Laatste nieuws:
Remko Willems - Beroepsmuzikant - Muziekleraar gitaar
Foto ©Morena Willems

Trots op mijn beroep. Remko Willems vertelt!

Muziek is altijd een rode draad geweest door het leven van Remko Willems (52) en bepaalde zijn latere beroepskeuze: muziekleraar.

Mijn eerste gitaar

“Mijn eerste gitaar kreeg ik toen ik drie jaar oud was”, vertelt Remko. “Ik kom uit een kunstenaarsgezin waar veel muziek werd gemaakt. Mijn vader speelde gitaar en mijn moeder klarinet en dwarsfluit. Mijn moeder speelde dan iets voor op de fluit en mijn broer en ik speelden het na. Akkoorden leerde ik op mijn zevende en op mijn negende leerde ik noten lezen. Ik heb ook gitaarles gehad, maar dat had geen zin, omdat ik de muziek sneller op gehoor oppikte dan van bladmuziek. Later heb ik wel serieus muziekles gevolgd.”

Beroepsmuzikant

“Door de jaren heen heb ik veel muziekinstrumenten leren spelen: trompet, accordeon, klarinet, basgitaar, …. Eigenlijk alles. We hadden altijd alle instrumenten in huis staan en dan wilde ik er ook op spelen. Zelf heb ik de opleiding voor grafisch ontwerper gevolgd, wat ook een creatief vak is, en heb als drukker op diverse plekken gewerkt. In mijn pubertijd was ik altijd al met bandjes bezig en was het al mijn droom om beroepsmuzikant te worden. Omdat ik steeds bekender werd, werd me gevraagd of ik gitaarles gaf en die vraag werd steeds groter. Ik begon met twee leerlingen, maar dat aantal werd zo uitgebreid, dat ik mijn gewone werk kon opgeven, me focussen op het lesgeven en mijn werk als beroepsmuzikant en dan met name gitaar. Wat mijn hart ligt 100% bij dat instrument.”

Digitaal je muziek verkopen

“In 1999 kwam er een nieuwe, digitale manier om je muziek te verkopen, namelijk mp3.com. Ik speelde in een band ‘The Gypsy Music Trio’ met, onder andere, Fritz Schremmer. De website mp3.com plaatste ons op de voorpagina. We werden zo vaak gedownload, dat we meer cd’s verkochten dan David Bowie, Public Enemy en Prince. We hebben daar twee keer een hit gehad met de nummers ‘Vamos’ en ‘El Porompero’, die tweede was een cover. De Volkskrant en lokale media schreven er over, maar digitale muziek stond toen nog in de kinderschoenen. Kort daarna ben ik les gaan geven.”

Muzikant Remko Willems op de gitaar
Foto © Willemijn Casas
El Padrino

“In 2013 hadden we een andere band, ‘Angeszy Diego’, en hebben met het nummer ‘El Padrino’ op nummer één in de Nederlandse downloadsites gestaan, bij Veronica, SBS6, Mega Media en Zazell. We traden op, op de grootste media van Nederland, daarnaast toerden we veel door België. Elk jaar ga ik met mijn vrouw twee weken naar Kreta, waar ik veel muzikanten ken en regelmatig optreed. Ondertussen ben ik achttien jaar muziekleraar en sommige leerlingen hebben al heel lang les bij me.”

Inspireren van leerlingen

“Mijn lesmethodes zijn anders dan die van de Belgische collega’s. In België moeten leerlingen eerst twee jaar theorie volgen voor ze een instrument in handen krijgen. Ik werk precies andersom. Ik geef ze een gitaar in handen en vraag welk liedje ze leuk vinden. Na de eerste les gaan ze met een gitaar en een liedje dat ze kunnen spelen de deur uit. De theorie die ik geef, sluit aan op de lessen en wordt meteen in de praktijk gebracht. De lessen worden daarbij aangepast aan de wensen van hoe de leerlingen willen musiceren. Daarnaast bied ik ze muziek aan, waar ze zelf niet aan gedacht zouden hebben. Ik inspireer ze tevens op samenspelen met anderen, ook als ze die niet kennen. Dat wordt heel positief ontvangen en is mede een reden dat ze lang bij me op les blijven.”

Spelen vanuit het hart

“Ik probeer mijn leerlingen zo les te geven, dat ze zelf een paar keer per dag hun gitaar pakken, in plaats van plichtmatig een kwartier te oefenen. Ze hebben nu ook de mogelijkheid om een professionele audiotrack of cd op te nemen. Zo kunnen ze zichzelf terugluisteren en aan anderen laten horen. Daarnaast is het een leuke herinnering voor later. Nu met corona zijn de lessen bij mij thuis, 1 op 1 of online. Daarnaast begeleid ik muzikanten bij het kiezen van hun instrumenten en help ze met het spelen van stukken in hun eigen bandje. Maar het belangrijkste vind ik, dat er vanuit het hart wordt gespeeld!”

Nieuwe cd

“Als beroepsmuzikant ben ik weer bezig met een nieuwe cd, waarvan ik verwacht dat die dit voorjaar uit zal komen. Die wordt zowel fysiek als digitaal aangeboden. De horeca is weer open en we zullen met ‘Los Perdidos’ optreden bij ’Pinxos’ in Roosendaal en later in het jaar bij het ‘Blommenkinders Festival’, ook in Roosendaal.”

Trots op mijn beroep

“Ik ben trots op mijn beroep, omdat het bestaat op het inspireren van mensen. Als ik dat dan ook nog werk mag noemen, is dat natuurlijk fantastisch! Ik ben er trots op als mensen geïnspireerd en gemotiveerd bij mij de deur uitgaan en enthousiast uitkijken naar de volgende les. Door corona zijn er mensen uitgevallen, dus is er weer plek voor nieuwe leerlingen. Als mensen bijvoorbeeld verkouden zijn, kunnen de lessen online gevolgd worden. Ik ben er trots op dat ik die mogelijkheid kan bieden!”

Gipsymusic.nl
Muziekschooldestemming.nl

Foto’s: ©Willemijn Casas en ©Morena Willems

NN

Facebook16
Twitter
Follow Me
Tweet