Laatste nieuws:
Alain 't Kindt en Karel De Blick - Calmetholt zoals het vroeger was

Gezocht: afbeeldingen van Kalmthout!

Het is alweer tientallen jaren geleden dat Karel De Blick begon met het verzamelen van postkaarten van fotograaf Frans Hoelen (1870-1904). Postkaarten die het Kalmthout van vroeger weergeven en deze liefhebberij breidde zich uit naar allerlei andere afbeeldingen van deze prachtige gemeente.

Op zoek naar oude afbeeldingen van Kalmthout

“Ooit vond ik een postkaart van de Kalmthoutse Heide”, vertelt Karel. “Ik hield me toen al bezig met natuurfotografie en was onder de indruk van wat ik op die postkaart zag. Er was een heel hoog duin te zien, dat ondertussen is afgegraven voor gebouwen in Antwerpen Dam en Antwerpen Centraal. Ik ging op zoek gaan naar nog meer oude afbeeldingen van Kalmthout en dat zoeken is nooit meer gestopt. Integendeel!”

Gezocht afbeeldingen van Kalmthout!2
Postkaart van Frans Hoelen
Fotograaf Hoelen

“In 1970 begon ik met verzamelen van postkaarten van fotograaf Hoelen. Dat was de man die hier het meeste fotografeerde en ook zijn kaarten nummerde en dateerde. De datums staan niet op de kaarten, maar zijn gekoppeld aan het nummer dat erop staat. Die lijsten zijn op internet te vinden. Als ik iemand vond die postkaarten van hem had, dan fotografeerde ik die. Toen nog analoog, nu natuurlijk digitaal. Ik neem nooit postkaarten mee, ook niet om te lenen. Als ik die afbeelding nog niet heb, maak ik er ter plekke een foto van.”

Calmetholt

“Er waren veel andere fotografen in die tijd, maar Hoelen maakte de meeste foto’s van heel de omgeving, tot in Brasschaat, Berendrecht, Essen, … Wij zoeken echter alleen postkaarten van Kalmthout, of Calmetholt zoals het officieel heet, om ons digitale archief compleet te maken en uit te breiden. Op termijn wordt dit archief openbaar, zodat iedereen er van kan genieten.”

Gezocht afbeeldingen van Kalmthout!

Oude bouw

“Sinds 2012 ben ik er ook bij betrokken”, vult Alain ’t Kindt aan. “Als voorzitter van vtbKultuur Kalmthout, ging ik op zoek naar activiteiten. Ik zocht mensen die iets konden laten zien en werd doorverwezen naar Karel, die toen al een heel uitgebreid fotoarchief van Kalmthout had. Ik ga vooral op zoek naar mensen die postkaarten hebben van onze gemeente. Op dit moment hebben we rond de 8.000 afbeeldingen van Kalmthout, gemaakt door Hoelen en andere fotografen. Van Hoelen zoeken we nog digitale afbeeldingen van postkaarten, met de nummers die op deze lijst vermeld staan. Daarnaast zoeken we sowieso alles van Kalmthout. We willen even benadrukken dat we niets meenemen en ter plekke foto’s maken! We zijn vooral geïnteresseerd in de oude bouw van het Kalmthout van vroeger.”

Gezocht afbeeldingen van Kalmthout!3

Hebt u mogelijk postkaarten die interessant zijn voor Karel en Alain? Stuur dan even een mailtje aan kalmthout@vtbkultuur.be.

LW

Facebook83
Twitter
Follow Me
Tweet