Laatste nieuws:
Vera Jordens - Natuur- en macrofotografie
Vera en haar hond Rocky

De bijzondere hobby van… Vera Jordens!

Iedereen kan fotograferen, maar niet iedereen kan ook echt foto’s maken. Dat klinkt hetzelfde, maar er is een immens verschil. Vera Jordens (73) houdt zich al jaren met fotografie bezig en leert nog steeds bij, omdat je nooit uitgeleerd raakt en steeds meer kennis en inzichten krijgt.

Vera Jordens - Hobby natuur- en macrofotografie - Noordernieuws 2023 - 1

Fotoclub Dika

“Een oude kennis waar ik mee ben opgegroeid woont tegenwoordig in Thailand. Hij zag mijn foto’s en zei: ‘Ga bij Fotoclub Dika, mijn broer zit daar in het bestuur.’ Dat is een jaar of tien geleden. Ik wilde meer leren over fotografie, want ik maakte al lang foto’s, maar had er geen kennis van. Voordat ik bij Dika ging, had ik al lessen gevolgd en shoots gedaan en van YouTube heb ik ook veel geleerd. Omdat het niveau bij Dika heel hoog ligt, moest je wel al kennis van zaken hebben. Er wordt daar heel kritisch naar je werk gekeken, ik heb er wel eens met tranen in mijn ogen gezeten. Maar de kritiek die je krijgt, is puur opbouwend.”

Volgen van lessen

“Je kan er ook leren, lessen volgen en vragen stellen. Aan de andere leden kan je vragen stellen en eventueel samen foto’s mee maken. Heel het jaar door krijg je opdrachten om bepaalde onderwerpen te fotograferen, dat kunnen wolken zijn, golven, lenteboden, dieren, … Bij de wekelijkse vergaderingen neem je foto’s mee die je hebt gemaakt. Deze worden door de andere leden, die opbouwend commentaar geven, beoordeeld. Van tevoren kan je een vraag stellen, die tijdens de vergadering beantwoord wordt.”

Vera Jordens - Hobby natuur- en macrofotografie - Noordernieuws 2023 - 2

Solotentoonstelling

“Toen ik lid werd had ik een Canon 60D, daarna heb ik verschillende camera’s gehad en nu heb ik al heel lang een 7D en EOS R6 van Canon. Eén keer in de maand is er een optreden in de kerk in de Waterstraat hier in Kapellen, waar bekende en onbekende artiesten optreden. Daar maak ik podiumfoto’s voor KiKH. In 2015 organiseerde ik een solofototentoonstelling in Putte, die erg druk bezocht werd.”

Vera Jordens - Hobby natuur- en macrofotografie - Noordernieuws 2023 - 8

Macrofotografie

“Vanaf het moment dat ik naar de fotoclub ging is macrofotografie, dus de natuur, mijn grote favoriet. Ook industrie, want daar werken mensen, maar zonder natuur kunnen we niet. Het liefst fotografeer ik vogels en insecten. Als ik de natuur in ga weet ik wat ik wil fotograferen, als het bijvoorbeeld windstil is ga ik op zoek naar libellen en vlinders, bij droog weer naar kikkers en voor eekhoorns huur ik een hut. Je bent een hele dag bezig, want de dieren zijn niet permanent aanwezig, je moet dus veel geduld hebben. Het kan uren duren voordat je het dier dat je in gedachten had, voor de lens krijgt.”

Vera Jordens - Hobby natuur- en macrofotografie - Noordernieuws 2023 - 9

Trofee en oorkonde

“De mooiste foto’s die ik laat zien zijn altijd lichtjes bewerkt, zoals de hooglichten, donker, rechttrekken, op maat maken en soms de kleuren een beetje aanpassen. De ‘ruis’ eruit halen dus, want dat is storend. Vroeger was fotografie mijn hobby, toen ik bij Dika ging werd het mijn passie. Ik word er rustig van. Je kent je fototoestel nooit helemaal en ook fotografie blijf je bijleren, je weet nooit alles. Ik lees er ook veel over om mijn kennis te vergroten. Door de jaren heen heb ik al een trofee en een oorkonde mogen ontvangen. Fotografie, ik zou niet meer zonder kunnen!”

Foto’s: ©Vera Jordens

NN

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook112
Twitter
Follow Me
Tweet