Laatste nieuws:
Lisette Brosens - Hobby kunstschilderen - Lisette

De bijzondere hobby van… Lisette Brosens!

Op school was Lisette Brosens (76) al heel erg creatief en die creativiteit is een rode lijn in haar leven.

Creativiteit zit in de familie

“Toen ik op school zat maakte ik al veel kleding en deed aan patroontekenen”, herinnert Lisette zich. “Na school maakte ik kleding van huis uit, zoals mantelpakjes, jassen, rokken, … Toen mijn zoon Silvio werd geboren ben ik daarmee opgehouden. Al je kleding maakt, ligt je huis vol met van alles, zoals stoffen en naaigerei en dat kwam toen niet zo goed uit. Toen Silvio naar school ging, kreeg ik interesse om te gaan schilderen, als kind deed ik dat ook al graag. Een neef van me, Fons Dictus maakt pentekeningen, dus creativiteit zit bij ons wel in de familie. Een oom van me schilderde ook en ik heb veel van hem geleerd.”

Lisette Brosens - Hobby kunstschilderen - Avondlicht

Van aquarel naar olieverf

“Toen Silvio naar school ging, heb ik les genomen bij Kees Boersen. Je leerde eerst met houtskool tekenen en daarna schilderen met aquarel. Aquarel vond ik leuker, omdat het kleurrijker is. Ik heb twee jaar bij Kees Boersen op les gezeten, toen stopte hij ermee en verhuisde naar Nijmegen. Ik ben het toen zelf verder blijven doen en leerde mezelf alle verdere technieken aan, de basistechnieken kende ik al. Van aquarel ben ik overgestapt naar olieverf. Dat is makkelijker aan te passen als het niet goed is, met olieverf kan je ook beter mengen en combineren.”

Lid van twee verenigingen

“Rond 1992 ben ik lid geworden van de Essense Kunstenaars, daar werd ik voor gevraagd. Na een poosje splitste de groep zich en ontstond de Essense Kunstvriendenkring, waar ik ook lid van werd. Het was geen probleem om van twee verenigingen lid te zijn. Ik ben me blijven verdiepen in de schilderkunst en onderling geven we elkaar ook adviezen. Zelf schilder ik graag landschappen, bloemen en dieren, dat spreekt me aan. Portretschilderen heb ik eigenlijk nooit gedaan. Ook in Duitsland hebben schilderijen van me bij een expositie gehangen, waar er ook van verkocht zijn”

Lisette Brosens - Hobby kunstschilderen - Besneeuwde bomen

Klassieke kunst

“Moderne kunst, zoals abstracten, trekt me totaal niet aan. Ik houd niet van die strakke lijnen en vlakken, ik geef meer om het klassieke. Op twee uitzonderingen na, schilder ik nooit twee keer hetzelfde. Het liefst schilder ik van een foto, want ik ga niet met een schildersezel ergens buiten staan. Ik heb dat ooit wel gedaan, maar dan was er elke keer wat, zoals vliegjes die in de verf bleven zitten. Of je kreeg een schilderij niet af, dan ging je terug en was het ander licht of bloemen die uitgebloeid waren. Het liefste schilder ik thuis aan tafel met mijn schildersezel naast me. Dat doe ik vaak alleen en een keer in de week samen met Aoike. Onderwerpen moet ook naar je goesting zijn, want het ene landschap is het andere niet. Ik moet het wel mooi of aantrekkelijk vinden.”

Warme en felle kleuren

“Ik houd van warme en fellere kleuren en blauw is mijn favoriete kleur. Zelf trek ik ook wel foto’s van onderwerpen, maar als ik ze dan later bekijk vallen ze soms toch wel tegen. Dan zijn de kleuren fletser of is er te weinig verscheidenheid in het landschap. Het ziet er dan anders uit dan wanneer je het zelf ziet. Het liefste schilder ik wat ik zelf mooi vind. Op exposities zie ik wel dat mijn onderwerpen, mijn schilderijen dus, de aandacht trekken. Dat is heel leuk en dan ben ik natuurlijk trots.”

Lisette Brosens - Hobby kunstschilderen - Bloemstuk

Even geen tijd voor verdriet

“De Essense Kunstvriendenkring heeft al jaren een stabiele kern van acht mensen met een vriendschappelijke band. We exposeren elk jaar en daar kijken we allemaal naar uit. Ieder heeft zijn eigen stijl en voorkeursonderwerpen. Het schilderen leidde me af en ontspande me toen mijn man overleed. Als ik dan bezig was, kon ik mijn hoofd leegmaken. Dat heeft me toen heel erg geholpen. Je concentreert je dan zo op wat je aan het maken bent, dat er eventjes geen tijd en ruimte was voor verdriet.”

“Schilderen is mijn passie, mijn uitlaatklep. In de winter schilder ik meer. Ik vind het leuk om alles dan klaar te zetten en aan een nieuwe uitdaging te beginnen.”

NN

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.