Laatste nieuws:
Richard Arnouts - Hobby Zoutwater aquarium - HDB_1592

De bijzondere hobby van… Richard Arnouts!

Het is niet vreemd als mensen meerdere hobby’s hebben, dat komt vaak genoeg voor. De bijzondere hobby’s van Richard Arnouts (46) hebben wel een opmerkelijk raakvlak: water.

Van guppen naar discusvissen

“Zo’n 25 jaar geleden zag ik in een winkel een mooi aquarium en dacht: Wat is dat mooi en zo rustgevend!” vertelt Richard. “Dus heb ik een bakje gekocht van dertig liter en heb er guppen en andere zoetwatervissen in gezet. Die guppen kweekten als zot, dus die was ik gauw beu. Ik ben toen overgestapt naar discusvissen. Die zijn groot, dus moest ik een grotere bak hebben en ik kocht er eentje van 300 liter. Zo’n twee jaar heb ik discusvissen gehad, dat ging heel goed, terwijl dat best moeilijke vissen zijn.”

Zoutwateraquarium

“Maar wat ik echt prachtig vond, was zoutwateraquaria en ik wilde eigenlijk allang overstappen. Uiteindelijk heb ik de beslissing genomen en heb een aquarium van 330 liter aangeschaft. Maar daar blijft het niet bij. Bij de inrichting doe je er Indonesisch Steen in. Dat is steen waar bepaalde bacteriën in wonen, die de foute bacteriën in je aquarium opeten. Het zoute water koop je. Je kan het zelf wel maken, maar dat is teveel gedoe.”

Opstarten van het zoutwateraquarium

“Om het water op peil te houden heb ik een installatie in de aquariumkast, die het water meet en automatisch bijvult. Met een speciaal metertje controleer ik elke week het zoutgehalte. In het begin heeft het aquarium vier weken staan draaien, met alleen water en levend steen en zonder verlichting. Ik moest elke week het water testen, tot de waardes precies goed waren. Toen dat zover was, heb ik er garnaaltjes en slakjes ingezet. Dat zijn namelijk de schoonmakers van je bak. Die slakjes werden geen plaag, zoals je vaak ziet, het zijn de zogeheten goede slakken.”

Richard Arnouts - Hobby Zoutwater aquarium - HDB_1586

Waterwaardegevoelig

“Na twee weken begon ik de gemakkelijke koraaltjes erin te zetten, die zijn wat minder waterwaardegevoelig. We hebben een koraal erin gezet dat wel zo gevoelig was en die is afgestorven. Na die koraaltjes zijn de vissen erin gegaan. Als ik vissen koop bij Brouwers in Roosendaal, laat ik ze daar altijd in quarantaine zetten en dat gaat altijd goed.”

Een mooi stukje natuur dat je normaal nooit ziet

“Koralen zijn heel gevoelig en vouwen zich dicht als ze iets verdachts waarnemen. Neem ik bijvoorbeeld met een pipetje een paar druppels water om het te testen, dan sluiten de koralen zich. Omdat het aquarium perfect in balans is, heb ik er vrijwel geen onderhoud aan. Maximaal een half uur per week, op het voeren na natuurlijk. Ik kan er uren naar kijken en elke keer zie ik wat anders. Het is zo rustgevend, zo vredig, een mooi stukje natuur dat je normaal nooit ziet.”

Richard Arnouts - Hobby Zoutwater aquarium - HDB_1604

Mijn andere grote hobby: De Brandweer

“Mijn andere grote hobby is de brandweer, waar ik in 2004 ben begonnen. Daar wilde ik van kleins af aan al bij. Ik wilde mensen helpen en de brandweer sprak me erg aan. Voor 2004 was ik met topsport bezig, kickboksen. Toen ik daarmee ophield, kwamen er precies plaatsen vrij bij de brandweer van Essen en heb ik me ingeschreven. Je moest eerst een sportproef behalen en cursussen volgen bij de Brandweerschool in Ranst en heb ik een jaar stage moeten lopen in Essen. Dan mag je meerijden met de laatste wagen om te kijken en helpen opruimen. Zo stapte je er steeds meer in. Na een jaar kreeg ik een evaluatie en werd ik geschikt bevonden.”

Grote vriendenkring

“Mijn eerste echte oproep betrof een zwaar ongeluk, dat had een enorme impact op me. Bij elk zwaar ongeval of, bijvoorbeeld, treinongeval praten we met elkaar nog een uurtje na om ons verhaal kwijt te kunnen. Soms blijft iets wel een paar dagen hangen, wij zijn tenslotte ook maar mensen. Zou er iets gebeuren dat heel moeilijk te verwerken is, dan kunnen we terecht bij collega’s die de opleiding slachtofferhulp hebben gevolgd. Ons team is een grote vriendenkring en je kan altijd op elkaar bouwen. Zijn er problemen of iemand heeft hulp nodig, dan zijn we er voor elkaar.”

Richard Arnouts bij het 175 jaar bestaan van Brandweer Essen in 2004 - HDB_1613
Richard bij het 175 jaar bestaan van Brandweer Essen in 2004 – ©Johan Broos
Mijn passie

“In die zestien jaar ben ik er echt ingegroeid, ik zou het niet meer kunnen missen. Het is en blijft iets speciaal. Tijdens de lockdown zat ik thuis en in die tijd heb ik me dag en nacht aangemeld, ik was dus constant oproepbaar. Ik doe dit keigraag en het is mijn passie. Maar ik ben ook graag thuis bij mijn Bianca, bij wie ik mijn rust gevonden heb.”

NN

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Facebook250
Twitter
Follow Me
Tweet