Laatste nieuws:
Hangmat vakantie - Wendy Nederpel - Essen - (c) Noordernieuws.be 2019 - HDB_7652u75

De bijzondere hobby van… Wendy Nederpel!

Wendy Nederpel (49) is dol op alles wat met outdoor te maken heeft. Bezig zijn in de buitenlucht op allerlei manieren. Al eerder vertelde ze over haar diverse vervoermiddelen, maar ze heeft nog meer interessante hobby’s, zoals hangmatweekenden.

Hangmatten op festivals

“Zo’n 13 jaar geleden ging ik vaak naar muziekfestivals en in die tijd was het ‘in’ dat daar door de organisatie stellages werd gebouwd, waar hangmatten in werden gehangen”, Vertelt Wendy. “Daar konden de bezoekers dan in uitrusten en hoefden ze geen stoeltjes mee te nemen. Toen ik dat zag dacht ik: Dat is gaaf! Ik wilde het meteen uitproberen. Het was zalig en geweldig om vanuit die positie naar de mensen te kijken. Ik kocht direct mijn eigen hangmat en op festivals hing ik die dan op aan bomen, niet aan zo’n stellage.”

097 Hangmatvakanties - Wendy Nederpel - Essen - Noordernieuws.be 2019

Hangmat tussen 2 deurposten

“Ik was niet de enige die dat deed, vooral op reggaefeesten zag je dat veel. Daar kon je ze ook kopen en daar heb ik mijn tweede hangmat gekocht, in reggaekleuren. De eerste was namelijk te klein en je werd wakker met een koude rug. De tweede was veel breder en van parachutestof gemaakt, dat droogde sneller. Bovendien was hij veel lichter in gewicht. Ik vond het zo lekker liggen, dat ik thuis schommelhaken tussen 2 deurposten heb bevestigd en daar de hangmat aan heb opgehangen. Buiten kon niet, want ik woonde erg klein en had er buiten geen plek voor.”

Hangmatkamperen

“Daar sliep ik regelmatig in en nam hem ook mee naar park en bos als ik ging varen met mijn kano. Ideaal om in uit te rusten halverwege de tocht. Ging ik kamperen, dan sliep ik in mijn tent en gebruikte de hangmat om in te chillen. Op een dag ontmoette ik een echte hangmatkampeerder. Die had geen tent, alleen een hangmat met tarp (dekzeiltje dat je gebruikt als afdakje). Zijn slaapmatje lag in de hangmat, als isolatie om geen koude rug te krijgen.”

092 Hangmatkamperen - Wendy Nederpel

Slapen in je eigen tuin
“Dat vond ik geweldig om te zien, maar twijfelde toch of het iets voor mij was. Zonder tent heb je geen privacy en geen bescherming. Dacht ik. Maar ik heb toen toch een echte kampeerhangmat gekocht en die eerst gebruikt in combinatie met mijn tentje.
Ik verhuisde en had ineens een tuin, waar ik buiten heb geslapen zonder tarp. ’s Morgens werd ik wakker, omdat er van alles op me viel. Bleek dat erin de bomen boven mij een paar eekhoorntjes aan het ontbijten waren en die lieten stukjes dennenappel op me vallen.”

“In de bomen boven mij waren een paar eekhoorntjes aan het ontbijten en lieten stukjes dennenappel op me vallen…”

Kampeerhangmat - Wendy Nederpel

Drinkplaats voor herten

“Ik begon genoeg te krijgen van campings en begon met wildkamperen. De nacht is vol geluiden van allerlei dieren, dat maakte het slapen wel onrustig maar wel gaaf. In de Ardennen hing ik mijn hangmat op bij drinkplaatsen voor herten, die daar ook daadwerkelijk kwamen. Ik heb dat 2 jaar gedaan, maar zat toch nog met veel vragen. Zoals: hoe bescherm je je tegen muggen, hoe kan je je hangmat ophangen zonder bomen te beschadigen, waar laat je je bagage, etc, …”

Bushcraft

“Op een paar Engelstalige forums vond ik wel wat antwoorden, maar kwam er ook achter dat er hangmatkampeerweekenden werden georganiseerd. Helaas alleen in Amerika en in Canada en niet in Europa. Die wilde ik toen zelf gaan organiseren in mijn tuin. Ik plaatste een advertentie op een Belgisch forum voor hikers, maar daar kwam geen respons op. Toen ben ik op Nederlandse sites gaan zoeken en ontdekte bushcraft en op dat forum was een apart onderdeel voor hangmatten.”

Bushcraft - Hangmatkampeerweekend - Wendy Nederpel

Kampvuurkok

“Op die site heb ik dezelfde advertentie geplaatst en binnen 2 uur had ik al 12 aanmeldingen! Maar daar was mijn tuin niet groot genoeg voor. Ik vertelde het aan een vriend die op een zorgboerderij werkte waar een stuk bos bij zat. Hij vertelde het weer tegen zijn baas, die meteen enthousiast was. We mochten daar kamperen met maximaal 30 personen. Op die advertentie had ook iemand gereageerd die zich de ‘Kampvuurkok’ noemde en die al langer in hangmatten sliep. Hij wilde ook graag meedoen en voor ons komen koken. Groente mochten we van de zorgboerderij gebruiken, dus dat was prachtig.”

