Ook in Essen minuut stilte voor de slachtoffers van de overstromingen1

Ook in Essen minuut stilte voor de slachtoffers van de overstromingen

We kennen de beelden van de overstromingen. We zien ze dagelijks op tv en in de gazetten en ze zijn hartverscheurend. Mensen die in hun huis verdrinken, mensen die alles kwijt zijn, huizen die instorten, dieren die verdrinken. Als blijk van medeleven voor al die slachtoffers, werd er een dag van nationale rouw aangekondigd.

Gedachten bij al die slachtoffers en hun naasten

Ook in Essen hing de vlag op het gemeentehuis halfstok. De brandweer en vertegenwoordigers van de ambulancedienst en politie, hadden zich verzameld bij de brandweerkazerne. De minuut van stilte werd aangekondigd door de sirenes van de hulp- en interventiedienst, waarna er een diepe stilte viel, waarbij de gedachten bij al die slachtoffers en hun naasten waren.

Ook in Essen minuut stilte voor de slachtoffers van de overstromingen
Yordi Van Loenhout
Het was onbeschrijfelijk

Mensen van de Essense brandweer zijn zondag 18 juli in Luik geweest: Yordi Van Loenhout, Jan Meukens, Bart Lambrechts en Richard Arnouts. “Het was heel indrukwekkend”, zegt Yordi. “Dat kan je maar met weinig woorden beschrijven. Zoveel puin en auto’s die tot aan het dak onder water stonden. Wij pompten er een parkeergarage leeg, wat daar stond, daar is niks meer van over. In de wijken, waar wij zijn geweest, stond alles meer dan een meter onder water. Het gelijkvloers was bij iedereen compleet vernield. Op straat lagen stapels fotoboeken, serviezen, van alles.”

Ook in Essen minuut stilte voor de slachtoffers van de overstromingen2

We mochten alleen maar toekijken

“Om 19:00 moesten we stoppen, letterlijk moesten. Dit was op zaterdag ook al gebeurd en we konden alleen maar toekijken, want we mochten niks meer doen. Er zijn zoveel brandweermannen uit Vlaanderen, Henegouwen en Luxemburg naar het rampgebied toegegaan, maar we werden gewoon opgesloten in de legerkazerne. We wilden verder werken, maar we mochten niet, ondanks het enorme werk en de vreselijke puinhopen. Op maandag was er nog maar een fractie van de brandweermannen over, ongeacht de enorme hulpvraag.”

Laat alsjeblieft de moed niet zakken!

“Het is geweldig dat er zoveel hulpacties zijn opgestart, dan merk je de betrokkenheid van iedereen. En mensen in de rampgebieden, laat de moed alsjeblieft niet zakken!”

Beeldmateriaal: Team Foto’s Broos

NNAlarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!