Karel De Blick - Hobby Fotografie - Vogelfotografie - Natuurfotografie

De bijzondere hobby van… Karel De Blick

Op zijn twaalfde had Karel De Blick (67) al enorme interesse in dieren en alles wat groeit en bloeit. De reden om, toen hij zeventien was, zijn eerste camera te kopen, zodat hij al dat moois kon vastleggen.

De natuur in al haar schoonheid

“Omdat ik anderen de natuur in al haar schoonheid wilde tonen en zelf foto’s te kunnen hebben, ben ik met fotografie begonnen”, vertelt Karel. “Ik maakte altijd dia’s, die waren sprankelend en fantastisch van kleur en in die tijd had iedereen wel een projector en een scherm. Ik wilde het delen met mensen en gaf overal presentaties. Ik had een diaserie van de Kalmthoutse Heide gemaakt en daar een presentatie van gemaakt over de dieren en de natuur, begeleid met muziek. Daar werd aandacht aan besteed door de media en ik was vertrokken.”

118 Hobby Fotografie - Karel De Blick - Natuurfotograaf - Vogelfotografie - Noordernieuws.be - reegeit

Vogelfotografie en landschappen

“Mijn eerste camera was een Practica Nova 1B, een Oost-Duits merk en voor mij toen betaalbaar. Drie jaar later ben ik overgestapt naar Nikon, dat was toen (en nog) je van het. De gebruiksvriendelijkheid, de sluiter en al het mechanische was veel betrouwbaarder. Ik heb er toen meteen twee gekocht. Daar betaal je dan wel voor, maar ik heb daar wel tien jaar mee gefotografeerd. De ene camera had een grote lens voor vogelfotografie, de andere een groothoeklens voor landschappen. Die laatste gebruik ik ook voor macrobiografie. Het is altijd een heel gewicht om mee te nemen, maar dat heb ik er graag voor over.”

101 Hobby Fotografie - Karel De Blick - Natuurfotograaf - Vogelfotografie - Noordernieuws.be - bastaardzandloopkever

Analoge en digitale fotografie

“Als je vogels wilt fotograferen, moet je een extra grote lens hebben, van 500 mm. Met macrofotografie haal je elk detail van een dier dichtbij, je haalt een nieuwe wereld in huis. Na die tien jaar heb ik terug twee nieuwe Nikons gekocht. In 2003 ben ik met digitale fotografie begonnen, daar heb ik ook twee Nikons voor gekocht. Het verschil tussen analoog en digitaal was een openbaring! Na twee jaar is de digitale fotografie echt goed op dreef gekomen. Alle grote merken zaten er achter en Kodak was een van de eerste met digitale camera’s.”

Zelf foto’s bewerken

“Waar dia’s vroeger in een centrale voor je bewerkt werden, kun je digitale foto’s zelf bewerken. Nu is het handig dat computers een andere passie van me is. Ik werk met ‘Lightroom’, dat is mijn workflow en bewerk daar de foto’s mee. Ik geef nog steeds presentaties en leg daar graag uit welk materiaal en welke workflow ik gebruik en geef tips en adviezen.”

102 Hobby Fotografie - Karel De Blick - Natuurfotograaf - Vogelfotografie - Noordernieuws.be - buizerd

Nederland is ideaal voor vogelfotografie
“Ik ga er vier à vijf keer per week op uit om te fotograferen. Vooral in de Kalmthoutse Heide en omstreken. Voor vogelfotografie ga ik vaak naar Zeeland. Ik bezoek met medefotografen veel landen als Frankrijk, Spanje en Nederland. Voor vogelfotografie is Nederland ideaal. Dat is een waterland, dus veel watervogels en voor andere vogels een doortrekroute.”

“Ik fotografeer veel, soms wel tien uur per dag. Je moet veel aanwezig zijn om vogels goed voor de lens te krijgen.”

Vogels raken hun habitat kwijt

“In de Kalmthoutse Heide broedden vroeger veel bergeenden en ook veel korhoenders. Maar door het toerisme en de vele wandelaars zijn die hun habitat kwijtgeraakt, wat een trieste zaak is. In een privégebied heb ik met toestemming enkele vogelhutten geplaatst, waar ik veel fotografeer. Zeker drie keer per week, soms tien uur per dag. Je moet veel aanwezig zijn om vogels goed voor de lens te krijgen.”

Respect voor de natuur!

“Bij alles wat ik doe voor de natuurfotografie, staat respect voor de natuur helemaal vooraan. Maar ook voor de medefotografen, en daar mankeert het nogal eens aan. Bijvoorbeeld dat iemand met een grotere lens zich superieur voelt aan iemand met een kleinere lens.”

103 Hobby Fotografie - Karel De Blick - Natuurfotograaf - Vogelfotografie - Noordernieuws.be - dauwdruppels

Fotograaf Hoelen

“Sinds 1972 verzamel ik ook foto’s van fotograaf Hoelen, om een digitale bibliotheek aan te leggen. Hoelen maakte veel foto’s van Kalmthout, maar ook van andere gemeentes in onze streken. Ik heb ondertussen 8.000 foto’s, natuurlijk niet van Hoelen alleen. Het verschil met Hoelen en andere tijdsfotografen is dat hij zijn foto’s nummerde. Dat nummer is een referentie voor het jaartal waarin de foto genomen is.”

Verzameling nog niet compleet

“Mijn verzameling is nog niet compleet. Misschien zijn er lezers die nog afbeeldingen van Kalmthout hebben? Die zijn altijd welkom. Ze kunnen die inscannen en naar me mailen, of ik kom ter plekke er foto’s van maken, zodat ik ze in hoge resolutie heb. Ik neem nooit foto’s mee!”

Hebt u nog foto’s van Kalmthout van vroeger tot in de jaren 80? U kunt ze mailen naar karel.de.blick@telenet.be

U kan meer vinden over Karel op zijn Facebook en Instagram pagina’s.

Foto’s: ©Karel De Blick

NN

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook166
Twitter
Follow Me
Tweet


Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!