Laatste nieuws:
Lowland Borders - Gitaarspeler Yvo Verstraete

De bijzondere hobby van… Ivo Verstraete!

Voor een fijne hobby staat geen leeftijd, je kan er altijd aan beginnen. Ivo Verstraete (73) begon pas op zijn 65ste met gitaarspelen, al was de liefde voor dit instrument al veel eerder gelegd.

Mijn eerste gitaar

“Op mijn twintigste kocht ik mijn eerste gitaar”, vertelt Ivo. “Ik leerde akkoorden en trad op in jeugdhuizen, dat heb ik twee jaar gedaan. Maar door mijn werk, studies en sporten, was er geen tijd meer voor gitaarspelen en kwam het stil te liggen. Het geluid van een houten, akoestische gitaar heeft iets heel warms. Die klank voel je tegen je buik, in tegenstelling tot een elektrische gitaar, want daar komt het geluid uit een versterker.”

Gitaarspelen verleer je

“Het spelen stopte dus, maar ik heb die gitaar nooit weg kunnen doen. Als je gitaar wilt spelen, dan pak je die en je bent vertrokken. Na mijn pensioen had ik meer tijd en wilde ik het spelen weer oppakken. Maar gitaarspelen verleer je als je het niet onderhoudt, iets dat trouwens voor alle snaarinstrumenten geldt. Om er weer in te komen ben ik twee jaar les gaan volgen bij Mimuze in Kalmthout. Ik ben er gestopt, omdat er naar mijn smaak te weinig flexibiliteit was op het gebied van de lesuren.”

Remko Willems

“Via een advertentie kwam ik in contact met Remko Willems uit Nispen. Vorig jaar zat hij bij de tien beste gitaristen van de Benelux. Ik ben les bij hem gaan volgen en doe dat nu nog steeds, want met muziek raak je nooit uitgeleerd. Je kan altijd blijven verbeteren en verfijnen. Ik zat samen met Maikel Hereijgers uit Achtmaal in de les en dat klikte heel goed. We gingen samen oefenen, bouwden een repertoire op en de lessen werden daar op afgestemd. Ons repertoire bestaat uit blues, old rock, countrymuziek en folk en ons eerste optreden was anderhalf jaar geleden in Roosendaal.”

Coronaproof oefenen

“We oefenden in Hemelrijk, een speciaal door de gemeente ingerichte repetitieruimte voor bands, aan de achterkant van het sportcentrum aan de Moerkantsebaan. Maar door corona mag die niet meer gebruikt worden, ook niet tijdens de versoepelingen vorig jaar. Samen oefenen heeft ook lang niet gemogen. Omdat toch te kunnen doen, speelde ik een gitaarnummer en nam dat op. Dat stuurde ik dan naar Maikel, die er zijn deel aan toevoegde en stuurde het dan weer terug. Zo bouwden we coronaproof een compleet nummer op. Samen spelen via Zoom of Skype was geen optie, omdat er altijd een vertraging op zit en de ander ziet en hoort het dus iets later.”

Lowland Borders - Gitaarspelers Yvo Verstraete en Maikel Hereijgers

Lowland Borders

“Nu mogen we weer samen oefenen. Eén keer in de week gaan we op les en één keer in de twee weken komt onze band ‘Lowland Borders’ samen, want sinds anderhalf jaar hebben we ook een bassist. Thuis speel ik veel en oefen ook vaak in de lounge van onze tuin. Ik vind het fijn om covers te spelen en zoveel mogelijk te benaderen, die breng je zo voor jezelf weer tot leven. Onze band staat niet alleen voor de muziek die we maken. Hij staat ook voor vriendschap, elkaar aanvullen in de muziek die we maken en elkaar enthousiasmeren en stimuleren om nummers nog beter te spelen en te verfijnen. Samen lachen en nadien een pintje drinken.”

We zoeken een zangeres

“Om onze band nog completer te maken, zoeken we een zangeres, iemand die past in onze stijl en het leuk vindt om elke veertien dagen te repeteren en sfeernummers te maken. Ervaring is niet noodzakelijk, enthousiasme wel! Geïnteresseerden kunnen zich via e-mail aanmelden: gofor914@telenet.be

NN

Foto’s: Noordernieuws.be, Ivo Verstraete

Heb jij ook zo’n bijzondere hobby waar je graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen je graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat je in Essen of omgeving woont.

Facebook128
Twitter
Follow Me
Tweet