Schrijver Nicole Brouwer met haar nieuwe boek 'Only 914'
Nicole met haar nieuwe boek 'Only 914'

De bijzondere hobby van… Nicole Brouwer!

Schrijven kunnen we bijna allemaal, maar goed schrijven is niet iedereen gegund. Nicole Brouwer (62) heeft zich er in verdiept en al heel wat teksten op papier gezet. Schrijven is haar grote hobby waar ze haar beeldende fantasie in kwijt kan, gebaseerd op feiten.

Kinderverhalen

“Als tienjarige schreef ik kinderverhalen”, herinnert Nicole zich. “Toen ik een jaar of tien was, had ik een verhaal geschreven en er tekeningen bij gemaakt. Mijn moeder en oma vonden het heel mooi en daarom stuurde ik het naar een uitgever. Na weken kreeg ik het bericht dat ik nog maar moest blijven oefenen. Ik heb toen nooit meer wat geschreven.”

Schrijven en beeldhouwen

“Negen jaar geleden heb ik een outplacement traject gevolgd en daar moest ik veel voor schrijven, onder andere mijn levensverhaal. Dat vond ik leuk, omdat je dan voor jezelf duidelijk krijgt wat je wil en de rode draad in je leven vindt. Die rode draad zat bij mij in het creatieve, vooral in het schrijven en in beeldhouwen. Ik kreeg nog meer schrijfopdrachten en dat sprak mij erg aan. Op een gegeven moment kwam ik zonder werk en ben ik schrijfcursussen gaan volgen, onder andere autobiografisch schrijven. We schreven ook eenakters voor een wedstrijd. We waren met elf deelnemers en de drie beste verhalen zouden uitgevoerd worden door een toneelgezelschap. Ik hoorde bij de beste drie. Een andere cursus was: ‘Schrijfwijzer’, waar dieper en ook theoretisch werd ingegaan op de vele aspecten van schrijven. Vaak haalden we onze inspiratie uit allerlei kunstvormen, literatuur, kunstfotografie, schilderkunst, muziek en dans.”

Vakantiegidsen

“Voordat ik ontslagen werd, werkte ik met mensen met een verstandelijke handicap en schreef vakantiegidsen en een gids voor vrijetijdsactiviteiten voor hen. Maar ook jaarverslagen en het plannen van activiteiten voor het komende jaar voor de gemeente. Dat vond ik leuk om te doen, ondanks dat het werk gerelateerd was.”

Het boek La Belle Chocolatiere - Door schrijver Nicole Brouwer

‘La Belle Chocolatière’

“Aan de hand van een schilderij heb ik een verhaal over het bekende chocolademerk ‘Droste’ geschreven. Het originele schilderij is ‘La Belle Chocolatière’ van de schilder Jean-Étienne Liotard uit Zwitserland. Dit verhaal heb ik in boekvorm gegoten en uitgebracht met dezelfde naam als het schilderij.”

Een gevoel oproepen

“Vooral bij de cursus ‘Schrijfwijzer’ kreeg ik les hoe je dialogen moet schrijven, spanningsbogen, het uitwerken van personages, beeldspraak gebruiken, zintuiglijk schrijven, redherrings (dwaalsporen) en cliffhangers, spankracht. structuur, spankracht, opbouw, … Vooral beeldend schrijven, niet uitleggen of benoemen, maar een gevoel oproepen dat veel beeldender is dan woorden. Dat is echt niet gemakkelijk, teveel woorden of oppervlakkigheid doen afbreuk aan wat je wilt vertellen en leiden de lezer af. Je moet juist proberen een bepaalde sfeer op te roepen. Een sfeer die een beeld geeft dat mensen in hun hoofd kunnen zien. Het moeilijkste vind ik om ter plekke een tekst te verzinnen, daar moet ik altijd even over nadenken. Ik combineer graag autobiografie met een stuk achtergrond of geschiedenis, die moet kloppen met de werkelijkheid.”

Porsche 914

“De laatste cursus was in december 2019, maar het was in die periode zulk megaslecht weer dat die niet doorging. En daarna kwam corona met alle bijbehorende ellende. Ik was toen al begonnen met een reisverhaal over onze gezamenlijke ritten met de oldtimers ‘Porsche 914’. Ik wilde er geen gewoon reisverhaal van maken, maar mijn verhaal door en vanuit de auto’s laten vertellen en niet door een persoon. Mijn docent vroeg zich af of dat een goed idee was. De moeilijkheid was namelijk, dat je het hele boek in die rol moest schrijven. Ik moest me verplaatsen in de zogenaamde denk- en leefwereld van de auto. Maar de technische details moesten wel kloppen. Daarvoor ging ik dan te rade bij mijn man Ivo, die fervent ‘914’ liefhebber is.”

Gebaseerd op waargebeurde reiservaringen

“Als uitgangspunt heb ik het vijftig jaar bestaan van de 914 genomen, dat werd gevierd in het Porschemuseum in Stuttgart. Daar waren honderden 914’s aanwezig met hun trotse eigenaar. De ene Porsche was nog mooier opgepoetst dan de ander. Er moest emotie en dramatiek in het verhaal verwerkt worden, om de personificatie volledig te maken. Het verhaal is doorweven van fantasie, maar in zijn geheel gebaseerd op waargebeurde reiservaringen. Het boek heb ik, op advies van mijn man, uitgegeven en is sinds begin juli zowel in het Nederlands als in het Engels verkrijgbaar. Ondertussen zijn er al exemplaren in Amerika, Australië, Duitsland, Frankrijk, Nederland en België verkocht. Het is via mijn Facebook pagina te verkrijgen.”

Hele uitdaging

“Ik had nooit verwacht dat schrijven over auto’s zo leuk zou zijn. Het was een hele uitdaging om in de rol van de 914’s te blijven en niet vanuit jezelf te spreken. Ik vond het jammer dat het boek af was en zin alweer op een nieuw onderwerp!”

NN

Heb jij ook zo’n bijzondere hobby waar je graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen je graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat je in Essen of omgeving woont.Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!