Remko Willems - Hobby Sterrenfotografie

De bijzondere hobby van… Remko Willems!

Wie heeft niet op een mooie avond naar de prachtige sterrenhemel gekeken en zich afgevraagd hoe die sterren er van dichterbij uit zouden zien? En of er wezens op die verre planeten zijn, die op hetzelfde moment onze richting uitkijken?

Remko Willems - Hobby Sterrenfotografie - Noordernieuws.be - image00005

Sterrenbeelden herkennen

Remko Willems (51) heeft als hobby sterrenfotografie. Als kleine jongen was hij al geïnteresseerd in de natuur en alles wat zich in de hemel bevindt en afspeelt: onweer, de maan, kometen, verduisteringen, …
“Als kind had ik al vragen als: waar komen we vandaan, waar gaan we naar toe, wat is leven, …”, herinnert Remko zich. “Ik bestudeerde de hemel en ging op een gegeven moment sterrenbeelden herkennen Toen ik op de lagere school zat, ben ik een keer bij een sterrenwacht geweest. Door een sterrekenkijker kon je de planeten zien en sommige nevels, die heel zwak waren. Het fascineerde me ook dat volkeren uit de oudheid er zoveel vanaf wisten, tot en met een komeet die slechts één keer in de 2380 jaar voorbij komt.”

Remko Willems - Hobby Sterrenfotografie - Noordernieuws.be - image00001

Sterren fotograferen

“Ik wilde de Poolster zien, zodat je weet waar het noorden is. Daarvoor moet je op ons halfrond naar de Grote Beer kijken, naar de voorkant van het ‘bakje’. Die verleng je zes a zeven keer en dan kom je de Poolster tegen. Op een gegeven moment ben ik met een kunstenaar zelf een sterrenkijker gaan bouwen. Die kijker was wel goed, maar niet geschikt voor fotografie. Uiteindelijk heb je daar alles wel mee gezien en ben ik overgegaan op een heel goed merk telescoop, een professionele met motortjes. Die hield het beeld stil, zodat de draaiing van de aarde geen invloed had op wat ik wilde fotograferen.”

Remko Willems - Hobby Sterrenfotografie - Noordernieuws.be - image00003

Stacken

“Het idee om foto’s van hemellichamen te maken leefde al langer bij me en met deze kijker kon dat. Daarmee kon ik dingen naar voren halen, die je met het blote oog maar een beetje kon zien. Jaren later kwam er een nieuwe techniek, stacken geheten. Hoe meer data je verzamelt, hoe meer licht je binnenhaalt. Bijvoorbeeld, in plaats van één foto van twee minuten, kon ik nu honderd foto’s van twee minuten binnenhalen. Al die beelden worden dan bij elkaar gevoegd, waardoor je niet het licht ziet van één foto, maar van honderd foto’s van twee minuten, die gestapeld worden. Je belichtingstijd is bij elkaar veel langer en daardoor komt ook het zwakke licht naar voren.”

“Als ik ’s nachts in alle stilte de hemel bestudeer, is dat een perfecte tegenhanger van de hectiek en de drukte van alledag.”

Remko Willems - Hobby Sterrenfotografie - Noordernieuws.be - image00007

Andromedanevel

“De eerste foto die ik maakte en die echt heel goed was, was van de Andromedanevel, dat is onze ‘buurgalaxy’, 2,54 miljoen lichtjaren hier vandaan. Het licht dat ik van die galaxy fotografeerde, is 2,54 miljoen jaar oud. Galaxy’s blijven in beweging en over miljoenen jaren zullen Andromeda en ons zonnestelstel met elkaar in botsing komen.”

Remko Willems - Hobby Sterrenfotografie - Noordernieuws.be - image00002

Zoeken naar iets nieuws

“Op mijn sterrenkijker zit een guide scope, die zich kan ‘locken’ op één sterretje, zodat ik lange belichtingstijden kan gebruiken om die ster te volgen. Ik laat de computer altijd naar puntjes zoeken die bewegen, om te kijken of je iets nieuws hebt ontdekt. Ik probeer ook objecten te fotograferen die ik nog niet eerder heb gezien. Een vriend van me, Hurriyet, is ook gek van sterrenkijken en we wisselen vaak data uit om te kijken wat we ermee kunnen doen. Bijvoorbeeld dat hij het met een ander programma bewerkt, wat andere resultaten geeft.”

Remko Willems - Hobby Sterrenfotografie - Noordernieuws.be - HDB_3805

Relativeren en inspiratie

“Sterrenkijken doe ik altijd in periodes, want alles opstellen is een ingewikkelde procedure en doe je niet zomaar. Je moet daar altijd weer even inkomen. Daarom kies ik dan ook altijd een tijd waarin het langer helder weer is. Zo heb ik ooit ook foto’s gemaakt in Frankrijk bij familie en ben een keer speciaal naar Frankrijk gereden om de zonsverduistering te zien. Het fascinerende van ‘sky objecten’ fotograferen vind ik, is dat je een soort reis in de tijd maakt. De grootte van de kosmos is niet te bevatten, net als hoe kort de geschiedenis van de mens eigenlijk is. Als ik ’s nachts in alle stilte de hemel bestudeer, is dat een perfecte tegenhanger van de hectiek en de drukte van alledag. Het relativeert en geeft mij, als muzikant, inspiratie om nummers te schrijven.

Remko Willems - Hobby Sterrenfotografie - Noordernieuws.be - image00006

Foto’s: ©Remko Willems, Noordernieuws.be

NN

Heb jij ook zo’n bijzondere hobby waar je graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen je graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat je in Essen of omgeving woont.Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!