Laatste nieuws:
De bijzondere hobby van Wendy Nederpel - Lopifit - Noordernieuws 2019

De bijzondere hobby van… Wendy Nederpel!

Als kind was Wendy Nederpel (49) al erg sportief en deed vooral watersport en (rol)schaatsen. Met haar 19de veranderde dat, ze kreeg een heel ander leven met andere interesses en had er geen tijd meer voor.

Opblaasbare kajak

“Als puber ben ik tijdens een vakantie gaan kajakken en dat heb ik daarna heel veel gedaan”, vertelt Wendy. “Toen ik wat ouder werd, kwam het er niet meer van. Ik had namelijk geen opslag en geen vervoer. Tot ik er achter kwam dat er ook opblaasbare kajaks bestaan. Met mijn zoon was ik op bezoek bij vrienden, die in een camper rondtrokken in Marokko. Die hadden zo’n opblaasbare kajak aan boord, met ruimte voor vier personen. Die kajak voldoet aan alle eisen, geen kinderspeelgoed dus.”

Biesbos en Belgische Ardennen
“Ik heb er een gekocht met voetpomp en opvouwbaar transport en ben de wateren van Nederland en België gaan verkennen. De kajak was groot genoeg om ook een tentje mee te nemen en zo kon ik overal kamperen. Met kajakken ben ik begonnen in de Haagse grachten en ging verder richting de Biesbos en de Ardennen. Het was geweldig en ik vroeg me af waarom ik dat niet eerder had gedaan. De ene tocht na de andere maakte ik, maar toen werd het winter en vroor alles dicht. Toch wilde ik blijven sporten in de natuur.”
 

“Ik bouwde mijn eigen prikslee, maar toen die af was ging het dooien…”

Prikslee

“Op internet kwam ik de Oud Hollandse prikslee tegen, maar die zijn niet zomaar te koop. Wel een ouderwetse houten, handgemaakte slee, die ik zelf ombouwde tot prikslee. Ik ben erg handig en vond het wel een leuke uitdaging. Ik heb er een rugleuning op gezet, voetsteunen, remmen en een vlag. Na nog een paar sportieve wandelstokken gekocht te hebben kon ik sleeën. Dacht ik. Maar toen ging het dooien en kwam er niks meer van…”

Prikslee op wielen

“Op internet vond ik een foto van een meneer op een prikslee met skeelerwielen en weer dacht ik: dat kan ik ook! Via een winkel in Breda kocht ik skeelerwielen zonder schoen en eindelijk kon ik de straat op met mijn prikslee. Met skeelerwielen als onderstel ben je afhankelijk van gladde fietspaden en ik wilde liefst niet in de buurt van auto’s komen. Zo heb ik heel wat natuurgebieden bezocht. Helaas kreeg ik steeds meer pijn bij het zitten en werd de prikslee een probleem. Maar het bewegen in de natuur bleef me trekken.”

Van skike naar handbike

“Ik ontdekte ‘skiken’, een soort langlaufen op wielen. Maar dat bleek niet helemaal mijn ding. Ik wilde een sportmiddel waarmee ik dichtbij huis het bos in kon. Door mijn werk kende ik de ‘handbike’ en ben drie proeflessen gaan volgen, dat was erg leuk. In een wedstrijd won ik een aantal testdagen op een e-handbike, dat was fantastisch! Voor mij was een gewone handbike prima en na twee jaar vond ik een betaalbaar exemplaar. Daarmee heb ik drie keer in de week in de Wildertse Duintjes getraind, dat was écht mijn sport.”

Kamperen

“Ik was benieuwd of ik er ook mee kon gaan kamperen. Van het kanoën had ik nog een waterdichte zak van dertig liter, die kon op de achteras van de bike, en een rugzak op de rugleuning. Ondertussen kampeerde ik ook niet meer met een tentje, maar met een hangmat onder een zeiltje. Eenmaal in het verkeer voelde ik me met de handbike niet veilig zo dicht bij de grond, dus hield ik die om te sporten.”

Lopifit

“In 2016 ben ik met behulp van die handbike 25 kilo afgevallen, het was echt mijn grote hulpmiddel. Het bewegen buiten vond ik zo fijn, dat ik zelfs niet meer met de scooter naar werk wilde. Maar ook het zitten op de scooter gaf ondertussen problemen. Op internet zag ik een loopfiets die ik wel eens uit wilde testen. Tijdens een vakantie op Ameland vond ik bij een fietsverhuurder een e-loopfiets, de Lopifit. Ik heb er eentje gehuurd en wist binnen het kwartier: dit is het helemaal. Hier zou ik goed mee van A naar B komen, zonder klachten.”

Slow motion hardlopen: de Elliptigo

“Ik ben gaan sparen en heb de Lopifit gekocht waarmee ik nu altijd naar het werk ga en plezierritjes mee in de natuur maak. Het is heel leuk om wandelingetjes te maken, met de wind in je haren terwijl je 25 kilometer per uur gaat. Je haalt de gewone fietser in met gewoon wandelen. En de verbijsterde blikken van de mensen blijven ook leuk, net als de reacties. Op zoek naar een vergelijkbaar iets om mee te kunnen rennen kwam ik de ElliptiGO tegen en heb er eentje een week gehuurd. Maar dat was niet mijn ding. Het is meer slow motion hardlopen en dat is gewoon geen fijn gevoel.”

Swingtrike

“De sporttrike leek me leuk en een heel andere manier van bewegen. Ondertussen heb ik er eentje en ik wissel die af met mijn handbike en prikslee. Om in de winter goed naar mijn werk te komen, wilde ik graag een e-swingtrike. Dat is veiliger als het glad is en als er sneeuw ligt. Daarmee kun je gewoon rijden, maar ook, mits je op een rustige weg zit, mee slalommen. Dus dezelfde beweging als wanneer je aan het skiën bent, wat het weer extra leuk maakt. Dat is echt een heel leuke manier van voortbewegen. Er is ook een trike ski, daar wil ik binnenkort les in nemen. Om te kijken of ik daarmee op wintersport zou kunnen gaan.”

Met open mond nakijken

“Ik was een keer met de loopfiets op pad toen er een scooter achter me bleef rijden en waarvan de bijrijder me filmde. Ook kinderen die je met open mond nakijken blijft grappig om te zien. Tot zover ben ik nog maar één lopifit ‘collega’ tegengekomen. Daar heb ik een poos mee gesproken, terwijl de mannen de beide modellen vergeleken.”

LW

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Facebook31
Twitter
Follow Me
Tweet