Laatste nieuws:
Francis Brouwers - Specialist zoetwater en zoutwater aquarium - Roosendaal

Trots op mijn beroep. Francis Brouwers vertelt!

Aquariumhandel Brouwers is een begrip in de wijde omgeving. Francis Brouwers, (47) werkt hier al 18 jaar en steekt heel haar ziel en zaligheid in de zaak, die gespecialiseerd is in zoet- en zoutwateraquaria.

Trots op mijn beroep. Francis Brouwers vertelt!

Opgericht in 1948

“De zaak is in 1948 opgericht door Frans van der Bempt”, vertelt Francis. “Een vriend van Wim Brouwers senior nam in 1962 de zaak over en veranderde de naam in ‘Colisa lalia’, de Latijnse naam voor de goerami, een tropische vis. Aquaria met tropische vissen zijn er al best lang, al voor de oorlog. Ze hadden een bodem en frame van metaal en daar werd het glas met stopverf tegen vastgezet. De bodem was ook van metaal en daar zat een bolling in. Onder die bolling stond een petroleumstelletje, om het water te verwarmen.”

107 Francis Brouwers - Specialist zoetwater en zoutwater aquarium - Roosendaal - (c) Noordernieuws.be 2019 - HDB_8888

Vissen soms duurder dan tegenwoordig

“Een aquarium mocht ook niet helemaal leeg zijn, want dan droogde de stopverf uit. Door de druk van het water bleef het glas op zijn plaats en de stopverf zorgde ervoor dat het aquarium waterdicht was en bleef. De soorten tropische vissen in die tijd was beperkt. Er waren zebravisjes, diverse soorten tetra’s en danio’s. De vissen waren soms ook duurder dan ze nu zijn en je kon er maar beperkt aankomen.”

101 Francis Brouwers - Specialist zoetwater en zoutwater aquarium - Roosendaal - (c) Noordernieuws.be 2019 - HDB_8882

Zoutwateraquaria en koralen

“Door de jaren heen werd het aanbod steeds groter en in 1965 kwamen zoutwateraquaria erbij. Colisa Lalia liep hierbij voorop. Er werd toen gewerkt met dood koraal en grote schelpen. Tegenwoordig mag dat niet meer, omdat koraal beschermd is. Bovendien verhoogt het in zoetwater de KH (kalk). Tegenwoordig verkopen we levend koraal, dat gekweekt wordt in Azië. Zo wordt de koraalpopulatie niet aangetast. Dus bij te weinig aanbod of als de papieren niet in orde zijn, wordt er niet geleverd.”

103 Francis Brouwers - Specialist zoetwater en zoutwater aquarium - Roosendaal - (c) Noordernieuws.be 2019 - HDB_8884

Verhuizing

“In 1976 verhuisde de zaak naar het huidige pand, Boulevard 131, en veranderde de naam in Aquariumhandel Brouwers. Hier zou eerst een garagebedrijf gevestigd worden, wat uiteindelijk niet doorging. Het pand werd grondig verbouwd en in 1996 verder uitgebouwd. In 1992 nam Wim Brouwers junior de zaak over. In die tijd kwamen zoutwateraquaria steeds meer in zwang en zag je steeds vaker levend koraal. De techniek veranderde enorm vanaf die periode.”

Karin, Nando, Francis en Wim - Aquariumhandel Brouwers - Specialisten in zoetwater en zoutwater aquarium - Roosendaal - (c) Noordernieuws.be 2019 - HDB_8899
Vlnr: Karin, Nando, Francis en Wim
Gemotiveerd en enthousiast team

“Het aanbod van tropische vissen was toen al heel erg uitgebreid en groeide nog steeds. Mensen kregen er ook steeds meer kennis over en leveranciers kweekten makkelijker zelf. We werken hier met een vast, gemotiveerd en enthousiast team, maar het is ook zeker een familiebedrijf. Wim is de kleinzoon van Wim Brouwers senior. Karin, zijn zus werkt hier en zijn moeder heeft er ook altijd gewerkt. Zij heeft enorm geholpen met de opbouw van de zaak. Ik ben getrouwd met Wim en werk hier ondertussen ook al 18 jaar. Er is dus ook constant kennisoverdracht.”

104 Francis Brouwers - Specialist zoetwater en zoutwater aquarium - Roosendaal - (c) Noordernieuws.be 2019 - HDB_8885

Steeds uitgebreider en specialistischer

“De regels voor verkoop van dieren, dus ook vissen, zijn enorm aangescherpt. Heb je de juiste diploma’s en certificaten niet, dan zal je een waarschuwing krijgen en flinke boetes. Maar ze kunnen ook je winkel per direct sluiten. Wim en ik volgen ook nu een zware opleiding om de verlangde papieren te hebben. Tot zover zijn we de enigen die dat in deze regio doen. Dus ook nu wordt de aanwezige kennis steeds uitgebreider en specialistischer.”

108 Francis Brouwers - Specialist zoetwater en zoutwater aquarium - Roosendaal - (c) Noordernieuws.be 2019 - HDB_8889

Welzijn van de dieren staat bovenaan

“Het is Europese regelgeving om de juiste diploma’s en certificaten te hebben, maar tot zover wordt deze alleen in Nederland uitgevoerd. Er wordt door instanties voor dierenwelzijn constant gecontroleerd en geïnspecteerd, zowel in burger als in functie. Omdat wij alles 100% in orde hebben, is er al gezegd dat we voorlopig geen controle krijgen. Maar dat is geen reden om stil te blijven staan. Het welzijn van de dieren staat bij ons op nummer een!”

110 Francis Brouwers - Specialist zoetwater en zoutwater aquarium - Roosendaal - (c) Noordernieuws.be 2019 - HDB_8891

Trots op mijn beroep

“Ik ben trots op mijn beroep, omdat ik mijn passie, gedrevenheid en vertrouwen aan onze klanten kan geven. Dat ik ze kan adviseren en inspireren en dat ze hierdoor met een goed gevoel maar huis gaan.”

LW

Facebook39
Twitter
Follow Me
Tweet

Eén reactie

  1. Hallo Fam Brouwers

    Mooi stukje in de krant en laat jullie passie voort bestaan en laat het begrip het begrip blijven doe zo voort