Laatste nieuws:
ria-bauwens-maakt-zich-sterk-voor-afgedankte-olifanten

Ria Bauwens maakt zich sterk voor afgedankte olifanten

Het kan raar lopen in het leven en door een toeval kun je met hart en ziel betrokken raken bij iets. Dit gebeurde Ria Bauwens (60) uit Essen ook.

“Begin dit jaar verbleef ik in het huis van mijn meter. Mijn meter had een hersenbloeding gehad en door daar te verblijven kon ik haar iedere dag opzoeken en verzorgen” vertelt Ria. “Bij de bakker zag ik een collectebusje staan voor olifanten. Er werd mij verteld dat een koppel, Tony Verhulst en Sofie Goetghebeur hun jobs hadden opgegeven om een opvangcentrum voor oude olifanten op te richten in Frankrijk, omdat ze het heel erg vinden dat er nergens plaats is voor deze dieren. ”

ria-bauwens-maakt-zich-sterk-voor-afgedankte-olifanten

Tony Verhulst werkte van 1993 tot en met 2015 in de Zoo van Antwerpen/Dierenpark Planckendael, waar hij op voltijdse basis sinds 2001 de olifanten verzorgde. Sofie Goetghebeur was van 1993 tot en met 2015 werkzaam in de Zoo van Antwerpen. Ze heeft ervaring met het verzorgen van vogels, kleine apen, okapi’s, zeezoogdieren, gorilla’s, orang-oetangs, chimpansees die uit een proefdierencentrum kwamen en ook olifanten. Het moge duidelijk zijn dat Tony en Sofie een groot hart voor dieren hebben en het heel erg vinden dat er nergens plaats is voor deze olifanten. Vooral nu meer en meer EU landen verbieden deze in circussen te gebruiken, maar opvang voor de daar nu nog aanwezige dieren is er niet.

“Dit raakte mij heel erg,” legt Ria uit, “Ik was in India geweest waar ik een incident met olifanten meemaakte. Ik zag daar olifanten en liep er naar toe. Ik werd gewaarschuwd dat ik uit moest kijken, omdat het gevaarlijk was. Ik ging toch een beetje dichterbij en zag dat die twee arme dieren aan een ketting van één meter vastzaten. Dat was hun enige bewegingsruimte! Ik ben daar een week beroerd van geweest. Dus iedere keer als ik bij die bakker kwam, gooide ik al mijn kleingeld in dat busje. En kennelijk velen met mij, want je zag het busje snel voller worden. Met het gebeuren in India was dit de tweede keer in korte tijd dat olifanten op mijn pad kwamen.”

ria-bauwens-maakt-zich-sterk-voor-afgedankte-olifanten

“Mijn tante overleed begin februari en in september werd ik op het trouwfeest van mijn broer door iemand uitgenodigd op een hoeve in Frankrijk, in Champagne-Mouton. Ik had gehoord dat het opvangcentrum in Oradour-sur-Vayres was, veertig kilometer bij Champagne-Mouton vandaan. Maar toen ik daar ging kijken, hoorde ik dat ze een nieuwe locatie hebben moeten zoeken en dat die in Bussière-Galant was.”

Die nieuwe locatie lag 75 kilometer van Champagne-Mouton vandaan en Ria was niet in de gelegenheid die reis te ondernemen. Bovendien kon je er niet onaangekondigd binnenspringen. Ria maakte per mail een afspraak om het project te gaan bezoeken en op 15 november vertrok ze terug naar Frankrijk.

ria-bauwens-maakt-zich-sterk-voor-afgedankte-olifanten

“De weg naar het project was adembenemend mooi, de ideale plek voor olifanten om tot rust te komen en te genieten van hun leven. Een paradijselijke plek voor deze prachtige dieren, die nooit vrijheid hebben gekend en in de volle schoonheid van de natuur eindelijk van hun leven kunnen gaan genieten.”

ria-bauwens-maakt-zich-sterk-voor-afgedankte-olifanten

Elephant Haven heeft bijna 29 hectare landbouwgrond met de mogelijkheid tot uitbreiding. Ruimte is erg belangrijk, er moet minstens twee hectare per olifant zijn. Dit gebied moet dubbel afgerasterd worden, zodat mensen er niet zomaar in kunnen en de olifanten er niet uit. De buitenste afrastering is al zo goed als klaar voor een gebied van vier hectare en daarna wordt dat stap voor stap uitgebreid.

ria-bauwens-maakt-zich-sterk-voor-afgedankte-olifanten

“De stal is in aanbouw, maar verre van klaar omdat de financiën ontbreken. En zolang die stal niet klaar is, kunnen ze er nog geen olifanten opvangen. Het wordt een stal voor twee, maximum drie olifanten. Er is enorme behoefte aan financiële en logistieke steun en natuurlijk vrijwilligers die de handen uit de mouwen willen steken! Een graafmachine, voor het plaatsen van palen zou natuurlijk ideaal zijn. Toen ik er was, was er een vrijwilliger in de stal bezig.”

“Ik ga waarschijnlijk in december weer terug, maar mijn hulp voor het project ligt hier. Om hier mensen enthousiast te maken voor dit geweldige project. Om zoveel mogelijk hulp te verkrijgen om Sofie en Tony bij te staan. Zelf zal ik lipbalsem voor ze verkopen om ze financieel te ondersteunen. Mijn symbool voor hun geweldige werk: een gezonde, zachte en vooral dikke zoen!”

Ria Bauwens

Wilt u Elephant Haven ook ondersteunen en afgedankte olifanten een hemel op aarde geven, u kunt hier een donatie doen. Voor meer informatie kunt u ook terecht bij Ria Bauwens, haar emailadres is bij de redactie bekend.

Sofie en Tony zullen ons regelmatig op de hoogte houden van de vorderingen en belevenissen bij hun geweldige project. U zult dit allemaal op Noordernieuws kunnen lezen!

www.elephanthaven.com

LW

Facebook77
Twitter
Follow Me
Tweet

Eén reactie

  1. Apollonia v/dSloot

    Ria je bent niet alleen een mede student van mij aan de academie van Muzarto (Woord/verbale Vorming), maar ook net als ik een grote dieren liefhebber.
    Hoop dat dit projekt slaagt.
    Gr. Apollonia