Laatste nieuws:
Kim Van Ginneken - Stoffen & Mercerie - Kleding op maat - Essen

Trots op haar beroep. Kim Van Ginneken vertelt!

Essen is een naaiatelier rijker en Kim Van Ginneken (37) is de trotse eigenaresse van dit veelzijdige bedrijfje. Kim was nog heel jong toen ze met de oude overhemden van haar vader aan de slag ging en er kleding van maakte.

Gefascineerd door mode

“Al vroeg was ik gefascineerd door mode”, vertelt Kim. “Van de oude overhemden van mijn vader probeerde ik kleding te maken, die ik op de t.v. zag. Want ik droomde ervan om mooie en sexy kleding te ontwerpen. Van die hemden maakte ik kokerrokken, topjes, … maar ook kussentjes. Ik had geen naaimachine, dus alles werd met de hand gedaan. Het was allemaal niet perfect afgewerkt, maar dat kon ik toen ook nog niet. Je moet er ook geduld voor op kunnen brengen en op die leeftijd kon ik dat nog niet.”

De droom bleef

“Het heeft een poos stilgelegen, maar de interesse en de droom om zelf dingen te maken bleef en ik ging door met me er in te verdiepen. Toen ik 21 was kocht ik mijn eerste naaimachine en las ik veel modemagazines om zo dingen te leren. Maar de termen waren me onbekend. Wat was een beleg, een splitrand of figuurnade? Geen idee en ik kon het ook aan niemand vragen, omdat ik geen mensen kende die ook kleding maakten. Ik kocht ook regelmatig stoffen, dan had ik een idee wat ik ermee wilde, maar door gebrek aan kennis lukte me dat gewoon niet goed.”

Kim Van Ginneken - Stoffen & Mercerie - Dameskleding op maat - Essen

Voltijdse dagopleiding

“Ik ben erg perfectionistisch en herkende mijn fouten wel, maar zag geen kans ze te verbeteren. Maar ik wilde er toch echt mijn beroep van maken, daarom besloot ik een opleiding te gaan volgen. Het was een voltijdse dagopleiding van twee jaar in Antwerpen. Daar kregen we vakken als patroontekenen, vakterminologie, geschiedenis van de mode, afbindtechnieken, stoffen verven, … We leerden dameskleding te maken en gebruikten elkaar als paspop, zo leerde je echt op iemand tekenen. Ik maakte veel kleding voor anderen en natuurlijk mijn zoontje Milan. Elk studiejaar werd afgesloten met een modeshow. Maar mijn wens bleef om een eigen zaak te openen met dameskleding op maat.”

Kim Van Ginneken - Stoffen & Mercerie - Kleding op maat - Essen

Uitgestelde opening door corona

“Op de Stationsstraat kwam een oud herenhuis vrij, dat vroeger al eens een winkel was geweest en er ook al perfect voor ingericht was. Ik was er meteen verliefd op en wilde daar mijn eigen zaak vestigen. Nadat ik diverse aanpassingen had gedaan, zou de zaak op woensdag 1 april geopend worden, maar corona stak daar een stokje voor. Na een paar weken veranderden de maatregelen weer en omdat ik ook stoffen verkoop, mocht ik op 4 mei mijn zaak onder strikte voorwaarden openen. De stoffen in mijn winkel zijn niet speciaal voor eigen gebruik, maar juist voor verkoop.”

Kim Van Ginneken - Stoffen & Mercerie - Kleding op maat - Essen

Alle materialen ecologisch verantwoord

“De stoffen en het naaigerei dat ik verkoop is allemaal ecologische verantwoord en van eerste kwaliteit, zodat we op dat vlak ons steentje kunnen bijdragen. Een van de stoffen bijvoorbeeld, fleece, is gemaakt van gerecycleerd plastic, dat betekent dus minder plastic afval.”

Kim Van Ginneken - Stoffen & Mercerie - Kleding op maat - Essen

Maatkleding

“Ik maak ook dameskleding op maat, compleet aangepast aan de wensen van mijn klanten. Ze kunnen de stoffen hier kopen, maar ook zelf meebrengen. Precies wat ze zelf willen. Daarnaast maak ik ook t-shirts, sokken en mondmaskers met typisch Essense uitdrukkingen.”

Kim Van Ginneken - Stoffen & Mercerie - Kleding op maat - Essen - Mondmaskers

Workshops

“Een ander idee dat ik heb uitgewerkt is het geven van workshops. Op dit moment mag je alleen workshops aan kinderen jonger dan twaalf jaar geven en daar heb ik er nu een aantal van georganiseerd. Ik wil kinderen stimuleren en enthousiast maken door mijn kennis over te dragen. Zodra de maatregelen versoepeld worden, zal ik ook workshops voor volwassenen gaan organiseren. De datums daarvoor zal ik op mijn website en facebook vermelden.”

Trots op mijn beroep

“Ik ben trots op mijn beroep, omdat ik mijn wens voor mezelf te beginnen door heb kunnen zetten. Dat ik de moed heb gehad, die me vroeger ontbrak. Ik ben trots op mijn prestaties als ik iets heb afgewerkt dat tot in detail perfect is. Ik ben trots als mijn klanten tevreden zijn, want dat is ook een bevestiging voor me!”

Atelier Kim Van Ginneken
Stationsstraat 231
2910 Essen
0498 42 19 88

Website : www.atelierkimvanginneken.be.
Kim op Facebook en op Instagram.

NN

Facebook593
Twitter
Follow Me
Tweet