Laatste nieuws:
BTW-nummer aanvragen eenmanszaak

BTW-nummer aanvragen voor je eenmanszaak

BTW-nummer aanvragen voor je eenmanszaak

Zodra je besluit om als ondernemer een eenmanszaak te starten en onderworpen bent aan BTW-verplichtingen, is het verkrijgen van een BTW-nummer een noodzaak. De specifieke procedures en benodigde stappen hiervoor kunnen complex lijken, maar het sociaal verzekeringsfonds Avixi staat klaar om je door dit proces te loodsen.

De Eerste Stap in Ondernemen

Bij de oprichting van je bedrijf is een cruciale eerste overweging de keuze van je bedrijfsstructuur. Overweeg je een eenmanszaak of verschillende vormen van vennootschappen, zoals een besloten vennootschap, naamloze vennootschap, coöperatieve vennootschap, maatschap, vennootschap onder firma, of commanditaire vennootschap?

Selectie van de Juiste Bedrijfsvorm

De beslissing over de optimale bedrijfsvorm voor jouw onderneming is van aanzienlijk belang. Indien je onzeker bent en deskundig advies wilt inwinnen, aarzel dan niet om Avixi’s sociaal verzekeringsfonds in te schakelen. Ook een boekhouder kan waardevolle begeleiding bieden bij het nemen van deze belangrijke beslissing.

Eenmanszaak: Een Populaire Keuze

De procedure om een eenmanszaak op te richten is over het algemeen vrij eenvoudig en kosteneffectief, wat het een aantrekkelijke optie maakt voor startende ondernemers. Zodra je hebt besloten om een eenmanszaak te starten, hoef je alleen nog maar een zakelijke bankrekening te openen. Avixi en hun ondernemingsloket zorgen voor alle verdere stappen!

De Rol van een Ondernemingsloket

Het ondernemingsloket faciliteert de registratie van je eenmanszaak in de Kruispuntbank der Ondernemingen (KBO), helpt bij het verkrijgen van je ondernemingsnummer, activeert je BTW-nummer, ondersteunt bij het aanvragen van vergunningen, en zorgt ook voor je registratie bij het sociaal verzekeringsfonds.

Zelfstandig in Hoofd- of Bijberoep

Het avontuur van het zelfstandig ondernemerschap is opwindend. De vraag is of je je activiteiten in hoofd- of bijberoep gaat ontplooien. Dit hangt af van of je zelfstandige activiteiten je enige bezigheid zijn, of dat je daarnaast ook parttime werkt. Afhankelijk van je situatie kies je voor hoofd- of bijberoep.

Het Belang van een BTW-nummer aanvragen

Een BTW-nummer is essentieel om BTW te innen van klanten en om deze als zelfstandige te kunnen terugvorderen. De aanvraag wordt afgehandeld door je ondernemingsloket. Zij verzorgen de registratie bij de KBO (wat inhoudt dat ze je ondernemingsnummer aanvragen) en activeren daarna je BTW-nummer voor je eenmanszaak, waardoor jij je hier geen zorgen over hoeft te maken!

Proces van BTW-nummer Activering

Een onderneming beschikt alleen over een geldig BTW-nummer als het ondernemingsnummer is geactiveerd bij de BTW-administratie. Dit geldt zelfs voor kleine ondernemingen die niet BTW-plichtig zijn; ook zij moeten hun BTW-nummer activeren. Meer informatie over de vrijstellingsregeling vind je hieronder.

Vrijstelling van BTW

Er zijn bepaalde beroepen en sociaal georiënteerde activiteiten die zijn vrijgesteld van BTW. Een volledige lijst is beschikbaar op Fisconet. Als je jaarlijkse omzet minder dan 25.000 euro bedraagt en je wordt beschouwd als een kleine onderneming, kun je opteren voor een BTW-vrijstelling.

Navigeren door BTW-regelingen

Jouw specifieke situatie bepaalt onder welk BTW-regime je valt: de vrijstellingsregeling, het forfaitaire stelsel, maandelijkse aangiftes, of kwartaalaangiftes. Raadpleeg Avixi of je accountant voor meer details. Als deskundigen kunnen zij je adviseren over welk BTW-regime het meest geschikt is voor jouw bedrijf.

Bedrijfsbeheer en Vakbekwaamheid

Of je nu een eenmanszaak of een vennootschap start, in Vlaanderen is het bewijs van basiskennis bedrijfsbeheer niet langer een vereiste, terwijl dit in Brussel en Wallonië nog steeds het geval is. Je fysieke adres (voor een eenmanszaak) of je officiële bedrijfsadres (voor een vennootschap) bepaalt in welk gewest je bedrijf geregistreerd is.

Benodigde Vergunningen

Afhankelijk van je beroep of de activiteiten die je als zelfstandige onderneemt, kunnen er specifieke vergunningen vereist zijn, zoals een milieuvergunning, leurkaart, voedselveiligheidsvergunning (FAVV), SABAM, foorkaart, beroepskaart, of vergunningen voor tabak, alcohol, of brandstoffen. Je ondernemingsloket kan assistentie verlenen bij het verkrijgen van deze vergunningen.

Ontzorging van A tot Z

Ben je klaar om zo snel mogelijk te starten met je onderneming, maar zie je op tegen de administratie en formaliteiten? Vertrouw deze taken toe aan een ervaren partner zoals Avixi. Wij zijn gespecialiseerd in het aanvragen van BTW-nummers voor eenmanszaken, het regelen van vergunningen, en meer. Wij zorgen voor alles, van begin tot eind!

Begin je Onderneming Online!