Laatste nieuws:
Suzy Kerstens - Beroep Field Operator - Kerncentrale Doel

Trots op mijn beroep. Suzy Kerstens vertelt!

De meeste van ons kennen Suzy Kerstens (27) als de charmante, elegante Prinses Carnaval. In het normale leven is Suzy net zo charmant en elegant en dat combineert ze met een heel stoere baan bij kerncentrale Doel.

Een voorliefde voor techniek

“Ik heb een liefde voor techniek”, vertelt Suzy. “Mijn moeder was elektromonteur bij Fokker en is dat nog steeds. Zo heb ik mijn interesse voor techniek gekregen, maar eigenlijk zat het er altijd al in. Als klein meisje al haalde ik bijna kapot of nog net bewegend speelgoed uit elkaar en dan keek ik hoe het in elkaar zat. Dan probeerde ik het weer in elkaar te zetten, maar soms hield ik wat onderdelen over…”

Elektricien bij kerncentrale Doel

“Na mijn middelbaar heb ik vliegtuigtechniek gedaan, maar dat was te gemakkelijk. Ik hoefde er niets voor te doen en haalde hoge cijfers, terwijl ik niet eens hoefde te studeren. Wel miste ik de uitdaging. Daarom ben ik me gaan oriënteren en werd geadviseerd om een professionele bachelor richting elektromechanica te doen. Daar ben ik me in gaan verdiepen, want voltijds naar school gaan zag ik niet meer zitten. In 2013 ben ik begonnen als Field Operator en elektricien bij Engie Electrabel, kerncentrale Doel. Ik heb gesolliciteerd en werd aangenomen. Het was mogelijk om deze job te doen in combinatie met de studie. Je werkte drie dagen in de week en de andere twee dagen ging je naar school. Dat beviel goed. Wat je op school leerde kon je meteen in de praktijk brengen en andersom. Het was een heel mooi systeem.”

Field Operator

“De opleiding duurde vier jaar en ik had ook een contract voor vier jaar. Nadat ik was afgestudeerd kreeg ik een contract voor onbepaalde duur. Ik deed elektrisch onderhoud en heb dat vijf jaar gedaan. Daarna heb ik intern gesolliciteerd voor Field Operator. Dat is een veel groter kennisgebied en omvat ook veel meer. Je leert meer over het proces en je bent overal bij betrokken, ook bij periodieke testen, veiligstellingen, indienstnames. Je wordt ingezet bij problemen en moet de fouten opsporen. Die kan je soms zelf oplossen en anders schakel je onderhoud in.”

Suzy Kerstens - Beroep Field operator - Kerncentrale Doel

Hoofdwerktuigkundige kerncentrale Borssele
“Je draait drie weken in roulerende diensten: de vroege, late en nacht, dus ook de weekenden en de feestdagen, want de kerncentrale moet altijd bemand zijn. Eind vorig jaar kwam de aankondiging van de minister van Energie dat de centrales in 2025 moeten sluiten. We moeten dan over op zonne- en windenergie. Omdat ik toch verder wil groeien heb ik gesolliciteerd bij EPZ, kerncentrale Borssele, naar de functie van Hoofdwerktuigkundige, bij ons heet dat Proces Operator. Op hun site zag dat ze mensen zochten. Ik heb gesolliciteerd en werd meteen gebeld voor een gesprek en werd ook aangenomen.”

“De centrales in België moeten 2025 sluiten, Borssele mag tot 2033 openblijven.”

Een totaal nieuwe uitdaging

“De nucleaire basiskennis heb ik en nu ga ik een vervolgopleiding doen. Met mijn ervaring in ‘the field’, ga ik nu zelf aan de knoppen zitten. Een totaal nieuwe uitdaging en ik verheug me er erg op. Voorlopig zijn de vooruitzichten beter dan hier op dit moment, want Borssele mag tot 2033 openblijven. Tot zolang loopt hun vergunning in elk geval.”

Trots op mijn beroep

“Nucleaire energie is uniek en ik ben trots ermee te mogen werken en de kennis ervan te hebben. Trots op de weg die ik heb afgelegd als vrouw tussen de mannen. In mijn functie ben ik de enige vrouw van de vier Doelen en als Field Operator was ik ook de enige.”

Foto’s: ©Nico De Nijs

NN

Facebook474
Twitter
Follow Me
Tweet