Laatste nieuws:
Maak een einde aan de hypoallergene mythe

Maak een einde aan de hypoallergene mythe

Hypoallergene honden worden gefokt en verkocht als oplossing voor mensen met een hondenallergie. Uit onderzoeken blijkt dat deze claim niet waargemaakt kan worden: hypoallergene honden bestaan niet. Baasjes zijn hierdoor de dupe want ze krijgen tóch allergische klachten. Voor honden betekent dit een leven lang leed.

Hypoallergeen label

Hondenrassen die niet verharen of weinig tot geen haar hebben, zoals Labradoodles en naakthonden, krijgen onterecht het label ‘hypoallergeen’. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat álle honden en hondachtigen de bestandsdelen die allergische reacties veroorzaken uitscheiden, dus ook de zogenaamde ‘hypoallergene’ honden.

Allergie zit ‘m niet in de vacht

Mensen met een hondenallergie reageren op eiwitten uit het speeksel en andere klieren, maar niet − zoals meestal wordt gedacht − op allergenen uit de vacht. In woningen met zogenaamde hypoallergene dieren werd bij onderzoek net zoveel allergeen in het huisstof aangetroffen als in woningen met een ‘gewoon’ huisdier. Het is daarom zinloos om een dier zonder vacht of met een speciale vacht te kopen, in de hoop dat er geen allergische reactie op volgt.

‘Hypoallergene’ honden lijden

Kaalheid of niet verharen veroorzaakt veel lijden bij honden. Een vacht beschermt tegen zon en kou, honden zonder vacht hebben die bescherming niet. Een kale huid raakt daarnaast snel beschadigd. Vachten die minder of helemaal niet verharen vragen veel meer verzorging. Het ontklitten van zo’n vacht vergt wekelijks uren werk, voor de hond geen pretje. Meerdere keren per jaar moet de vacht geknipt worden, dat betekent urenlang stilstaan in de trimsalon. Bij langharige honden hangt het haar vaak voor de ogen, wat het zicht belemmert. Dit alles betekent onnodig lijden voor deze dieren. En ze zijn er ‘geen haartje’ minder allergeen door!

Help ons deze mythe te bestrijden

Honden lijden door de onterechte claim ‘hypoallergeen’. Stop deze mythe die alleen maar schadelijk is. Voor baasjes, maar vooral voor de dieren. Download de folder, die werd gemaakt door de RashondenWijzer en de Vakgroep Allergologie, en verspreid die onder mensen met een allergie voor dieren. Informeer ook je huisarts over het bestaan van deze folder, zodat hij of zij de informatie aan patiënten kan doorgeven.

Bron: Rashondenwijzer.nl
Foto: Pixabay

Facebook42
Twitter
Follow Me
Tweet