Laatste nieuws:
Rookmelders: alles wat je moet weten

Rookmelders: alles wat je moet weten

De nieuwe wetgeving over rookmelders is sinds kort van kracht in Vlaanderen. Vanaf heden moet elke woning in Vlaanderen beschikken over de nodige rookmelders. Alles wat je moet weten over deze kleine levensredders lees je hier!

Waarom een nieuwe wet over rookmelders?

België scoort enorm slecht op vlak van brandveiligheid in vergelijking met andere Europese landen. Elk jaar kosten woningbranden aan tientallen mensen het leven en in 2019 waren dat er in ons land 33. Als we kijken naar Nederland (waar er 6 miljoen meer inwoners zijn) waren dat er 13. Een groot verschil dus! De nieuwe wet moet er voor zorgen dat het aantal doden door brand drastisch daalt.

Hoeveel rookmelders moet ik hangen?

Eigenaars van een woning in Vlaanderen zijn verplicht om minstens 1 melder per verdieping te plaatsen. Openbare gebouwen (zoals studentenkamers, hotels, kantoorruimtes, …) vallen onder een aparte wetgeving. Hoewel je maar verplicht bent om 1 melder per verdiep te voorzien, wordt toch aangeraden om er meerdere te hangen.

Welke rookmelder kies ik best?

Bij het kiezen van een rookmelder zijn er een aantal zaken waar je best rekening mee houdt: de prijsklasse, de batterijduur en de wettelijke normen.

Prijs

Je kan al een rookmelder kopen voor minder dan €10. Hiervoor krijg je een basismodel waarbij je de batterij regelmatig zal moeten vervangen. De iets duurdere modellen (± €25) hebben vaak een ingebouwde batterij die ongeveer 10 jaar meegaat. Wil je graag nog extra technische snufjes bijvoegen zoals een hittesensor of verbinding met de smartphone, dan betaal je al gauw een pak meer.

Batterijduur

Bij een goedkoper model zal je in de meeste gevallen elk jaar de batterij moeten vervangen. Ga je daarentegen voor een model met ingebouwde lithium-batterijen, dan ben je voor 10 jaar gerust. Daarnaast bestaan er ook rookmelders die je kan aansluiten op elektriciteit, zodat je je geen zorgen moet maken over een platte batterij.

Wettelijke normen

Let er bij je aankoop op dat de rookmelder gemarkeerd is met een CE-keuring en dat hij voldoet aan de norm NBN EN 14604. Deze norm is een garantie voor een efficiënte detectie van rook, een krachtig, constant geluidssignaal om personen wakker te maken in geval van brand en een onderbroken geluidssignaal wanneer de batterij leeg is. Verder is het ook belangrijk dat de rookmelder niet van het ionische type is. Dit soort rookmelders mogen al jaren niet meer verkocht worden omdat ze slecht te recycleren zijn.

Waar plaats ik mijn rookmelders?

Je plaatst je melder bij voorkeur in een hal omdat dit jouw belangrijkste vluchtweg is. Als de hal nog vrij is van brand, kan je makkelijker wegvluchten. Rookmelders zijn vooral ‘s nachts van levensbelang omdat je niets kan ruiken als je slaapt. Het is dus ook een goed idee om een melder in de slaapkamer te hangen. Ook kamers waar veel elektrische toestellen staan, zoals een berging met een was-en droogmachine, hebben een verhoogd risico op brand. Hier een melder plaatsen is dus zeker geen overbodige luxe!

Plaats geen rookmelders in je keuken en badkamer aangezien dampen in deze kamers voor valse alarmen kunnen zorgen. Wil je toch gealarmeerd worden in deze kamers? Dan is een hittemelder die temperatuurverschillen kan detecteren een goed alternatief!

Bron: Zimmo.be
Foto: Pixabay

Facebook50
Twitter
Follow Me
Tweet