaf me advies en tips. In de kazerne in Duitsland heb ik toen nog een expositie gehad.”

Een goede pentekening kost 2 tot 3 weken

“Na een aantal jaar als facteur te hebben gewerkt, heb ik overplaatsing aangevraagd voor het sorteercentrum in Antwerpen. Door de jaren heen bleef ik mijn talent en stijl steeds verder ontwikkelen. Ik nam toen zelf foto’s en ging die natekenen. Mijn voorliefde voor oude gebouwen en boszichten is nooit veranderd. Als je een goede pentekening wilt maken, moet je daar veel tijd insteken. Dus ergens gaan zitten en beginnen te tekenen gaat niet zomaar. Een tekening maken kost me 2 tot 3 weken. Ik teken altijd ’s avonds heel laat. Dan is het rustig.”

Cultuurdagen van de Post

“Ieder jaar organiseerde de Post cultuurdagen, die werden steeds op een andere locatie gehouden: Brussel, Mechelen, Leuven, … Door die dagen werd ik binnen de post heel bekend met mijn pentekeningen. Bij de wereldtentoonstelling van postzegels in het Atomium in Brussel werd mij gevraagd om gedurende die week te komen tekenen over allerlei onderwerpen. Zo heb ik ook bij de boekenbeurs in Antwerpen getekend.”

Fons met zijn kleindochters Raquel (links) en Roxanne
Fons met zijn kleindochters Raquel (links) en Roxanne
Kalenders

“In die tijd exposeerde ik 3 à 4 keer per jaar, in de Kiekenhoeve, het Ravenhof in Stabroek, Brugge, Berendrecht. Ik ben ook lid geworden van de Essense Kunstenaars. Op een gegeven moment wilde ik iets doen dat een ander niet deed. Ik heb voor 2010 en 2011 een kalender gemaakt met mijn pentekeningen.
Op het moment komt er niet veel van tekenen. Onze kleinkinderen zijn heel veel bij ons en daar gaat onze aandacht nu naar toe. Maar pentekenen is en blijft mijn grote liefde en hobby!”

LW

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook72
Twitter
Follow Me
Tweet

Eén reactie

  1. Erg mooi mijn hobby is Paarden dus de Paardentekening de contouren erg goed.
    Ga zo voort en geniet!!!!!!!