De bijzondere hobby van Hubert Speek - bidprentjes, doodsprentjes, ansichtkaarten en wandelen

De bijzondere hobby van….. Hubert Speek

Eigenlijk heeft Hubert Speek (70) meerdere hobby’s. Om te beginnen is hij een enthousiast wandelaar, die drie maal per week moeiteloos afstanden wandelt tussen de twintig en de dertig kilometer. Hubert liep acht keer de Eurandax: tweehonderd kilometer, veertig uur lang in Duitsland, Nederland en België. Daarnaast verzamelt hij postkaarten van Stabroek, Wildert en Nieuwmoer en Lillo (verdwenen polderdorpen), waarvan de oudste uit rond 1900 dateert.

De bijzondere hobby van... Hubert Speek
De bijzondere hobby van... Hubert Speek
De bijzondere hobby van... Hubert Speek
De bijzondere hobby van... Hubert Speek
De bijzondere hobby van... Hubert Speek

Met name in de winter wijdt hij zich aan zijn derde, grote hobby: het verzamelen van doodsprentjes en rouwbrieven. Dit klinkt misschien macaber, maar juist deze prentjes en brieven vertegenwoordigen een schat aan informatie.

De bijzondere hobby van... Hubert Speek

“Ik doe dit nu al zo’n vijfendertig jaar”, vertelt Hubert. “Ik heb vierenveertig albums met doodsprentjes en negenenveertig albums met rouwbrieven.” Het begon ooit met een stapeltje rouwbrieven die hij had liggen en van daaruit is de hobby gegroeid. Met name de rouwbrieven en doodsprentjes van Horendonk, Wildert, Kalmthoutse Hoek en Essen Hoek en Nieuwmoer zijn in de verzameling te vinden.

De bijzondere hobby van... Hubert Speek

Terug tot 1595

“Je kunt er heel veel op lezen: namen van kinderen, klein- en achterkleinkinderen, maar ook broers en zussen. Als je iets over een familie wilt weten, kun je dat zo makkelijker uitzoeken, omdat je namen hebt. Zelf ben ik ook eens benaderd door een meneer uit Nederland met dezelfde achternaam. Ik heb toen gedeeltelijk meegeholpen en we hebben tot 1595 terug kunnen zoeken.”
Hubert is niet de enige die deze brieven en prentjes verzamelt. Op ruilbeurzen in Achterbroek, Rijkevorssel en Wuustwezel, komen veel verzamelaars die hier naar op zoek zijn. Wel is hij de enige binnen de familie met deze hobby. Uiterst secuur ordent hij de doodsprentjes op allerlei onderwerpen: afbeeldingen, Heilig Kruis, Volle aflaat, kerken, uitgevers en nog veel meer. Zorgvuldig wordt alles in mappen ondergebracht. Een gedetailleerd archief toont welke series compleet zijn of niet en welke exemplaren dan nog gevonden moeten worden.
“Deze prentjes worden in series gedrukt en zijn dan ook genummerd. Een serie kan uit vier of zes of meerdere afbeeldingen bestaan. Sinds het jaar 2000 worden ze niet allemaal meer voorzien van een nummer.”

De bijzondere hobby van... Hubert Speek

Unieke rouwbrief

De meest voorkomende namen zijn voor Nieuwmoer: Arnouts, Van Loon en Van Hooydonck. Maar in Stabroek: Janssens, Dingemans en Claessens. De rouwbrieven worden gesorteerd op andere onderwerpen: burgemeesters, muzikanten, moordslachtoffers, geleerden, ministers, koningen, geestelijken, maar ook honderdjarigen en mensen die op hun verjaardag overleden zijn of worden begraven.
Eén zeer unieke rouwbrief is die gepubliceerd werd naar aanleiding van de dood van Adolf Hitler. Om te beginnen lijkt het op een rouwadvertentie, tot je beter kijkt en ziet dat het eigenlijk een spotprent is.

De bijzondere hobby van... Hubert Speek

Geluid van de kerkklokken

Hubert is een onuitputtelijke bron van informatie over dit onderwerp. Hij herkent zelfs aan de kerkklokken die geluid worden, of het een overlijden van een man of een vrouw betreft.
“Als de grote klok begint te luiden en twintig seconden erna zet de kleine klok in, dan betreft het een man. Bij een vrouw is het andersom.”

LW

Hebt u ook zo’n interessante hobby of kent u iemand, laat het ons dan weten via facebook of het contactformulier.

Facebook232
Twitter
Follow Me
Tweet


Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!