Laatste nieuws:
Meditatie - Mediteren - Kajetan Sumila - yAX2rKyT2BQ unsplash

Zo gaat mediteren je wel lukken!

We leven vandaag de dag in een drukke wereld. We worden constant geprikkeld door externe factoren. Denk bijvoorbeeld aan de stress die we krijgen op kantoor of op school. Als we eenmaal thuis zijn, kunnen we vaak niet ontspannen omdat we nog moeten koken. Voordat we naar bed gaan, zetten we nog even een actiefilm op – nog meer prikkels – en vallen we in slaap. We hebben dus niet echt kunnen ontspannen…
Meditatie kan een oplossing zijn. In dit artikel geven we enkele tips, zodat je volgende meditatiesessie soepeltjes verloopt.

Kies de juiste audio

De geluiden of het gebrek hieraan, is erg belangrijk bij mediatie. Sommige mensen vinden het prettig om in stilte te zitten, terwijl anderen behoefte hebben aan een stem die hen begeleidt. Wil je geen begeleiding, maar wil je ook niet in complete stilte zitten? Dan raden we aan om natuurgeluiden op te zetten. Denk bijvoorbeeld aan regen- of zeegeluiden. Heb je een tuin? Ga dan hier zitten en neem de geluiden van de tuinfontein en de vogels in je op.

Maak gebruik van je neus

Wist je dat bepaalde geuren zorgen voor ontspanning en focus? Het is dus een goed idee om etherische oliën te gebruiken tijdens het mediteren. Ga voor natuurlijke geuren zoals lavendel, eucalyptus, sinaasappel of sandalwood. De geuren zorgen ervoor dat je tot rust komt. Je kunt ervoor kiezen om de olie op je huid te smeren, maar je kunt ook een diffuser aanschaffen. Deze verspreidt de lekker ruikende oliën door de gehele ruimte.

Elimineer afleiding

Mediteren lukt alleen succesvol op het moment dat je niet wordt afgeleid door prikkels van buitenaf. Ga dus niet mediteren wanneer je kind aan het spelen is met zijn of haar luidruchtige brandweerautootje of wanneer de televisie aanstaat. Elimineer de afleiding zoveel mogelijk. Ga dus pas mediteren als je kind in bed ligt, de tv uitstaat, de afwas is gedaan en wanneer het knipperende peertje in de sierlijke kroonluchter in de gang vervangen is.

De perfecte plek

Probeer een plek uit te kiezen waar je totaal tot rust komt. Zo kun je mediteren in je tuin of in het bos, maar ook op je bed of op de bank! Wat voor jou de perfecte meditatie locatie is, is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je op de gekozen plek goed kunt zitten of liggen, zodat je helemaal ontspant.

Meditatie is voor veel mensen erg lastig in het begin, maar wanneer je het eenmaal een paar keer geprobeerd hebt, snap je waarom zoveel mensen meditatie aanraden! Het is heerlijk om na een lange werkdag wat tijd voor jezelf te nemen.