Laatste nieuws:
Kunstwedstrijd grot Gooreind creatieve ontwerpers gezocht!

Kunstwedstrijd grot Gooreind: creatieve ontwerpers gezocht!

De Lourdesgrot in Gooreind staat na 100 jaar als gevolg van slijtage en ijzerrot voor een grote transformatie. Het lokaal bestuur Wuustwezel nodigt kunstenaars uit om deel te nemen aan een ontwerpwedstrijd voor een hedendaagse, duurzame invulling van de site. Aan de wedstrijd is een mooie geldprijs verbonden voor het ontwerpen, vervaardigen en plaatsen van het kunstwerk. Zo wil het bestuur van de grot een fijne ontmoetingsplek maken.

Paul Mansion

Op de hoek van de Grotstraat en de Mansionstraat in Gooreind bevindt zich een Lourdesgrot. Die werd opgericht door hoogleraar Paul Mansion ter nagedachtenis van zijn invalide dochter Maria. 100 jaren geleden werd de grot geschonken aan het OCMW. In de loop der jaren is de grot aan slijtage onderworpen geweest en werden er de nodige herstellingswerken uitgevoerd.

Hedendaagse invulling

Door ijzerrot kwam de stabiliteit in gevaar. Subsidies voor restauratie van de grot werden niet weerhouden, waardoor de onderhoudskosten te hoog opliepen. Uit veiligheidsoverwegingen is het lokaal bestuur genoodzaakt om de grot te vervangen. Uit respect wil het lokaal bestuur de schenking niet verloren laten gaan. Graag geeft het een hedendaagse, duurzame en kunstzinnige invulling aan de Lourdesgrot. Het achterliggende verhaal, het groene karakter en de mogelijkheid om er tot rust en bezinning te komen en elkaar te ontmoeten moeten daarbij bewaard blijven.

Geldprijs

Het lokaal bestuur heeft hiervoor een (ontwerp)wedstrijd uitgeschreven waaraan een geldprijs is verbonden voor de eerste vijf laureaten, voor het uitwerken van hun ontwerp. In eerste instantie zal rekening gehouden worden met het kunst-esthetische aspect en de link met het religieuze thema en originaliteit. Maar ook de integratie in de groene omgeving en de keuze van materialen zal meegenomen worden in de beoordeling van de ontwerpen. De winnende ontwerper ontvangt een geldprijs van €20.000,- voor het creëren, vervaardigen en plaatsen van het werk.

Ben jij kunstzinnig aangelegd?

Ben je kunstzinnig aangelegd en heb je zin om een hedendaagse invulling te geven aan de grot van Gooreind? Twijfel niet om je kandidatuur te stellen! Op advies van een deskundige jury gaan wij samen met jou graag in overleg om van deze rustige groene site een fijne ontmoetingsplek te maken voor de toekomst. Neem voor meer inlichtingen contact op met de cultuurdienst op 03 690 46 26 of via cultuur@wuustwezel.be.

Bron en foto: Lokaal bestuur Wuustwezel

Facebook114
Twitter
Follow Me
Tweet