Beroep Glenn Vermeersch - Fotograaf - Vogelmonitoring Antwerpen

Trots op mijn beroep. Glenn Vermeersch vertelt!

In het vijfde leerjaar lagere school had Glenn Vermeersch (45) een leraar die gefascineerd was door alles in de natuur. Die fascinatie en interesse bracht hij over op Glenn, wat zijn latere beroepskeuze bepaalde.

Vogels zijn mijn grootste interesse

“De leraar in het vijfde leerjaar was erg bezig met alles wat groeit en bloeit”, herinnert Glenn zich. “Die interesse heeft hij op mij overgebracht. Mijn vader was beroepsfotograaf. Hij gaf me zijn oude fototoestellen waar ik de natuur mee in ging. In die tijd fotografeerde ik vooral planten. Omdat ik meer wilde weten over planten en dieren, en dan met name over vogels en de relaties tussen de diverse types, wilde ik bioloog worden.”

Thesis over dagvlinders

“Ik ging studeren aan de universiteit van Antwerpen. De eerste twee jaar zijn heel algemeen, daarna wordt het interessant. Die eerste jaren ben je namelijk hoofdzakelijk aan het studeren: fysica, scheikunde, wiskunde, … Daarna werd het veel meer praktijkgericht en dus interessanter. Ik koos dierkunde en daarbinnen kun je je verder specialiseren. Mijn thesis was over dagvlinders, want er waren geen onderwerpen over vogels binnen het keuzegebied. Het onderzoek over dagvlinders was vooral buitenwerk. Ik heb toen twee maanden intensief terreinwerk gedaan, wat echt heel interessant was.”

Glenn Vermeersch - Fotograaf - Blauwe Kiekendief
Blauwe Kiekendief
Vogelmonitoring

“Na mijn afstuderen vond ik snel een baan, want voor biologen was toen veel werk. Ik begon bij de Provincie Antwerpen, maar dat was niet zo’n interessante job. Dus bleef ik naar iets anders uitkijken en dat vond ik na negen maanden. Ik kwam terecht bij het INBO (Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek) en daar werk ik nu nog. Daar ben ik verantwoordelijk voor de vogelmonitoring in Vlaanderen. Elke lidstaat van Europa is verplicht zijn vogels te tellen en te rapporteren. Ik coördineer dat en als de tijd het toelaat, tel ik zelf ook af en toe mee.”

Vogelatlas

“We gaan een vogelatlas maken en dat ga ik ook coördineren. In Nederland is twee jaar geleden ook zo’n atlas gemaakt. In 2000, het jaar dat ik hier ging werken, coördineerde ik de ‘Atlas van de Vlaamse Broedvogels’ en nu komt er een nieuwe versie. Dat gaat vooral over inheemse broedvogels, maar ook niet-inheemse broedvogels die hier ooit terecht zijn gekomen, zoals de Canadese Gans.”

102 - (c) Glenn Vermeersch - Fotograaf - Noordernieuws.be 2020 - DodaarsJuv- (c) Glennn12500
Dodaars Juv
Natuurfotografie in bijberoep

“Rond 2013 werd er bij de overheid op personeel bespaard en daarom werd het terreinwerk meer door vrijwilligers gedaan. Dat hield in dat ik meer bureauwerk had, wat ik niet graag voltijds doe. Om toch de natuur in te kunnen, ben ik natuurfotografie in bijberoep gaan doen en ben onmiddellijk met vogelfotografie begonnen. Voor vogelfotografie moet je veel geduld hebben en 90% van de tijd gaat in de voorbereiding zitten.”

Schuilplaatsen in vogelhabitats

“Vogels houden niet van beweging, ze mogen je daarom ook niet zien. Om het echt grondig te doen, heb ik stukjes terrein gekocht in de diverse vogelhabitats, zoals moeras-, bos- en agrarisch gebied. Daar heb ik schuilplaatsen ingericht om te kunnen observeren en te fotograferen. Mijn favoriete plek is een locatie op de rand van een moeras- en agrarisch gebied, waar heel veel vogelsoorten samenkomen.”

103 - (c) Glenn Vermeersch - Fotograaf - Noordernieuws.be 2020 - IJsvogel- (c) Glennnvermeersch
IJsvogel
Veel voldoening uit allebei mijn jobs

“Dagelijks ben ik zeker vier tot vijf uur bezig met mijn fotografie. Het weer en de seizoenen zijn heel belangrijk, maar ik word ook steeds kritischer en streef altijd naar verbetering. Vooral ijsvogels en uilen vind ik erg mooi en zo fotogeniek! Mijn twee beroepen houd ik strikt gescheiden. Dat moet ook wel, want anders lukt het niet. Ik krijg veel voldoening uit allebei mijn jobs en zou geen van beide kunnen missen.”

104 - (c) Glenn Vermeersch - Fotograaf - Noordernieuws.be 2020 - IMG_7163

Trots op mijn beroep

“Ik ben er trots op dat ik mijn kennis als bioloog kan omzetten in lokale natuurontwikkeling. Bijvoorbeeld, als ik een stukje bos koop, dan inventariseer ik welke vogels daar wonen. In functie daarvan verbeter ik hun leefgebied met water, licht en begroeiing. Als ik dan zie dat dat werkt, ben ik erg blij en trots. Ik wil het de vogels naar de zin maken en op mijn terreinen zijn al 135 soorten waargenomen, iets waar ik erg fier op ben!”

www.glennvermeersch.be
Volg Glenn op Facebook
Volg Glenn op Instagram

Foto’s vogels: Glenn Vermeersch

NN

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook486
Twitter
Follow Me
Tweet


Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!