Laatste nieuws:
Beroep Florist - Anna Dudek - Bloemschikken - Thumbelina Floral Workshops - HDB_1583

Trots op mijn beroep. Anna Dudek vertelt!

Van de natuur houden en daarom uiteindelijk kiezen voor een baan die daar veel raakvlakken mee heeft. Anna Dudek (41) werd florist en bezorgt de boeketten met een elektrische bakfiets in verband met de milieuvriendelijkheid.

Anna Dudek - Beroep Bloemschikken - Thumbelina Floral Workshops - (c) Noordernieuws.be - 20200509_141919

Verschillende kunstopleidingen

Anna volgde verschillende kunstopleidingen op KSO, met beeldhouwen, schilderen en meubelontwerp. Het laatste was de technische specialisatie waar Anna een diploma voor heeft gehaald. “Na die opleiding ben ik van Polen naar Antwerpen verhuisd, omdat mijn familie daar woonde”, vertelt Anna. “Ik ben eerst twee jaar Nederlands gaan studeren en in 2004 ben ik met de opleiding Conservatie Restauratie aan de Kunstacademie begonnen, met als specialisatie Houtwerken.”

Anna Dudek - Beroep Bloemschikken - Thumbelina Floral Workshops - (c) Noordernieuws.be - 20200629_143802

Opleiding Florist

“Ik wilde zelfstandige worden en in België kon ik studeren en werken tegelijkertijd. Na een jaar ben ik met die opleiding gestopt, omdat mijn Nederlands nog niet goed genoeg was. Zeer zeker niet voor de wetenschappelijke vakken, zoals chemie. Dus ben ik overgestapt naar Beeldende Kunst en Vrije Grafiek, dat heb ik twee jaar gedaan. Ik ben in Antwerpen in een theater gaan werken als onthaalbediende. Maar door subsidie intrek ben ik mijn baan kwijtgeraakt toen ik vier maanden zwanger was.”

Anna Dudek - Beroep Florist - Bloemschikken - Thumbelina Floral Workshops - 20200520_175845

Ecologisch leven

“We waren naar Essen verhuisd, zodat de kinderen in het groen konden opgroeien. We vonden het ook belangrijk om ecologisch te leven, met respect voor het milieu. Omdat ik iets creatiefs wilde doen, keek ik naar de mogelijkheden om te werken en ben de opleiding Florist gaan doen. Ik houd van de natuur en dit sloot daar goed bij aan. Ik kwam er wel snel achter dat het moeilijk was om werk te vinden in die sector en als mama van twee kinderen wilde ik een vaste tewerkstelling hebben. Dus besloot ik voor mezelf te beginnen.”

Anna Dudek - Beroep Florist - Bloemschikken - Thumbelina Floral Workshops - 20200702_114000

Miniatuurmensje

“Tijdens mijn opleiding leerde ik de technieken, maar creativiteit kan je niet aanleren. Ik heb die creativiteit gelukkig wel en wilde originele dingen maken, met oog voor detail en de structuur van een plant of bloem. Ik maak boeketten met een luchtige, organische compositie, waarbij elke bloem, bladsoort of natuurelement straalt in zijn natuurlijke vorm. De kleurcombinatie wordt geïnspireerd door een schilderspalet: felle kleuren van acrylverf, pasteltinten uit een aquareldoos en een zachte gloed van impressionisme. Als boeket klaar is, plaats ik altijd een miniatuurmensje in, dat ik met floristenlijm bevestig. Dat dient als handtekening van ‘Thumbelina’ en vertolkt de sprookjesachtige inspiratie.”

Anna Dudek - Beroep Florist - Bloemschikken - Thumbelina Floral Workshops - MG_20200507_082314_821

Thumbelina

“Half februari van dit jaar ben ik mijn eigen bedrijfje ‘Thumbelina’ begonnen, maar toen kwam de coronacrisis, dus de workshops vielen stil. Gelukkig kon ik met de koeriersdienst, waar ik bloemen mee bezorg in Essen en omstreken, gewoon doorgaan. Ik doe dat met mijn elektrische bakfiets in verband met de milieuvriendelijkheid. Mijn boeketten wikkel ik om diezelfde reden in kraftpapier (gerecycled papier, nvdr).

Anna Dudek - Beroep Florist - Bloemschikken - Thumbelina Floral Workshops - Collage

Trots op mijn beroep

“Ik ben trots op mijn beroep, omdat ik er veel voldoening van heb om mijn creativiteit en opleidingen in een bindpunt samen te brengen. Het is zalig boeketten te leveren, omdat ze een lach op de gezichten van mensen brengen. Koppels die vijftig jaar getrouwd zijn, nieuwe moeders of een bomma die een boeket krijgt van haar kleindochter, die op deze manier wil laten weten dat ze geslaagd is en dat ze haar mist. Ik ben trots als ik zie dat mijn werk gewaardeerd wordt. Ik kijk er naar uit om mijn workshops weer te gaan hervatten en mensen samen te brengen. Dat ze heerlijk bezig kunnen zijn en zich ontspannen. Dat mis ik heel erg!”

Anna Dudek - Beroep Florist - Bloemschikken - Thumbelina Floral Workshops - Collage 20200601_203928451

Thumbelina op Instagram

NN

Facebook179
Twitter
Follow Me
Tweet