Laatste nieuws:
De historie van carnaval in Essen de Prins(es)

De historie van carnaval in Essen: de Prins(es)

Een van de functies die ook onlosmakelijk met carnaval verbonden is, is de Prins en sinds afgelopen jaar is het zelfs een Prinses. Als Prins(es) ben je het gezicht van carnaval en je gaat met Dofkapel langs ziekenhuizen en woonzorgcentra.

Elf Prinsen

Tot zover zijn er elf Prinsen geweest en Suzy Kerstens is de eerste Prinses. Haar voorgangers waren Richard Tax (1964-1969 en1983-1984), Jan Dekkers (1969-1972 en 1976-1982)), Raf Verpalen (1972-1973), Cyriel Van Oers (1973-1976), Louis Oerlemans (1982-1987), Marc Dam (1987-1990), Jef Herrijgers (1991-1993), Dirk Lambrechts (1993-2005), Marc Claessens (2005-2009), Patrick Rossen (2009-2014), Ronny Van Gastel (2014-2019).

De eerste Prinses

“Tot zover zijn het dus altijd mannen geweest”, lacht Suzy. “Misschien was dit traditie en ik vermoed dat er zich nooit een vrouw voor heeft aangemeld. De functies zijn vanzelfsprekend hetzelfde. Als Prinses speech je en je hoort bij alle wijken. Je vertegenwoordigt Essen bij alle verbroederingen en jubilea met buurgemeenten, onder andere in Nispen, Roosendaal, Heerle, Wouwse Plantage, … Bij de verbroedering worden de emblemen uitgewisseld en je deelt ervaringen en ideeën. Dat zijn echt heel leuke evenementen, waar veel bij wordt gelachen. Je bent bij alle vergaderingen van de Raad van Elf aanwezig, maar je hebt verder geen specifieke taak. Toch is het een belangrijke functie, omdat je altijd naar buiten moet treden.”

Suzy als kleine carnvalsvierder

Zelfs als je ziek bent, mag je niet ziek zijn

“Dat houdt in dat je dus niet ziek mag worden, zelfs niet als je ziek bent. Want je moet overal bij aanwezig zijn, of het nu de Plaatbezichtiging is, de Stoet, het Wijkenbal, de Opening op elf november en de aanstelling elk jaar. Op dinsdag, de laatste dag van het carnaval, wordt de steek afgenomen door de voorzitter. Diens steek wordt weer afgenomen door de Keizer, die altijd in functie blijft. Je wordt Keizer als je elf jaar Prins bent geweest, dus in principe kunnen er meerdere Keizers zijn. Tot zover is Dirk Lambrechts de enige die zo lang Prins is geweest.”

Aanstellingsbal

“Bij het Aanstellingsbal wordt de Prins(es) opnieuw aangesteld. Ook als je zelf geen ontslag neemt, kan een ander zich verkiesbaar stellen, maar dat is eigenlijk nog nooit gebeurd. Bij het Aanstellingsbal wordt de steek weer door de voorzitter opgezet en de Prins(es) zet de muts bij de Nar op. Van tevoren moet je vragen of hij nog een jaar Nar wil zijn. Op zijn beurt vraag de voorzitter de wijkraadsleden, ook de onafhankelijke, of ze nog een jaar raadslid willen zijn, waarna ze ook hun steek op mogen zetten.”

Prins Jan Dekkers

Elf redenen

“Bij de steekaflegging twee jaar geleden, werd bekend gemaakt dat Ronny er als Prins mee ging stoppen. Als grap zei ik tegen Jurgen: ‘Zal ik me kandidaat stellen?’ Maar later dacht ik: waarom ook niet? Vooral de Sociale Toer trok me, om carnaval bij de mensen te brengen, die zelf niet kunnen komen. Maar ook voor de kinderen, met de boodschap: als je dit wilt, moet je er gewoon voor gaan! Ik was al vijf jaar lid van carnavalsvereniging Staesi en was dus geen leek op het gebied van carnaval. Via de website van de Ossekoppen kon je je kandidaat stellen door een mail te sturen met je motivatie. Ik heb op 9 maart een mail gestuurd met elf redenen waarom ik een goede Prinses zou zijn. Ik kreeg een bevestigingsmail dat de nieuwe kandidaten in september besproken zouden worden.”

Ik was overdonderd

“Buiten mij was er nog kandidaat, maar de keus viel uiteindelijk op mij. Dit werd achter gesloten deuren besloten en zou bij het Aanstellingsbal bekend worden gemaakt. Tot die tijd wist ik het zelf nog niet. Ik was sprakeloos en toen ik moest speechen kwam er amper een woord uit. Ik was zo overdonderd, dat ik niet wist wat ik moest zeggen! Mijn ouders waren supertrots! Ik moest natuurlijk een outfit hebben en die is door een speciaalzaak gemaakt. Mijn eerste optreden in functie was bij de Plaatbezichtiging, ik was zo zenuwachtig! Maar bij de sleuteloverdracht in het gemeentehuis was ik nog veel zenuwachtiger.”

Met Prins Jef Herrijgers, voorzitter Ludo Pockele en de Dansmariekes

Speciaal jaar

“Het was voor mij, en natuurlijk voor alle anderen ook, een slag in het gezicht dat de Stoet dit jaar vanwege de storm niet doorging. Iedereen was echt aangeslagen, vooral voor de wijken vond ik het het ergst. Die zijn maanden aan het bouwen geweest, dan komt de grote dag en gaat het niet door. Ook nu met corona is nog niet bekend hoe we carnaval mogen en kunnen vieren. Maar het is een speciaal jaar met elf Prinsen, de elfde Nar die nu zelf elf jaar Nar is en de eerste Prinses. Dus we laten het in ieder geval niet ongezien voorbij gaan en zoeken naar alternatieven!”

Foto’s: Suzy Kerstens, Noordernieuws.be

NN

Facebook121
Twitter
Follow Me
Tweet