Workshop hangmatkamperen

“Bij de aanmeldingen waren ook een paar mensen die workshops wilden geven over hangmatkamperen. Uiteindelijk hebben de kok, die vriend en ik samen dat eerste weekend georganiseerd waar 25 mensen op afkwamen. Het was een fantastisch weekend onder gelijkgestemden, die allemaal geïnteresseerd waren in het outdoorgebeuren. Dat weekend was in februari en de eerste nacht was warm voor de tijd van het jaar, de tweede nacht was echt koud.”

Workshop - Hangmatvakanties - Wendy Nederpel - Noordernieuws.be

Kookworkshop midden in het bos

“Er werd gevraagd of ik dit vaker kon doen en de keer daarna werd het bij de Kampvuurkok georganiseerd. Die was scout en door hem konden we terecht op het scoutingterrein, waar je een vuur mocht stoken. We hebben toen een kookworkshop georganiseerd en de tweede avond hebben we met z’n allen gekookt. De groep was 20 man groot en het eten was ongeëvenaard en dat midden in het bos!”

118 Hangmatvakanties - Wendy Nederpel - Essen - (c) Noordernieuws.be 2019 - HDB_7654

Hangmatspeeltuin

“Ik had op die weekenden altijd een paar vaste dingen die ik neerzette. Zoals een hangmatspeeltuin voor de kinderen, met allemaal kleine hangmatjes die ze als schommel gebruikten. Een buitenbib met een serie outdoorboeken en een hangstoel erbij. Er werden steeds meer workshops gegeven, over, onder andere, mesveiligheid, vuur maken, eigen ophangsystemen maken, … Ik deed dan altijd een rondje langs alle hangmatten, waar iedereen uitleg kon geven over zijn eigen set-up.”

Hangmatspeeltuin - Wendy Nederpel - Noordernieuws.be

Hangmatties

“Na de tweede keer dat ik zo’n weekend organiseerde vroegen vrienden waarom ik geen hangmat facebookpagina oprichtte. Een goed idee en dat heb ik dan ook gedaan: Hangmat Slapers en daar komen heel wat geïnteresseerden op af. Die groep is in een paar jaar tijd heel erg gegroeid. Niet alleen om kennis te delen, maar ook om oproepen te plaatsen om naar hangmatweekenden te gaan. Ze noemen elkaar ‘hangmatties’.”

Hangmatties - Wendy Nederpel - (c) Noordernieuws.be - HDB_7647

Heerlijk buiten in plaats van achter de computer

“De groep heb ik 2 jaar geleid en heb nog 2 jaar weekenden georganiseerd. Sindsdien organiseer ik alleen nog weekenden voor mensen met kinderen. Zodat de kinderen buiten komen in plaats van dat ze binnen achter de computer zitten en ze vinden het super! Dat doe ik nu 2 jaar en het is echt geweldig. Sowieso gaat mijn hart altijd uit naar kinderen en het is fantastisch om ze tijdens zo’n weekend op te zien fleuren.”

098 Hangmatvakanties - Wendy Nederpel - Essen - Noordernieuws.be 2019 - 12931066_1154478994570788_6304742905647754695_n

Binnen in de hangmat

“Ik ging nog steeds kamperen en merkte dat ik steeds lekkerder sliep in mijn hangmat en wilde eigenlijk niet meer in mijn bed slapen. Ik sliep ook steeds vaker in de tuin, maar soms was het echt slecht weer of heel erg koud. Voor mijn slaapkamer staan 2 bomen, precies voor de ramen en daar past binnen precies een hangmat tussen. Dus die heb ik ook zo opgehangen en kon binnen in mijn hangmat slapen. Uiteindelijk heb ik genoeg kennis opgedaan en degelijk materiaal verzameld, om ook in de winter buiten te gaan slapen. Dat heb ik bijna een heel jaar lang elke nacht gedaan. Tegenwoordig wissel ik het af met binnen.”

Hangmat binnen - Wendy Nederpel - (c) Noordernieuws.be 2019 - HDB_7643

Hangtuin

“Omdat ik zoveel vrienden heb die een hangmat hebben, komen die ook regelmatig bij mij in de tuin ‘hangen’. Mensen die het eigenlijk ook willen maar het nog eng vinden, kunnen het hier eerst uittesten. Voor de kinderen heb ik standaard een ‘hangmattoren’. De hangmatwereld is de laatste jaren enorm gegroeid. Je ziet vaak van die hangmatten in tuincentra en dat soort zaken, waarbij je de hangmat tussen 2 stokken ophangt. Dat is de slechtste uitvinding ooit. Ze liggen vreselijk en je valt er heel gemakkelijk uit. Ga je erin zitten, dan val je achterover.”

Hangmat - Wendy Nederpel - Noordernieuws.be

Hangmat in plaats van tent

“Steeds meer mensen verkiezen een hangmat in plaats van een tent. Het ligt lekkerder, je hebt een complete natuurervaring en je beschadigt de natuur veel minder. In de winter heb je het makkelijker warm dan in een tent en mensen met een blessure of lichamelijke aandoening, die niet meer op een bedje op de grond kunnen slapen, kunnen nu weer kamperen!”

Hangmat in plaats van tent - Wendy Nederpel - (c) Noordernieuws.be 2019 - HDB_7636

Niet bang van beestjes

“Nog steeds krijg ik grappige opmerkingen als ik ergens mijn hangmat ophang. Mensen geloven dan niet dat ik er de nacht in door zal brengen, omdat ze denken dat je er nat en koud in zal worden. Ze vinden het ook raar dat ik niet bang ben van beestjes.”

LW

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Facebook193
Twitter
Follow Me
Tweet