Laatste nieuws:
Wendy Nederpel - Hobby Boomklimmen - Noordernieuws.be - image016u60

De bijzondere hobby van… Wendy Nederpel!

Wendy Nederpel (49) is geen onbekende in onze serie ‘De bijzondere hobby van…’ Ook nu weet ze te vertellen over een heel bijzondere bezigheid: boomklimmen!

Speed climb

“Vijf jaar geleden was ik op een bushcraft in De Kluis in Sint-Joris-Weert”, vertelt Wendy. “Daar volgde ik een workshop voor het overleven in de natuur. Dit vanwege de hangmatweekenden die ik organiseerde en daarnaast wilde ik kijken wat anderen organiseerden. Tussen alle activiteiten was er een zogeheten ‘speed climb’ in een boom. Een lang touw hing in een boom met bovenaan een bel. Naast de boom stond iemand met een stopwatch om vast te leggen wie het het snelste boven was. Dat intrigeerde me wel, al heb ik dat zelf toen niet gedaan.”

Wendy Nederpel - Hobby Boomklimmen

Veiligheidsmiddelen

“Ik stond er met mijn kanomaatje naar te kijken en ik was helemaal enthousiast. Hij niet, want hij is boomverzorger en dan leer je om met veiligheidsmiddelen de boom in te gaan. Hij vond dat je zoiets niet op snelheid moest doen, zonder die maatregelen en vond het raar dat dit zomaar kon. Ik wilde het wel proberen, maar op de officiële manier, dus wel met die veiligheidsmaatregelen. Hij zei ‘dat lukt jou nooit met jouw gezondheid’. Ik vond het in ieder geval ook heel leuk voor kinderen op de hangmatweekenden. Ik nodigde een vriend uit met de nodige kennis die ook de juiste materialen had.”

Wendy Nederpel - Hobby Boomklimmen

Klimhal

“Die vriend kwam toen bij elk hangmatweekend een boomklimsessie voor kinderen organiseren. Die vonden dat geweldig en konden er geen genoeg van krijgen. Op een dag zei mijn zoon: ‘Mam, ik wil een nieuwe hobby, ik verveel me in mijn vrije tijd.’ Hij herinnerde zich de kinderfeestjes in een klimhal en heeft toen een proefles in de klimhal in Roosendaal gevolgd. Hij was helemaal enthousiast, maak ook teleurgesteld. Want dat mag je niet alleen doen. Je hebt namelijk een maatje nodig die jou ‘zekert’ door het touw vast te houden. Hij had geen idee wie hij daarvoor moest vragen en ik zag het niet zitten.”

Wendy Nederpel - Hobby Boomklimmen - image008

Klimbos
“Een week later vroeg hij me mee te gaan naar een klimbos in Bergen Op Zoom. Hij zei: ‘Geeft het een kans en kijk hoe ver je durft te gaan.’ Het was heel leuk en tot mijn eigen verbazing was ik er ook heel goed in. Ik klom heel hoog, al klom mijn zoon nog hoger. Het was geweldig en je hebt op die manier een heel andere natuurbeleving. In die route was ook een klimwand die ik heb gedaan. Dat ging me zo gemakkelijk af, dat ik dat met mijn zoon toch naar een klimwand wilde om te kijken of ik zijn ‘zekeraar’ kon worden. Dat hebben we een paar maanden gedaan tot mijn zoon op zijn werk geblesseerd raakte. Bij mij bleef het kriebelen en ik ben een basiscursus gaan volgen. Want bij vrijwel geen enkele klimhal mag je zonder basiscursus de wand op. Ik hoopte op die manier een klimmaatje te vinden, wat ook gelukt is.”

“Boomklimmen geeft een heel andere natuurbeleving”

113 Wendy Nederpel - Hobby Boomklimmen - Noordernieuws.be - image014

Boomklimmen voor recreanten

“Na die cursus wilden de anderen meteen de bergen in, maar ik wilde juist bomen gaan beklimmen. Om naast het wandklimmen af en toe de natuur in te kunnen. Volgens de trainer kon dat niet, maar ik had ondertussen al een boomklimles gehad van een kennis. Ik ben toen op internet gaan zoeken en vond een organisatie die tot zover alle opleidingen van boomverzorgers had gegeven. Van geocachers kwam de vraag om boomklimmen voor recreanten te verzorgen en daar werden instructeurs voor opgeleid. Een van hen begon zijn eigen bedrijfje in Delft, ‘Boombaard Boomklimmen’. Hij organiseert elke maand een boomklimdag en zoekt dan naar een of meerdere geschikte bomen, vanzelfsprekend met toestemming van de eigenaars.”

Boomklimmen - Klimparcours voor kinderen - Noordernieuws.be

Belgische Boomklim Kampioenschappen

“Hij hangt diverse klimsystemen op. Iedereen kan voor een vast bedrag onder deskundige begeleiding zogezegd ‘de boom in’ en van de beleving en het uitzicht genieten. Sindsdien doe ik dat zeer regelmatig. Ik heb hem ook al geholpen bij boomklimsessies met kinderen. Ondertussen kwam ik erachter dat er Belgische Boomklim Kampioenschappen waren, waar ik als toeschouwer naar toe ben gegaan. Het was een geweldige ervaring om daarbij te zijn. Snelheid, behendigheid, reddingstechnieken, takkenwerpen op een doel beneden en werplijnen rond de juiste tak gooien. En dat alles op grote hoogte.”

111 Wendy Nederpel - Hobby Boomklimmen - Noordernieuws.be - image012

Geen beschadiging van de bomen

“Boomklimmen is heel gezond en je zit midden in de natuur. Vanzelfsprekend zorg je ervoor dat je de bomen op geen enkele manier beschadigt! Het geeft me positieve energie en maakt mijn hoofd leeg. Het zorgt voor een natuurlijke boost, waar ik dagen later nog happy van ben. Samen met mijn klimmaatje hebben we een klimparcours voor kinderen gemaakt, om onze passie voor klimmen te kunnen delen.”

109 Wendy Nederpel - Hobby Boomklimmen - Noordernieuws.be - image010

“Laatst was mijn klimmaatje jarig. Ik heb zijn cadeautjes door de instructeur van tevoren op twintig meter hoogte in de boom op laten hangen. Hij moest er dus wat voor over hebben om ze te krijgen!”

NN

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Facebook91
Twitter
Follow Me
Tweet